Rady dotyczące zakupu pierwszego używanego samochodu

31 Mar 2017, 23:18

Cześć wszystkim!

Już przywitałem się w poście powitalnym, ale drugi raz nie zaszkodzi. Miło mi dołączyć do grona, w którym pewnie znajdzie się sporo specjalistów i pasjonatów motoryzacji. Sam takowym jeszcze nie jestem, ale chciałbym zacząć zgłębiać swoją wiedzę w tej tematyce, tak żeby wiedzieć przynajmniej tyle ile facet wiedzieć powinien :D

Prawo jazdy mam od 2010 roku i od tego czasu miałem tylko jedno auto, które dostałem po ojcu - Opel Astra II z 2000 roku. Sprzedałem je 3 lata później bo nie miałem kasy na utrzymanie go. Stare dzieje ;) Teraz spokojnie stać mnie na jakieś przeciętne autko, więc zabieram się do pierwszego kupna używanego samochodu. Chcę na auto przeznaczyć maksymalnie do 6000 złotych, nie wliczając ubezpieczenia i opłaty skarbowej.

Tu pojawiają się moje pytania:
-Czy doradzicie mi na co głównie zwracać uwagę przy przeglądaniu używanych aut? (liczniki, wygląd zewnętrzny,stan bebechów- faktycznie trzeba patrzeć czy nie są zbytnio wypolerowane?)
-W jaką markę celować? (Dużo osób polecało mi Hondy. Ogólnie japońskie auta podobno nieźle się trzymają. To prawda? A może lepiej zainwestować te pieniądze w jakiegoś niemca(Golf/ Opel)
-Czy jest coś jeszcze na co powinienem zwrócić szczególną uwagę?

Wszystkie rady dla nowicjusza mile widziane.

Dodam tylko, że mam w miarę regularny kontakt z samochodem. Jeżdżę czasem autem służbowym i pożyczam auto od rodziców, więc nie jest tak, że wsiądę za kółko po paru latach przerwy. Staram się regularnie jeździć, żeby nie wyjść z wprawy.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za rady,
Filip
Filip
Nowicjusz

Zdjęcia: 3
Prawo jazdy: 22 10 2010
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Nie mam

01 Kwi 2017, 10:32

mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

01 Kwi 2017, 11:14

Filip napisał(a):-Czy doradzicie mi na co głównie zwracać uwagę przy przeglądaniu używanych aut? (liczniki, wygląd zewnętrzny,stan bebechów- faktycznie trzeba patrzeć czy nie są zbytnio wypolerowane?)
-W jaką markę celować? (Dużo osób polecało mi Hondy. Ogólnie japońskie auta podobno nieźle się trzymają. To prawda? A może lepiej zainwestować te pieniądze w jakiegoś niemca(Golf/ Opel)
-Czy jest coś jeszcze na co powinienem zwrócić szczególną uwagę?

Wypolerowane będą tylko od handlarza, normalni ludzie często nawet aut do zdjęć nie myją.

Budżet na Hondę masz, najszybciej trafisz na Civica, ale tu może być problem ze stanem (często młodziaki kupują i katują) oraz blachą, chociaż do 6 tyś nie powinno być źle. Astra też może być, ale tu znowu blacha i z silnikami szału nie ma (omijać 1.6 16V). Golf... Też możesz, ale będzie najbiedniej wyposażony, nie zdziw się jak za 5-6 tyś spotkasz korbki do szyb w drzwiach.

Uwagę masz zwracać na wszystko, tu nie ma elementu, który możesz pominąć.

Od siebie dodam: Focus (budżet na styk, ale za 5-6 tyś pojawiają się ciekawe egzemplarze), Megane 1 po lifcie (sam mam i wyposażenie petarda, przednia szyba grzana, mocny silnik, lekkie auto, komfortowe zawieszenie), z większych Laguna 1, Vectra B.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

02 Kwi 2017, 22:48

Mike - dzięki, zabieram się do lektury :)

Galakty - również dziękuję za rady.

Według was co lepsze: Civic czy Golf?

Zależy mi też na tym, żeby też nie dokładać ciągle do samochodu po jego zakupie.
Filip
Nowicjusz

02 Kwi 2017, 22:51

Nie skupiałbym się tylko na tych dwóch. Czemu nie rozpatrzysz Focusa, Megane?
galakty
Forumowicz VIP

02 Kwi 2017, 23:03

Focus, szczerze mówiąc, jakoś nie bardzo mi się podoba z wyglądu.

Megane 1 wygląda fajnie, ale słyszałem strasznie złe opinie o francuskich autach. Moja mama miała kiedyś Reno 19 i z tym autem były ciągle problemy. Znajomy musiał oddać na złom Clio bo już nic się z nim nie dało zrobić... Po takich informacjach trochę się zraziłem.
Filip
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Burza na drodze
    W Polsce sezon burzowy trwa zazwyczaj od kwietnia do września, ale apogeum występuje między czerwcem, a sierpniem. Takie warunki pogodowe podczas podróży samochodem stanowią zagrożenie ze względu na bardzo ograniczoną ...

02 Kwi 2017, 23:06

Filip napisał(a):Megane 1 wygląda fajnie, ale słyszałem strasznie złe opinie o francuskich autach.

Ciotka miała Reno 19, potwierdzam, ale ta era minęła. Niektóre modele się sypią, ale Megane 1 do nich nie należy. Fakt, ma problemy z immobiliserem, sam go napotkałem, ale w Golfie padnie Ci skrzynia przez urywające się nity i zapłacisz więcej jak za naprawę immo. A wyposażenie... W Golfie możesz spotkać korbki w drzwiach, a w Megane dostaniesz podgrzewanie przedniej szyby :) We VAGu nie wiedzieli co to jest w tamtym czasie.
galakty
Forumowicz VIP

02 Kwi 2017, 23:11

Masz w Megane I grzaną przednią szybę? :o szacuneczek

Od Gulfa wolałbym a3, bo jest dużo większa szansa, że kupisz auto z jakimkolwiek wyposażeniem. Celuj w 1.8 najlepiej z LPG, bo mało nie pali. Awaryjność zależy w sumie od tego, w jakim auto będzie stanie.
Generalnie szukaj auta wokół komina, które będzie w najlepszym stanie.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

02 Kwi 2017, 23:23

mike napisał(a):Masz w Megane I grzaną przednią szybę? szacuneczek

Mam, w zimę piękna sprawa, 2 minutki i można jechać. Zresztą Ford też na to wpadł.
galakty
Forumowicz VIP

02 Kwi 2017, 23:43

Potwierdzam, fajna sprawa, bo mam w Focusie i już kilka razy uratował 4 litery ten ficzer
mike
Moderator
Awatar użytkownika

02 Kwi 2017, 23:54

Galakty chyba masz małą wiedzą na temat aut :)
Akurat Golf IV z tamtej epoki ma jedno z lepszych wyposażeń wśród kompaktów.

Przykład takiego Golfa
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Pokaż mi Megane 1 z 4x prądem w szybach i climatroniciem?
Pogrzewana przednia szyba - fajna sprawa ale ile razy jej tak na prawdę użyjesz na naszych szerokościach? 4 razy w roku?

Posiadam Golfa IV ARL 2002 rok, z wyposażeniem m.in skórzane fotele, podgrzewane fotele, ESP, czujnik deszczu, spryski reflektorów, pełen komputer, tempomat, podłokietnik, 6 biegów

Nadal sądzisz że VW w tamtym czasie o czymś nie wiedzieli co to jest?
Fakt że ten golf to nie 6 tys ale Megane za 6 tys to z tyłu elektryki też mieć nie będzie.

Ps. Mike, A3 z tamtego okresu to 3 drzwi i wyposażenie podobne do Golfa, szukałem więc wiem, to nie tak że A3 to jakiś Merc, za 6-7 tys będzie podobnie jak w Golfie.
Edquar
Aktywny
Awatar użytkownika

Paliwo: Benzyna

03 Kwi 2017, 00:00

Malowany Golf 4 z dobrym wyposażeniem za 7 tyś, do tego sprowadzony, do opłat, ściągnięty pewnie po stłuczce - super argument, nie chce mi się nawet więcej pisać.

Mam 4 elektryczne szyby, auto klimy nie mam, ręczną, ustawiam na pokrętle ile chcę.

Ile razy użyłem podgrzewania przedniej szyby? Oświecę Cię. W miesiącach zimowych użyłem tyle razy, ile odpalałem auto, policz sobie, dasz radę.

Zawsze Francuz w tej samej cenie co Niemiec będzie miał lepsze wyposażenie, bo to POLSKA i mamy kult NIEMIEC. Cokolwiek nie powiesz, my patrzymy na nasz rodzimy rynek, a nie ogólnie. Znajdź mi Golfa za 5 tyś (za tyle kupiłem Megane) z pełnym wyposażeniem, ale nie wysyłaj tego malowanego, sprowadzonego szrotu.
galakty
Forumowicz VIP

03 Kwi 2017, 00:04

galakty napisał(a):Zawsze Francuz w tej samej cenie co Niemiec będzie miał lepsze wyposażenie, bo to POLSKA i mamy kult NIEMIEC. Cokolwiek nie powiesz, my patrzymy na nasz rodzimy rynek, a nie ogólnie. Znajdź mi Golfa za 5 tyś (za tyle kupiłem Megane) z pełnym wyposażeniem, ale nie wysyłaj tego malowanego, sprowadzonego szrotu.

Malowany przy Aucie któe ma 20 lat :D nie bądź śmieszny!

To Ty mi znajdź megane za 5 tys - 4 szyby w prądzie i podgrzewana przednia szyba i do tego PL salon nic nie malowane i niebite :)

Tak jak pisałem wyposażenie topowego Golfa to 10 lat świetlnych przy Megane 1, niestety taka jest rzeczywistość.
Edquar
Aktywny
Awatar użytkownika

03 Kwi 2017, 00:14

O nie, zaczyna się...
I tak już jestem naczelnym forumowym antyvagowcem, więc co mi szkodzi :D Golf IV, zwłaszcza z najsłabszymi silnikami, na pokładzie ma zazwyczaj tyle:

A wklejenie jednego randomowego linku z autem, które ma aż climatronic niczego nie pokazuje, może z wyjątkiem umiejętności korzystania z Internetu :ok: wiem, że a3 to nie mercedes, ale znacznie częściej występuje z climatronikiem. Ba, ciężko trafić na auto z klimą manualną
mike
Moderator
Awatar użytkownika

03 Kwi 2017, 00:28

Mike a myślisz że 97- 98 Megane 1 z silniczkiem 1,4 będzie mieć co? dotykowy ekran i astystenta pasa ruchu? :)

Tam nawet klimy nie będzie i elektrycznych szyb.
Tak, w Golfie aż climatronic a w Megance aż podgrzewana przednia szyby którą się użyje kilka razy przez 2 tyg w lutym :wink:

i to pewnie w egzemplarzach za ok 7 tys a nie 4-5.
Edquar
Aktywny
Awatar użytkownika