Radio samo się włącza i wyłącza

30 Lip 2020, 22:16

Cześć! Mam problem z radiem samochodowym które "żyje własnym życiem". (Autko to Seat Leon II z 2006r.) Jadąc, radio potrafi się samo wyłączyć a po 20 sec znowu włączyć. Kiedy wyjmuje kluczyk ze stacyjki pozostaje włączone, kiedy otwieram drzwi nagle się wyłącza, po ich zamknięciu po kilkunastu sekundach znowu się włącza. Czasami uruchamia się po dłuższym okresie np w środku nocy...
Początkowo myślałem że to uszkodzone radio, dzisiaj wymieniłem je na radio 2din z androidem, ale problem dalej jest. Przy tym radiu już boję się o akumulator i na noc rozpinam kostkę.
Czy z mojej opowieści można mniej więcej zlokalizować gdzie leży problem czy pozostaje mi jednynie udać się do elektryka?

Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam!
Sauberx001
Obserwowany

Zdjęcia: 1

31 Lip 2020, 08:58

Wcześniej było ok? Nic się nie działo? Z elektryką nic nie było robione?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

31 Lip 2020, 09:51

Radio samo się włącza i wyłącza Auto niedawno kupiłem i jeździłem z takim irytującym radiem przez miesiąc. Ja przy elektryce nic nie grzebałem. Wczoraj podpinając nowe radio znalazłem dodatkową kostkę zrobioną pewnie przez poprzedniego właściciela, ale nie wygląda na taką która robiłaby zwarcie.
Sauberx001
Obserwowany

Zdjęcia: 1

03 Sie 2020, 08:44

Sprawdzałeś może czy jak radio gra i poruszasz przewodami czy to będzie miało wpływ na to wyłączanie być może gdzieś jest jakaż luźna masa lub połączenie kabla zasilającego. Tu może być jeszcze problem przekaźnika ale to trzeba by było sprawdzić dokładnie.

Radio oczywiście nie powinno być podłączone tak jak piszesz i powinno być zasilane dopiero po przekręceniu stacyjki. Wtedy unikniesz problemu z przypadkowym włączeniem i rozładowaniem akumulatora.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Przez internet porównasz wszystkie oferty OC
    Internet jest narzędziem powszechnie wykorzystywanym w praktycznie każdej gałęzi gospodarki. Nie inaczej jest oczywiście w przypadku ubezpieczeń komunikacyjnych, jak np. obowiązkowe dla kierowców ubezpieczenie od odpowiedzialności ...