Radio gorzej działa... :(

05 Kwi 2009, 11:55

Witam. Co prawda zdarzyło mi się to dawno temu ale chcę zasięgnąć porady.
Mam radio Pioneera (jakie nie pamiętam). Na kablu antenowym mam separator i potem już oryginalna Skodowska instalacja, antena też oryginalna. Pewnego razu włączając radio zaczęło słabiej odbierać. Gdy jeżdżę na działkę (60 km od Warszawy) to radio ESKA kiedyś grało ślicznie, bez zarzutów, a teraz nie chce się złapać, a jak manualnie je znajdę to trzeszczy. Separator został wymieniony, poprawiło się może odrobinę, albo wcale. Co mogę zrobić?
Mobil
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

05 Kwi 2009, 21:30

Spróbuj wymienić przewód antenowy i sprawdz czy na łonczeniu anteny z przewodem nie ma korozji jak jest to wyczysc.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

05 Kwi 2009, 21:42

A wymienić od razu antenę z główką czy zająć się przewodem na razie? Bo i tak podsufitkę muszę zdjąć... Nie wiesz czy w główce anteny w Skodzie jest jakieś wzmocnienie? Na allegro widziałem że sprzedają z jakimś wzmocnieniem.
Mobil
Nowicjusz

06 Kwi 2009, 07:36

Ciężko powiedzieć ale anteny FM raczej sie nie psują narazie sprawdz łączenie i jak co to wyczyść później przewód. Przypuszczam że sprzedajacy sami dodaja jakieś tam wzmocnienie do anteny że niby lepiej będzie odbierać i żeby wiecej sprzedać.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

06 Kwi 2009, 13:37

Znaczy do nich jest doprowadzony przewód zasilania więc niby jakieś tam wzmocnienie mają.
Ok. W takim razie jak będzie ciepło to sobie w wolną chwilę to zrobię. Proszę nie zamykać tematu :) .
Mobil
Nowicjusz

08 Kwi 2009, 12:15

PrezesArtek napisał(a):Ciężko powiedzieć ale anteny FM raczej sie nie psują narazie sprawdz łączenie i jak co to wyczyść później przewód. Przypuszczam że sprzedajacy sami dodaja jakieś tam wzmocnienie do anteny że niby lepiej będzie odbierać i żeby wiecej sprzedać.

Oj psują się psują ;) najlepszym przykładem jest antena w Peugeot 206. Pogadaj z kimś, kto też słucha tego radia, może zaobserwował podobne objawy. Czasami nadajniki radiowe są przenoszone w inne miejsca, stąd mogą pojawić się trudności.
karlone
Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Spokojna emerytura sportowych legend Toyoty
    Zdjęcia tego auta obiegły ostatnio strony poświęcone sportom motorowym. Toyota Supra czwartej generacji, która jeszcze w 1999 roku brała udział w wyścigach japońskiej serii, teraz niszczeje pod jednym z warsztatów. ...
    Kierowco! Odłóż smartfon podczas jazdy
    Badania pokazują, że wykonywanie połączeń przez kierowcę trzymającego telefon/smartfon w dłoni podczas jazdy dwukrotnie zwiększa ryzyko wypadku. Z kolei czytanie i wysyłanie wiadomości zwiększa to ryzyko aż 6-krotnie(1). ...

08 Cze 2009, 12:49

Witajcie znów. Wstyd się przyznać.. dużo czasu minęło a ja nic nie zrobiłem... :(
Ale jak pogoda dopiszę i będę miał kogoś do pomocy to rozbiorę auto w celu przeczyszczenia styku w antenie przy dachu. Podepnę sobie CB Radio na stałe pod gniazdo zapalniczki (chyba, że jest inne miejsce gdzie w Fabii łatwo "wejdę"?).
Ale mam kilka pytań:
1. Czy poza separatorem na kablu antenowym (takim wzmacniaczem, taka rurka) są jakieś inne wzmacniacze radia FM?
2. Czy taki wzmacniacz zadziałałby dobrze z anteną klejoną na szybę?

Bo gdyby mi nie wyszło naprawienie tej anteny, to rozważam mocowanie anteny CB w dziurce a antenę FM trzeba gdzieś przenieść... tylko tak żeby działała dobrze :)
Mobil
Nowicjusz

09 Cze 2009, 19:35

Możesz spokojnie montować antenę Cb w dziurce i zastosować spliter antenowy i z jednej anteny będziesz miał i cb i fm.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Cze 2009, 19:38

Ale nie zawsze będę jeździł z anteną.... Chodzi o to czy są jakieś wzmacniacze na tyle skuteczne aby antena na szybie dobrze działała?
Mobil
Nowicjusz