Radio kasuje ustawienia po wyłączeniu auta.

07 Gru 2017, 16:43

Hej. Po zgaszeniu samochodu radio kasuje ustawienia. Wiem, że jeden z kabli (czerwony albo żółty) odpowiedzialny jest za podtrzymanie napięcia po zgaszeniu i właśnie, czytałem a nawet kiedyś robiłem w innym aucie taki myk że zamieniałem czerwony z żółtym miejscami i problem rozwiązany. W moim przypadku niestety to nie działa. do czerwonego podłączałem nawet żółty i na odwrót ale też bez skutku (wtedy z tego co pamiętam radio chodzi nawet jak się wyjmie kluczyk, a tak nie chcę)
Problem występuje w Oplu astrze G 2.0 turbo, dodam, że to samo radio działało dobrze w tym samym aucie tylko z silnikiem 2.2 (i o rok młodszym)
Radio to Sony, jaki model nie pamiętam.
chwasti
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 10 2012
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra G Bertone
Silnik: 2.0 Trubo 265KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

08 Gru 2017, 18:53

Miernik w rękę i szukasz przewodu od strony auta, na kórym jest cały czas 12V, bez względu na kluczyk w stacyjce. Do tego przewodu podłączasz przewód żółty z radia. W zależności od tego, jak chcesz żeby radio się włączało, to masz dwa wyjścia - radio gra bez kluczyków w stacyjce - przewód ze stałym plusem od strony samochodu łączysz z przewodem żółtym i czerwonym od radia. Jak chcesz, żeby radio grało dopiero po włączeniu stacyjki, miernikiem szukasz przewodu od strony auta, na którym jest 12V dopiero po włączeniu stacyjki. I ten przewód podłączasz do przewodu czerwonego od radia.
Jeżeli przewód żółty od radia masz podłączony pod stały plus, a pamięć nadal się resetuje, to masz coś nie tak z radiem. Ewentualnie coś pozmieniane jest w instalacji auta. Jak będzie nadal bez zmian, to podłącz przewód żółty i czerwony z radia pod klemę plusową aku. Będziesz miał wtedy obraz, co jest gdzieś pozmieniane. Chyba, że kolory przewodó z radia nie odpowiadają normom ISO.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Gru 2017, 21:57

Dzieki bede szukal :) radio jest ok bo w poprzrdnim dziala dobrze
chwasti
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 10 2012
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra G Bertone
Silnik: 2.0 Trubo 265KM
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 2.5 D-4D w Hiluxie Powerboost
    W Toyocie Hilux wzmocnione mogą być obydwa silniki Diesla, tj. 2.5D-4D i 3.0 D-4D. Ten pierwszy zyskuje 23 KM mocy (do 167 KM), oraz 67Nm momentu obrotwego (do 410 Nm). Silnik 3.0 D-4D w Hiluxie Powerboost będzie rozwijał ...