Radio w Uno

16 Paź 2009, 23:59

Chcę założyć radyjko w moim Uniaku i pytanko do znawców tematu. Ile będzie mniej więcej kosztować założenie radia u jakiegoś mechanika. Chodzi o samą robociznę 100-200 złotych? Bo mam odłożone 600 złotych na radio + głośniory ale nie wiem czy zmieszczę się z ceną u mechanika, bo sam się na tym nie znam i nie będę psuł wozu ;]
warzywo
Aktywny

Miejscowość: PZN

17 Paź 2009, 08:03

To zależy czy będzie on zakładał tylko radio,czy instalację też będzie robił?A jeżeli jest instalacja,to nic trudnego samemu to założyć.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

17 Paź 2009, 08:26

warzywo, ja za tydzień będę zakładał instalacje do seicento bo poprowadzili tylko dwa kable zasilający i masowy a reszte będę musiał zakładać sam ... :P Szczerze to nic trudnego nie jest dzień roboty i zrobione za darmo :) ... Jedynie koszt anteny i kabli głośnikowych a takto nic więcej A taki pan Heniek za życzy sobie pewnie sporo kaski :) w okolicach 150zł luźno ...
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

17 Paź 2009, 14:54

No instalacja całe okablowanie itd bo on seryjnie radia nie miał ;) a ja tam się na tym właśnie nie znam w ogóle. Chyba, że gdzieś jest jakiś poradnik krok po kroku jak to się robi ;>
warzywo
Aktywny

Miejscowość: PZN

18 Paź 2009, 14:23

Jeżeli masz jakiekolwiek pojęcie o elektryce samopchodowej(musisz wiedzieć co to jest i gdzie jest akumulator,co to jest bezpiecznik z gniazdem,przewody i ewentualnie skrzynka z bezpiecznikami w samochodzie),to zrobisz taką instalację samemu bez problemów.Musisz oczywiście poświęcić na to około pół dnia(najwięcej czasu zabiera demontaż i montaż tapicerki),ale masz za to w kieszeni zaoszczędzoną kasę i satysfakcję.
Potrzebne ci będą - przewody zasilające - czarny(masa),czerwony("+"),przewody głośnikowe,złączki,kiostka ISO oraz koszulka termokurczliwa i do kompletu zapalniczka.Jak ma to być profesjonalka,to musisz też mieć lutownicę i cynę.Będzie ci pewnie jeszcze potrzebny przewód ze stałym plusem do podtrzymania pamięci,ale możesz go połączyć z czerwonym przewodem przy radiu.
Na przewodzie czerwonym można założyć bezpiecznik(musi być większy niż ten co jest zamontowany na przewodach w radiu).Przewody oczywiście najlepiej osłonić peszlem(nie jest drogi) i prowadzić je wzdłóż przewodów oryginalnej instalacji.Połączenie przewodów zasilajacych i głośnikowych z kostką ISO trzeba polutować i osłonić rurką termokurczliwą.
Jak nie będziesz wiedział,co gdzie podłaczyć,to zapodasz na forum kolory przewodów wraz z opisem(zazwyczaj opis połaczeń(schemat) jest na radiu i dodatkowo w instrukcji).
Tak więc jak widzisz wcale to nie takie straszne ani trudne.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000