Kupno samochodu na współwłaściciela

08 Wrz 2009, 16:58

Witam chce kupic samochod 1.9 tdi wiec oplaty beda duze :P wiec chce go kupic na współwłaściciela bo dziadek ma duze znizki :P tylko ze jest taki problem ze on nie moze jechac ze mna kupic ten samochod ;/ i czy moge kupic ten samochod niego ?
jesli tak to jak spisac umowe ? i co potrzebuje do spisania umowy na dziadka porosze was o pomoc
kamil3k1991
Nowicjusz

Miejscowość: ok Żywca

08 Wrz 2009, 18:27

Można zrobić upoważnienie, ale zdaje się musi być potwierdzone notarialnie, a to jest dodatkowy koszt.
Jeżeli sprzedawca jest w porządku to możesz podpisać się za dziadka, ale pamiętaj, że robisz to na własne ryzyko, bo to jest nielegalne. Ewentualnie to sprzedawca może przyjechać do dziadka :)
Na pewno potrzebujesz dowód dziadka, bo na umowie potrzebne będzie imię, nazwisko, adres, pesel, nr dokumentu (czyli najczęściej dowodu osobistego).
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

08 Wrz 2009, 19:25

kurde no to lipa troch jest ;/ a jak bym zrobil tak ze ja bym sie podpisal na umowie jako współwłaściciel i przyjechał samochodem do domu i tam dał dziadkowi się podpisac jako wlasciciel
kamil3k1991
Nowicjusz

08 Wrz 2009, 22:09

zrób jak pisał dishman:

upoważnienie do kupna od dziadka dla Ciebie
tu możesz pobrać
[link wygasł]

do tego pobierz umowę gdzie jest dwóch kupujących przy czym jeden kupuje w imieniu drugiego
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

08 Wrz 2009, 22:35

no to jednak mozna kupic samochod bez obecnosci dziadka
kamil3k1991
Nowicjusz

08 Wrz 2009, 22:52

Z upoważnieniem możesz, ale pytanie czy do upoważnienia potrzebny jest notariusz, czy nie. Jeżeli nie to fajnie, jeżeli tak, to koszt. A i wtedy do notariusza trzeba dziadka ciągnąć.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    15 lat sukcesów Toyoty Prius
    15 lat temu została zaprezentowana pierwsza generacja Toyoty Prius, której debiutowi towarzyszyło hasło "w samą porę na 21 wiek". Półtorej dekady później, najlepiej sprzedający się samochód hybrydowy ...

08 Wrz 2009, 23:05

dla pewności zadzwoń do swojego urzędu komunikacji i spytaj czy będą wymagali podpisu poświadczonego u notariusza.
Jeśli tak to zapytaj czy jest na to jakiś przepis - z mojej wiedzy wynika, że nie ale z urzędem czasami trudno wygrać i nie zawsze warto na to marnować czasu.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam