Kupno samochodu na współwłaściciela

08 Wrz 2009, 15:58

Witam chce kupic samochod 1.9 tdi wiec oplaty beda duze :P wiec chce go kupic na współwłaściciela bo dziadek ma duze znizki :P tylko ze jest taki problem ze on nie moze jechac ze mna kupic ten samochod ;/ i czy moge kupic ten samochod niego ?
jesli tak to jak spisac umowe ? i co potrzebuje do spisania umowy na dziadka porosze was o pomoc
kamil3k1991
Nowicjusz

Miejscowość: ok Żywca

08 Wrz 2009, 17:27

Można zrobić upoważnienie, ale zdaje się musi być potwierdzone notarialnie, a to jest dodatkowy koszt.
Jeżeli sprzedawca jest w porządku to możesz podpisać się za dziadka, ale pamiętaj, że robisz to na własne ryzyko, bo to jest nielegalne. Ewentualnie to sprzedawca może przyjechać do dziadka :)
Na pewno potrzebujesz dowód dziadka, bo na umowie potrzebne będzie imię, nazwisko, adres, pesel, nr dokumentu (czyli najczęściej dowodu osobistego).
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

08 Wrz 2009, 18:25

kurde no to lipa troch jest ;/ a jak bym zrobil tak ze ja bym sie podpisal na umowie jako współwłaściciel i przyjechał samochodem do domu i tam dał dziadkowi się podpisac jako wlasciciel
kamil3k1991
Nowicjusz

08 Wrz 2009, 21:09

zrób jak pisał dishman:

upoważnienie do kupna od dziadka dla Ciebie
tu możesz pobrać
[link wygasł]

do tego pobierz umowę gdzie jest dwóch kupujących przy czym jeden kupuje w imieniu drugiego
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

08 Wrz 2009, 21:35

no to jednak mozna kupic samochod bez obecnosci dziadka
kamil3k1991
Nowicjusz

08 Wrz 2009, 21:52

Z upoważnieniem możesz, ale pytanie czy do upoważnienia potrzebny jest notariusz, czy nie. Jeżeli nie to fajnie, jeżeli tak, to koszt. A i wtedy do notariusza trzeba dziadka ciągnąć.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

08 Wrz 2009, 22:05

dla pewności zadzwoń do swojego urzędu komunikacji i spytaj czy będą wymagali podpisu poświadczonego u notariusza.
Jeśli tak to zapytaj czy jest na to jakiś przepis - z mojej wiedzy wynika, że nie ale z urzędem czasami trudno wygrać i nie zawsze warto na to marnować czasu.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam