Radio samochodowe / pendrive

10 Sie 2015, 19:32

Hej, witam wszystkim.
Mam do Was pytanie. Czy w radiu samochodowym mogę zostawić pendrive po zgaszeniu silnika? Tak jakby "na stałe" w radiu, czy musze go każdorazowo wyjmować? Druga sprawa, czy mogę słuchać radia przy wyłączonym silniku?
ladymav
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 10 2010
Auto: citroen
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

10 Sie 2015, 20:25

1) Tak, możesz go zostawić na tak długo, ile dusza zapragnie.
2) Można słuchać radia, jednak czasami trzeba przepiąć kable by działało. To zależy od samochodu. U mnie radio nie działa bez kluczyka co jest wg. mnie plusem, ponieważ nigdy się nie zdarzy że zapomnę i rozładuje akumulator.
jerzye46
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

11 Sie 2015, 09:41

jerzye46 napisał(a):2) Można słuchać radia,

No nie do końca tak jest - to tylko połowa odpowiedzi. Radia można słuchać przy wyłączonym silniku, owszem, ale trzeba pamiętać, że radio czerpie prąd z akumulatora i po jakimś czasie może być tak, że aku będzie za słaby, żeby uruchomić silnik. Od razu dodam, że każde radio czerpie inny prąd. Pobór prądu zalezy równiez od tego czy słucha się radia, czy CD, czy DVD oraz od ustawień radia, a nawet od tego jak głośno się słucha.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Wymiana opon na letnie w czasie koronawirusa (COVID-19)
    Jeżeli pracujemy zdalnie i nie musimy poruszać się samochodem nie jest on nam niezbędny do naszej pracy warto odłożyć zabieg zmiany opon z zimowych na letnie w czasie epidemii. W całej Polsce występują kontrole i jeżeli okaże ...