Radio Kia sportage II

22 Paź 2017, 16:31

Witam,
Mam parę problemów i byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.

1. Mam problem z radiem oryginalnym Clariona montowanym w Kia sportage II (rocznik 2006). Mianowicie wyświetlacz nie działa. Czy miał ktoś może taki problem? Mechanik nie chciał się podjąć, paru elektryków także :/ Lepiej kupić jakąś używkę czy z tym kombinować? Radio normalnie działa, jedynie wyświetlacz nie.

2. Wycieraczka tylna nie reaguje na jej uruchomienie. Mechanik powiedział, że padł silniczek. Gdzie warto coś takiego kupić?

3. Klapki przeciwsłoneczne samoczynnie opadają. Niemożliwe jest ich ustawienie w pozycji 90 stopni. Czy można coś z tym zrobić czy tylko wymiana całych klapek?

4. Znacie jakieś warte polecenia miejsce obszywania kierownic? Interesuje mnie skóra beżowa. Wiadomo, cena też jest dość istotna. Najlepiej w zasięgu woj. podkarpackiego, Rzeszowa

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc :)
olaf557
Nowicjusz

Prawo jazdy: 22 10 2014
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nie mam
  • 24 Paź 2017, 11:09

Ad.1 Jaki to model Clariona? Może lepiej poszukać samego panelu niż naprawiać czasem jest to po prostu nie opłacalne.

Ad.2 Jeżeli jesteś pewny że prąd dochodzi do silniczka to tak mogło się stać. Kupić go możesz bez problemu np. [link do oferty na Allegro wygasł]

Ad.3 W tych osłonach zazwyczaj w środku są takie blaszki i czasem pękają lub po prostu wyrabiają się i dlatego opadają. Samemu ciężko będzie to zrobić bo trzeba by się dostać do mechanizmu a bez zdjęcia tapicerki z osłony raczej nie da się tego zrobić. Niektórzy żeby nie wymieniać przyczepiają je na rzepy do podsufitki.
    Możesz zdjąć osłonę i pokombinować zanim wymienisz. Musiałbyś wyciągnąć ten długi trzpień na którym ona się obraca.

Ad.4 Tu już nie pomogę, ale w sumie miejsce nie ma znaczenia bo jak możesz zostawić samochód na kilka dni i zdjąć kierownicę to można ją wysłać w każde miejsce w Polsce :) oczywiście tam gdzie dobrze obszywają.
    Kacper
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
    Miejscowość: Warszawa - okolice
    Prawo jazdy: 14 09 1997
    Auto: Volvo S40
    Silnik: 2.0 140KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 1999

25 Paź 2017, 16:06

Ad.1 Clarion wxz468rmp . Niestety nie wiem jak się za to zabrać, jakbyś mógł podpowiedzieć to będę wdzięczny.

Ad.2 Czy warto taką część kupić używaną czy jednak trzymać się nowych produktów?

Ad.3 Okej, a jeśli w grę wchodziła by wymiana to wymieniamy klapkę z tym uchwytem? Nie ma potrzeby rozcinania podsufitki? Bo tak mnie straszył mechanik :O

Ad.4 Dzięki :)
    olaf557
    Nowicjusz

Prawo jazdy: 22 10 2014
    Przebieg/rok: 10tys. km
    Auto: Nie mam
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
      Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...