Każde radio ma dwa plusy (+) jeden czerwony od głównego zasilania, oraz drugi żółty od podtrzymywania pamięci. Teraz Ci napisze schemat jaki musi być do radia bo to jest standard i nie ma innej opcji i jeżeli ktoś to inaczej podłączy to może spalić wszystko w samochodzie jak i w radiu. I pamiętaj że samochodowego wejścia (kostka żeńska) nie wolno przerabiać od tego masz dodatkową kostkę ISO która łączy wtyczkę samochodową z radiem. jedyne co się przerabia to kostkę od radia zamienia miejscami kable. Czerwony (+12V) idzie pod stacyjkę i masz go w złym miejscu i dlatego Ci nie działa radio jak podłączysz sam czerwony. żółty (+12V)- pamięć radia idzie prosto do akumulatora który podaje cały czas napięcie do radia aby trzymało pamięć niebieski idzie do sterownia wysuwaną anteną i on musi być w tym miejscu co na obrazku. Czarny GND (uziemienie) idzie do najbliższego miejsca w podwoziu i jest on w prawidłowym miejscu. jest jeszcze jeden kabel opcjonalny który też ma na wyjściu +12V i on jest od podświetlania wyświetlacza, tu go nie widzę ale Ci mówię abyś się nie złapał za głowe że jest jeszcze jeden.
Czyli jednym słowem: w miejsce niebieskiego wstaw czerwony w miejsce czerwonego twój zielony/żółty niebieski jeden pin wyżej.
jestem informatykiem i znam się na tych sprawach, sam w domu podłączam radio samochodowe pod zasilacz z komputera i pamięć trzyma.
a jeżeli nie masz +12V na żółtym to możesz pociągnąć jeszcze jeden od akumulatora, albo sprawdzić gdzie jest przerwany.
A co do padania akumulatora to przypomniało mi się jak u mamy w samochodzie (fiat palio weekend) montowałem Pioneera i tak samo akumulator padał. Sprawdziłem wszystko miernikami itp. i się okazało że gdy jest czerwony i żółty razem to samochód ma zwarcie, wywoływał samozapłon i po całej nocy nie dało się odpalić, przerobiłem kostkę iso po mojemu i teraz radio włącza się raz z zapłonem i nie robi żadnych problemów.
zaufaj mi.
Edit: Poniżej narysowałem Ci na szybko co do czego idzie w samochodzie.
No dobra... To skoro na tym schemacie czerwony idzie przez stacyjkę.... to powienienem mieć na nim napięcie tylko w momencie gdy jest zapłon włączony.... a u mnie w samochodzie jest cały czas napięcie... więc nie jest podłączony przez stacyjkę? No i powiedzmy że kupiłbym kable... i podciągnął bezpośrednio od akumulatora... tylko jak ja ten czerwony podłącze do stacyjki... a później do radia... ? Przecież bez rozkręcania samochodu się nie obejdzie... czyli sam tego nie zrobię
Aha... No i Ty mówisz jeszcze żebym pozamieniał te kable... ale nie zrobie tak... bo wtedy nie będzie się zgadzało z tą białą wtyczką w samochodzie... tam na którymś zdjęciu widać... że w jednym rzędzie mam 3 kable (3 piny) a w drugim rzędzie tylko jeden kabel...
bez rozkręcania samochodu nie da się tego zrobić, konstruktorzy samochodów oraz panowie elektrycy który kładą w nim okablowanie sami podłączają czerwony kabel do stacyjki, a jeżeli Ty masz inaczej to znaczy że już ktoś grzebał w tym układzie. Inne radio nie będzie działać bo ma w innym miejscu piny które łączą to wszystko.
Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku? Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
Ośmiokołowiec, bo cztery koła to za mało! Czy to nie przesada? Aktualne samochody koncepcyjne zasilane energią elektryczną mają po cztery koła. Eliica bo tak nazywa się ten pojazd ośmiokołowy różni się od nich diametralnie – jest duża ma 5100 mm długości, ...
witam koledzy chcialbym sie dolaczyc do tematu problem identycznie ten sam a i autko tez mam jednak pytanie jak podlaczyc to radio by mozna sluchac go takze na postoju tak aby nietrzeba bylo wlanczac za kazdym razem zaplonu i jeszcze jedno czy wadliwe podlaczenie /czerony+zolty/moze miec wplyw na wadliwy odbior stacji/katastrofa/jestem mechanikiem ale elektonikiem niezbyt to ze jest to wina radia stwierdzil moj zaprzyjazniony elektryk po podlaczeniu amperomierza po odlaczeniu radia brak poboru pradu rodio ktore mam to konwwod lub pionner na poczatku jak auto kupilem w salonie mialem polaczonego tego pionnera i problemu raczej niebylo zaczol sie po zmianie na konwooda dzieki za pomoc
abyś miał cały czas zasilanie w radiu musisz pominąć stacyjkę tzw. podłączenie na krótko. czyli czerwony i żółty muszą iść prosto do akumulatora. Co do stacji radiowych to możesz mieć słabą antenę. Bardzo często jest to spotykane w samochodach. Na fabrycznym działa pięknie a gdy się podłączy inne fale zanikają. Połączenie kabla czerwonego i żółtego nie ma wpływu na odbiór stacji radiowych. W fiacie palio weekend po podłączeniu razem czerwonego i żółtego kabla następuje zwarcie w elektronice i zapłon jest cały czas aktywny. Co trzeba zrobić konkretnie: -poprowadzić nowy kabel czerwony do akumulatora -poprowadzić żółty kabel do akumulatora -spróbować dać wzmacniacz do anteny bądź mocniejszą antenę.
Preferowane jest puszczenie dwóch kabli +12V. Można dać jeden ale to może mieć problemy aby utrzymać stałe zasilanie gdy radio będzie głośniej czy też będzie brało większy pobór prądu. Możesz również puścić kabel dwużyłowy który tak samo będzie działał jak dwa kable jednożyłowe.
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.