Radio "gubi" stacje po wyłączeniu stacyjki.

04 Paź 2008, 12:12

Jestem nowy na forum, więc witam wszystkich użytkowników.
Mój problem jest taki jak w temacie. Jest to model SONY XR-C210M - dość stary. Radio po wyłączniu stacyjki jest odłączane. Czy nie powinno zapamiętywać stacji radiowych, nawet jesli prąd nie "dochodzi"? Czy radio ma jakieś wewnętrzne podtrzymywanie pamięci (bateria, kondensator), i ze względu na to, że radio jest stare, pamięć nie jest podtrzymywana? A może brakuje jakiegoś kabelka, który podawałby napięcie do radia nawet, gdy stacyjka jest odłączona? Samochód jest firmowy i od momentu gdy go dostałem tak się działo, więc nie wiem czy nie było coś ruszane przy nim, ale nie sądzę, bo brak wolnych kabelków (lub przerwanych). Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam!
yasiu18
Nowicjusz

04 Paź 2008, 12:22

Dokładnie tak jak napisałeś. Prąd do radia powinien być dostarczany dwoma kabelkami. Jeden od stacyjki,drugi bezpośrednio od akumulatora właśnie do podtrzymania ustawień. Najlepiej wziąć probówkę i poszukać prądowego kabelka na wyłączonej stacyjce.
v40
Początkujący

04 Paź 2008, 12:27

Dziekuje za szybką odpowiedź. Pozdrawiam
yasiu18
Nowicjusz

03 Lut 2009, 02:44

czerwony kabelek to zasilanie a żółty to pamięć. przecinasz żółty i podłaczasz pod czerony jedną końcóweczkę (tą bliższą radia) a druga izolujesz. Radio wtedy będzie wszystko pamiętać:)
bartek_remix :)
bartek_remix
Początkujący

Miejscowość: Kamionka / Kwidzyn