Radio - głośniki samochodu nie chcą puszczać muzyki z telefonu

12 Cze 2021, 18:52

Witam mam drobny problem w samochodzie (suzuki sx4 z 2012). A mianowicie mimo wielu prób głośniki samochodu nie chcą puszczać muzyki z telefonu. Telefon jest sparowany z samochodem przez bluetooth. Połączenia telefonowe są normalnie obsługiwane przez głośniki, za to muzyka czy to ze spotify czy z youtuba nie jest. Po pewnym czasie zdecydowałem się na zakup transmitera. Gdy go podpiąłem, spotify wykrywało, że jestem w samochodzie, pokazywało, że utwór jest odtwarzany, jednak z samochodu nie było żadnego dźwięku. Próbowałem także podłączyć telefon przez usb. Jednak cały czas był komunikat, że wyszukiwanie urządzenia czy coś w tym stylu. Na pewno problem jest z radiem samochodowym, gdyż próbowałem to robić także z telefonu kolegi i był ten sam problem. Próbowałem także najpierw podłączyć transmiter do radia samochodu a dopiero potem telefon z transmiterem, jednak transmiter nie chce polaczyc się z radiem. Prosze o pomoc
KK1973
Obserwowany

15 Cze 2021, 23:16

A może twoje radio poprostu nie obsługuje takiego rodzaju odtwarzania muzyki, BT masz tylko do połączeń telefonicznych. Z transmiterem to pewnie sobie nie poradziłeś i dlatego nie odtwarza.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

16 Cze 2021, 08:39

Coś kolego źle robisz :) Jeżeli transmiter jest dobry, a radio w samochodzie odbiera normalnie fale FM to musi to wszystko działać :wink: Transmiter z radiem łączy się przez fale radiowe, a z telefonem przez BT.
Ustawiasz transmiter na jakąś nieużywaną częstotliwość np. 107,90 później radio ustawiasz na nią. Jak transmiter ma kartę SD to wystarczy teraz z niej puścić muzykę i będziesz ją słyszał z głośników w radiu. Jak masz tylko BT to musisz sparować z nim telefon i po tym powinno być już ok jak włączyć jakąś muzykę. Trzeba jeszcze sprawdzić czy dźwięk w transmiterze jest podgłoszony na maksa. Tyle wskazówek i powinno grać.

Jeżeli chodzi o muzykę przez BT w radiu samochodowym to to że możesz się podłączyć jako zestaw głosnomówiący nie oznacza że radio obsługuje również inne opcje typu słuchanie muzyki w taki sposób.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Renault 5 super production
    To jedyny egzemplarz Renault 5, który w pełni zasługuje na nazwę "super production". Opracowano go w 1987 roku do startu w wyścigach. Jest napędzany 4-cylindrowym turbodoładowanym silnikiem o mocy 370 koni. W latach ...