RAM 1500 jakie jest obciążenie dachu?

18 Gru 2021, 17:54

Witam, Kupuję swojego pierwszego RAM(rocznik 2021, wersja Laremie) i potrzebuje ustalić jakie jest maksymalne obciążenie dachu ponieważ będę go przerabiał na samochód wyprawowy. Dzięki za pomoc!
WyprawowyRAM
Nowicjusz

19 Gru 2021, 11:17

No raczej odpowiedzi nie uzyskasz, nikt takich testów nie prowadził :wink:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

19 Gru 2021, 12:32

Samochody nawet takie terenowe nie mają dużego dopuszczalnego obciążenia dachu i w tym przypadku najlepiej sprawdziła by się pewnie jakaś klatka na pace z tyłu która będzie wychodziła nad dach i tam to dachu będzie tylko wsparta na czterech mocowaniach. Do tego modelu są chyba gotowe takie zabudowy które tak się montuje :)

Poza tym przy wyprawowym samochodzie nie powinna być ona za wysoka i nad dachem warto by było rozważyć tylko jakiś schowek. Tu chodzi o środek ciężkości który przy wyższej zabudowie podnosi się.

Tu masz przykładowe takie zabudowy no i pytanie jaką masz kabinę bo od niej zależna jest długość paki.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

19 Gru 2021, 12:47

Mam trochę inny plan a mianowicie:
1. Przykrycie paki stałą pokrywą ( już znalezione) z relingami pod bagażniki rowerowe ( przewaznie będę woził w trasę 3 rowery)
2.zabudowa paki wewnątrz ( lodówka, prąd,woda, kuchenka itd oraz część bagażowa)- również już wiem gdzie będę robił

Potrzebuje tylko odnaleźć obciążenie dynamiczne dachu ponieważ chciałbym tam namiot 4 osobowy . Thule proponuje belki na dach RAM 1500 i podają maksymalne obciążenie dynamiczne 75 kg. Ale szukam danych samochodu by to zweryfikować. Niestety w zagranicznych instrukcjach nie znalazłem takich danych.
WyprawowyRAM
Nowicjusz

19 Gru 2021, 13:32

WyprawowyRAM napisał(a):Potrzebuje tylko odnaleźć obciążenie dynamiczne dachu ponieważ chciałbym tam namiot 4 osobowy
Bez wsparcia takiego namiotu po bokach samochodu z ziemi dach na pewno nie wytrzyma ciężaru czterech osób.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

19 Gru 2021, 13:45

Jeśli obciążenie dynamiczne wynosi faktycznie 75 kg to statyczne ok 400 kg więc jak najbardziej namiot dachowy 4 osobowy będzie dobrym rozwiązaniem. Stąd potrzebuję tylko zweryfikować to obciążenie dynamiczne.
WyprawowyRAM
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co może zamarznąć w naszym samochodzie?
    Co w samochodzie jest szczególnie wrażliwe na niską temperaturę? Jak sobie poradzić z typowo zimowymi problemami? Poniżej prezentuję kilka odpowiedzi które mogą okazać się przydatne wielu kierowcom. Głównym ...

20 Gru 2021, 14:10

WyprawowyRAM napisał(a):Jeśli obciążenie dynamiczne wynosi faktycznie 75 kg to statyczne ok 400 kg
Myślę, że nawet więcej. Jakiś czas temu interesowałem się tematem i najczęściej samochody osobowe mają obciążenie dynamiczne do 75kg, a większe typu SUV do 100kg, terenowe nawet ponad 100kg. Obciążenie statyczne powinno wytrzymać masę samochodu więc przy osobówkach będzie to na pewno około nawet 1 tony. Chodzi tu o bezpieczeństwo przy dachowaniu itd.

Nośność statyczna przy takim pick-upie powinna spokojnie wytrzymać cztery osoby plus namiot który potrafi ważyć nawet tyle co jedna dorosła osoba. Trzeba pamiętać, że nośność statyczna dotyczy obciążenia dachu na postoju.

Nośność dynamiczna jest to maksymalne obciążenie dachu podczas jazdy chodzi tu o zmianę wysokości środka ciężkości auta który wraz z obciążeniem dachu podnosi się do góry co może skutkować np. łatwiejszym przewróceniem samochodu na zakrętach.

WyprawowyRAM napisał(a):Stąd potrzebuję tylko zweryfikować to obciążenie dynamiczne.
Przyznam szczerze, że to trudne zadanie bo w danych samochodu nawet tych bardziej szczegółowych raczej nie znajdziesz takich informacji.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

20 Gru 2021, 14:16

Dziękuję za informację, sam dziś osobiście skontaktowałem się ze sklepem Thule i dowiedziałem się iż oni projektują obciążenie bagażników pod konkretny model samochodu z danych otrzymanych od producenta. Stąd więc trzeba zaufać i przyjąć że jest 75 kg.
WyprawowyRAM
Nowicjusz