RANGE ROVER 2,5tds dławi się i nie odpala na rozgrzanym siln

20 Maj 2013, 22:51

Witam kupiłem niedawno RR P38 2,5 tds no i jak to bywa zaczynają wychodzić usterki... no i teraz moje pytanie co go boli skoro na zimnym silniku pali na "pyk" a gdy się rozgrzeje tak już porządnie po ok 15km jazdy - po zgaszeniu trzeba go dłużej pokręcić (ale to ponoć normalne dla tds-a ) odpala zaczyna się dławić i gaśnie, nie może wejść na obroty, normalnie po odpaleniu wkręca sie sam na 1k na chwilkę i opada do równej pracy. ma jeszcze jeden problem również na ciepłym silniku czasem pedał gazu nie reaguję i na niskich biegach nie idzie jak trzeba takie mam wrażenie(automat) pomoże ktoś jakąś sensowną diagnozą ? pozdr
spider84
Obserwowany

Prawo jazdy: 22 05 1984
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: RANGE ROVER P38
Silnik: 2,5tds
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1997

21 Maj 2013, 00:35

Jak nie będzie chciał odpalić to odkręć korek wlewu paliwa - spróbuj odpalić. Potem bez zakręcania korka, polej pompę wtryskową baaardzo zimna wodą albo popsikaj konkretnie jakimś zamrażaczem itp... I szybko do stacyjki żeby sprawdzić czy odpali!!! Poza tym czujniki temperatury, czujnik położenia wałka rozrządu itp. Tu jest 10000 przyczyn, dałem na razie te...
A kiedy był zmieniany filtr paliwa??? Ten objaw pojawił się nagle??? Dolot jest szczelny???

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Nagroda "Design Trophy" dla Audi A3 i A1 Sportback
    W plebiscycie "Auto Trophy 2013", dwa modele marki Audi bezkonkurencyjnie pokonały rywali. Prawie 31 procent, spośród ponad 24 tysięcy biorących w nim udział czytelników niemieckiego magazynu Auto Zeitung, w ...