A4 98r zwariował centralny zamek

30 Lis 2017, 11:08

Witam,

Jakiś czas temu miałem włamanie do auta i wymieniałem zamek z wkładką od strony kierowcy. Kupiłem na szrocie 100% sprawny zamek z wkładką przy mnie wyciągany z dawcy. Przy okazji jakiejś naprawy mechanicznej mecher wymienił mi od razu tą wkładkę która wyglądała identycznie więc wszystko niby powinno działać normalnie ale nie działa. Wygląda to tak:
-żeby otworzyć auto muszę otwierać je od strony pasażera - wtedy otiwera się wszystko, drzwi przód tył, bagażnik i wlew paliwa.
-ale zeby zamknąć auto muszę już zamykać je od strony kierowcy inaczej zamkną się tylko drzwi pasażera. :shock:
-istnieje sposób żeby otworzyć drzwi kierowcy od strony kierowcy, muszę przekręcić kluczyk i go przytrzymać, wtedy wyskoczy ten bolec w drzwiach i w tym momencie muszę pociagać za klamkę i drzwi się otworzą, jeżeli zamknięte auto otwieram od kierowcy to przy przekreceniu kluczyka bolec wyskakuje ale jak wyciągam klucz to się chowa. oprócz tego po zgaszeniu auta i wyjęciu kluczyka ze stacyjki szyby automatycznie się zasuwają o czym boleśnie się przekonałem. :/

Co jest nie tak? Przecież pompka musi być sprawna skoro da się auto centralnie zamknąć i otworzyć. Miał ktoś podobny problem? Od czego zacząć?
dudek600
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 8
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 11 04 2011
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Astra G/Audi A4 B5
Silnik: 1.6 101 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

01 Gru 2017, 17:10

Wydaje mi się, że warto przyjrzeć się mechanizmowi zamka, a konkretnie zwrócić uwagę na cięgno, któe steruje stykami master.
dudek600 napisał(a):oprócz tego po zgaszeniu auta i wyjęciu kluczyka ze stacyjki szyby automatycznie się zasuwają o czym boleśnie się przekonałem

To jak się nie myle funkcja domykania szyb. Zapewne da się ją wyłączyć.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Gru 2017, 10:02

dudek600 napisał(a):Jakiś czas temu miałem włamanie do auta i wymieniałem zamek z wkładką od strony kierowcy.
Jak przed włamaniem wszystko działało prawidłowo to trzeba szukać przyczyny w samym zamku który był wymieniany.

dudek600 napisał(a):ale zeby zamknąć auto muszę już zamykać je od strony kierowcy inaczej zamkną się tylko drzwi pasażera.
To jest prawidłowa reakcja z tego co pamiętam.

dudek600 napisał(a):Przecież pompka musi być sprawna skoro da się auto centralnie zamknąć i otworzyć. Miał ktoś podobny problem?
Jak z pilota działa wszystko poprawnie to szukaj przyczyny w samym zamku.

dudek600 napisał(a):po zgaszeniu auta i wyjęciu kluczyka ze stacyjki szyby automatycznie się zasuwają o czym boleśnie się przekonałem
Domykanie z pilota Ci działa? Domykanie szyb powinno działać jak w zamku przekręcisz kluczyk i przytrzymasz a nie po wyjmowaniu kluczyka ze stacyjki.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Rok produkcji: 1999

07 Gru 2017, 17:19

Przed włamaniem wszystko działało, auto zamykało się całe również od strony pasażera i otwierało. Przedtem nie domykało szyb po wyjęciu kluczyka tylko tak jak mówisz, mogłem zrobić to kluczykiem w zamku. Pilota niestety nie posiadam. Nie ma rady trzeba chyba rozebrać boczek, wziąć starą wkładkę i zobaczyć co poszło nie tak. Dzięki za odpowiedzi.
dudek600
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 8
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 11 04 2011
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Astra G/Audi A4 B5
Silnik: 1.6 101 KM
Rok produkcji: 1998
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    BMW X4 M40d - dynamiczne proporcje i atletyczne kształty
    Nowe BMW X4 demonstruje swój indywidualny charakter poprzez istotnie zwiększoną dynamikę jazdy, oryginalny, sportowy wygląd zewnętrzny, jeszcze bardziej szlachetne wnętrze premium oraz nowoczesne systemy wspomagające ...