Raport: Czy młodzi kierowcy faktycznie są zagrożeniem na drogach?

02 Wrz 2015, 13:58

Witam!
Właśnie opublikowaliśmy raport w którym przyjrzeliśmy się młodym kierowcom, a konkretnie temu czy wyświechtane slogany odnośnie brawury młodych kierowców i ich braku odpowiedzialności są prawdziwe.

Niestety wyniki raportu nie zaskoczyły nas pozytywnie. Potwierdziły się informacje, że to właśnie młodzi w wieku do 24 lat powodują najwięcej stłuczek ( niespełna 1/5 wszystkich zdarzeń drogowych). Natomiast ich brawura i często brak świadomości co do konsekwencji maleje dopiero po pierwszej kolizji.
Raport: Czy młodzi kierowcy faktycznie są zagrożeniem na drogach?
Po więcej ciekawych wniosków zapraszamy do naszego pełnego raportu, który znajdziecie tutaj:
[link do mFind wygasł] (czas czytania około 10 minut)

Co o tym myślicie? Może macie jakieś pomysły jak temu zaradzić?

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

03 Wrz 2015, 10:22

No niestety, ale to prawda - sam się o tym przekonałem i to wiele razy ( jeździłem z wieloma świezymi kierowcami. Dwa miesiące temu, syn od szwagra na parkingu sklepowym spowodował stłuczkę. Prawko ma kilka miesięcy. Moja córa też ma prawko kilka miesięcy, ale jeszcze sama nie jeździ - zawsze ze mnią. I muszę niestety powiedzieć, że były sutuacje, gdzie mogłoby dojść do kolizji, gdyby coś jechało - raz wyjeżdżała z drogi podporządkowanej i nie zauważyła znaku ustąp pierwszeństwa i nie zatrzymując się wjechała na główną drogę. Dobrze, że była pusta. Innym razem skręcając w lewo, prawie wymusiła pierwszeństwo na samochodzie z naprzeciwka. Dopiero jak skręciła i jej powiedziałem co zrobiła, to się zorientowała, ze ten z naprzeciwka miał przecież pierwszeństwo, Ajak jechała ze mna pierwszy raz, to nie zatrzymała się na stopie, tylko rozglądnęła się, stwierdziła, że nic nie jedzie i pojechała nie zatrzymując się. Innym razem jedziemy, a ona w pewnym momencie pyta się, co to za niebieska kontrolka się świeci od jakiegoś czasu. Patrzę, a ona jedzie na długich. A my myśleliśmy, że ci co nam migają, ostrzegają o policji :) No i niestety ma ciężką nogę - w terenie zabudowanym, jak sę ją nie przypilnuje, to sobie jedzie 70 - 75. Oczywiście nie w samym mieście, bo tam jeździ te, 50 - 55. Ale na drogach krajowych, przebiegających przez miasto, gdzie nie ma wielu budynków. Zawsze powtarzam - max jeździj 65 - licznik względem GPS zawyża mi o 5km/h, więc jak pojedziesz 60 wg licznika, to naprawdę pojedziesz 60. I to jest max w terenie zabudowanym, A ona dalej swoje - jak tylko nie przypilnuję, to już na liczniku 70.
I co zrobić?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Wrz 2015, 11:23

Z własnego doświadczenia mogę potwierdzić, że to prawda ;) Stłuczkę z własnej winy miałem jakieś 3-4 tygodnie po tym jak odebrałem prawko, nic groźnego (chociaż wtedy myślałem, że już nigdy nie będę jeździł autem ;) ), ale efekt szokowy i uświadomienie sobie, że jednak nie jestem najlepszym kierowcą bezcenne. Po takim zdarzeniu drastycznie zmienia się styl jazdy.

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

03 Wrz 2015, 11:48

Dokładnie tak samo u mnie rok po odebraniu prawka, brałem udział w karambolu, jeden po drugim uderzaliśmy w tył samochodu jadącego przed sobą. Nerwy dostałem takiej ze nie mogłem sprzęgła docisnąć do końca :lol: po tym zdarzeniu styl jazdy sie zmienił i jak narazie nie miałem żadnego zdarzenia drogowego.
zielonek
Aktywny

Auto: P 206

25 Gru 2018, 11:38

o niestety, ale to prawda - sam się o tym przekonałem i to wiele razy ( jeździłem z wieloma świezymi kierowcami. Dwa miesiące temu, syn od szwagra na parkingu sklepowym spowodował stłuczkę. Prawko ma kilka miesięcy.
Wizard932
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Turbo 1972
    BMW Turbo to pierwszy samochód koncepcyjny zbudowany przez firmę BMW. Nowoczesny projekt pierwszego na świecie sportowego samochodu promującego bezpieczeństwo – który nie był tylko bazą testową dla nowych ...