Radio rozładowuje akumulator..

04 Lip 2012, 00:14

Witam, mam dosyć spory problem z radiem..
A więc tak, jako że moje stare radio Chorus I odmówiło poszłuszeństwa ot tak, kupiłem radio Naviheaven NA-2211, no dobra, wiem, china power, ale niestety na okres przejściowy musi wystarczyć. Do rzeczy, radyjko podłączyłem elegancko, że gra bez kluczyka. Dodatkowo dokupiłem wzmacniacz antenowy, który poprawił odbiór stacji (naprawdę działa) i problem jest taki, że ostatni raz auto używałem w piątek, wczoraj próbuję go odpalić, a tu ako padnięte :O
Pomyślałem, że to widocznie wina radia, bo dotychczas wszystko było OK, nigdy mi się ako nie rozladowało, a auto stało nawet dłużej nieodpalane..
Oczywiście radio przed wyjściem z auta wyłączyłem i nawet panel zdjąłem, ale jednak nic to nie dało :/
I teraz jak to najlepiej podłączyć, aby hulało jak trzeba ? W instrukcji od radia jest napisane, że do prawidłowego działania radia, zapłon i zasilanie muszą być połączone pod 12v i tak też miałem, ale z tego co widzę tak być nie może, bo ako pada..
Poradzicie coś ?

p.S auto to a3 8L '98

Za wszelkie porady będę niezmiernie wdzięczny !
Darepb
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: A3

14 Lip 2012, 19:38

Sprawdz jaki jest pobór prądu amperomierzem przez to radio Moze byc maks0,1A Z doswiadczenia wiem ze chinczyki za duzo pobieraja pradu ale trzeba to jednak sprawdzic a pózniej dopiero cos"kombinowac" z polaczeniem
Odkodowanie radii samoch [email widoczny po zalogowaniu] tel 509674475 GG 6005324
elektron1234
Aktywny

Miejscowość: Rzeszow

15 Lip 2012, 17:35

Dzięki za jakieś zainteresowanie. A więc udało mi się połączyć radyjko tak, aby się wyłączało, gdy wyjmę kluczyk ze stacyjki. Przynajmniej mam pewność, że mi nie "ciągnie" prądu..
Szkoda tylko, że nie utrzymuje ustawień, ale trudno, ważne, że chociaż mi ako nie siada.
Muszę się z tym radiem pomęczyć, a za jakiś czas się kupi coś lepszego.
Darepb
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: A3

06 Sie 2012, 23:57

niestety to czesty problem, jesli kupi sie jakas tania chinska podrobke :/ na szczescie technika idzie naprzod i na rynku coraz mniej bubli :) pozdro!
plavde
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 05 2010
Auto: Opel astra

13 Wrz 2012, 09:51

No dokładnie,jeżeli już kupujemy to lepiej coś sprawdzonego,dobrej firmy na lata. Przynajmniej teraz już wiesz czego należy unikać.
Avde
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 05 1998
Auto: Ford

01 Lis 2012, 09:07

Popatrz na radio - powinna być rozpiska.
Podłącz zgodnie z rozpisem.
Zasilanie za stacyjką, podtrzymanie przed stacyjką.

Skutek.
Radio uruchomisz po przekręceniu klucza, natomiast bez tego radio będzie dostawało prąd tylko do "układu podtrzymania pamięci".

Bez amperomierza ciężko stwierdzać dlaczego radio żre jak głupie ;)
marek216
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: ford windstar
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[2018] Lexus UX
    Auto zbudowane jest na nowej platformie oznaczonej GA-C, zapewniającej niskie położenie środka ciężkości pojazdu, a tym samym stabilną jazdę i sportowe możliwości. UX ma 4495 mm długości, 1840 szerokości i 1520 wysokości. ...