Radio kasuje ustawienia po wyłączeniu auta.

07 Gru 2017, 16:43

Hej. Po zgaszeniu samochodu radio kasuje ustawienia. Wiem, że jeden z kabli (czerwony albo żółty) odpowiedzialny jest za podtrzymanie napięcia po zgaszeniu i właśnie, czytałem a nawet kiedyś robiłem w innym aucie taki myk że zamieniałem czerwony z żółtym miejscami i problem rozwiązany. W moim przypadku niestety to nie działa. do czerwonego podłączałem nawet żółty i na odwrót ale też bez skutku (wtedy z tego co pamiętam radio chodzi nawet jak się wyjmie kluczyk, a tak nie chcę)
Problem występuje w Oplu astrze G 2.0 turbo, dodam, że to samo radio działało dobrze w tym samym aucie tylko z silnikiem 2.2 (i o rok młodszym)
Radio to Sony, jaki model nie pamiętam.
chwasti
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 10 2012
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra G Bertone
Silnik: 2.0 Trubo 265KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

08 Gru 2017, 18:53

Miernik w rękę i szukasz przewodu od strony auta, na kórym jest cały czas 12V, bez względu na kluczyk w stacyjce. Do tego przewodu podłączasz przewód żółty z radia. W zależności od tego, jak chcesz żeby radio się włączało, to masz dwa wyjścia - radio gra bez kluczyków w stacyjce - przewód ze stałym plusem od strony samochodu łączysz z przewodem żółtym i czerwonym od radia. Jak chcesz, żeby radio grało dopiero po włączeniu stacyjki, miernikiem szukasz przewodu od strony auta, na którym jest 12V dopiero po włączeniu stacyjki. I ten przewód podłączasz do przewodu czerwonego od radia.
Jeżeli przewód żółty od radia masz podłączony pod stały plus, a pamięć nadal się resetuje, to masz coś nie tak z radiem. Ewentualnie coś pozmieniane jest w instalacji auta. Jak będzie nadal bez zmian, to podłącz przewód żółty i czerwony z radia pod klemę plusową aku. Będziesz miał wtedy obraz, co jest gdzieś pozmieniane. Chyba, że kolory przewodó z radia nie odpowiadają normom ISO.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Gru 2017, 21:57

Dzieki bede szukal :) radio jest ok bo w poprzrdnim dziala dobrze
chwasti
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 10 2012
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra G Bertone
Silnik: 2.0 Trubo 265KM
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak przygotować się do jazdy?
    Najbardziej tragiczne zdarzenia na drodze to te ze skutkiem śmiertelnym, jednak nawet kiedy wszyscy uczestnicy wypadku przeżyją, jego następstwa mogą odczuwać do końca życia. Najnowsze badania wykazały, że urazy głowy, rdzenia ...
    Smartfon jak cegła
    Co zrobić, żeby nie nudzić się podczas długiej podróży samochodem? Ten problem dotyczy szczególnie rodziców z małymi dziećmi, które źle znoszą długie godziny spędzone bez ruchu w aucie. Wielu kierowców ...