Rav4 - czy one miały reduktor i czy naprawdę są kiepskie

06 Cze 2010, 15:19

Witam

Czy rav4 miały reduktor kiedyś ?
Jeśli tak to jak on był uruchamiany ? przyciskiem czy wszystko załączał komputer ?

Czy rav4 jest rzeczywiście takim kiepskim autem w terenie ?

Jak by jej dać opony MT nie robiła by w łatwym terenie ?

Rav4 szczególnie te najstarsze najwcześniejsze wyglądają jak po lifcie .

Dzięki za opinie
vitara
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

11 Cze 2010, 11:14

RAV-ka od początku był projektowana jako auto miejskie i chyba na pewno nie było reduktora.
Auto na ulice nigdy nie będzie dzielne w terenie. Na lekkie szuterki i śnieżek jest OK, ale już błotko i jest kiszka.
spider2you
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Krasne k/ Rzeszowa

11 Cze 2010, 11:39

stare (ale to jeszcze RAV3) miały, a to auto rzeczywiście do terenu się nie nadaje, jakąś szutrówkę wytrzyma czy podobne zabawy; ale to samo wytrzyma golf czy W124 :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

11 Cze 2010, 17:36

e tam głupoty gadasz do rajdów przeprawowych się nie nadaje ale do terenu z takim fabrycznym liftem się nadaje
vitara
Nowicjusz

11 Cze 2010, 21:56

spider2you napisał(a):e tam głupoty gadasz do rajdów przeprawowych się nie nadaje ale do terenu z takim fabrycznym liftem się nadaje

Czy ja wiem czy głupoty pocieszny, długo siedzi w tym temacie także wie co i jak
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

11 Cze 2010, 22:07

nie no ok tak mi się napisało że głupoty bo
mówiąc o ravkach I generacji to jednak nadwozie jest bardzo wysokie, napęd na 4 oczywiście wiem że to napęd innny niż w klasycznych terenówkach.
Ale jak obserwuję ravki nieraz u geodetów na polach i łąkach szczególnie te 3r to dają radę
vitara
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Mercedes GLS - 7-miejscowy SUV klasy premium
    Oznaczenie GLS pojawiło się w 2015 roku wraz z faceliftingiem drugiej generacji tego modelu, która funkcjonuje na rynku od 2012 roku. Ceny najtańszej odmiany niemieckiego auta zaczynają się zgodnie z cennikiem od 374 ...

11 Cze 2010, 22:45

rav ma jedną wade, strasznie delikatne sprzęgło wiskotyczne które po chwili spędzonej w błocie zaczyna śmierdzi spalenizną a po 2 przestaje działac i mamy napęd 2x4 o ile skrzynka wytrzyma ten eksperyment bo zdarza się napęd 0x4 :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

12 Cze 2010, 11:24

a tu masz całkowitą rację ale
sprzęgło wiskotyczne można wywalić :)
vitara
Nowicjusz

12 Cze 2010, 12:31

zamiast ravki kupic Grand Vitare z blokadą centralnego, a jak kasy brakuje to starszą i cieszyć się długą bezawaryjną jazdą :wink:
byle z rozmiarem opon nie przesadzać :mrgreen: ale 30x9,5x15 AT i pojedziesz i po drodze i nie zawiśniesz nawet w większych koleinach :!:
no i ceny części zamiennych o niebo niższe niż w tojtojach :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

12 Cze 2010, 12:50

tak tylko tych grand vitar po prostu na rynku nie ma a te co są to szroty
vitara
Nowicjusz

12 Cze 2010, 13:00

nie przesadzajmy ;)
choć powiem, że po części masz racje rzadko kto się pozbywa tego fajnego autka :)
kumpela ujeżdża GV 1,6 króciaka od lat 5 czy 6 i jest mega zadowolona ;) też chciała RAVke ale na szczęście zostało jej to wybite z głowy po 1 jeździe GV w "terenie" :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

12 Cze 2010, 13:51

no racja
vitara
Nowicjusz