Rav4 II vs CR-V III

27 Kwi 2016, 12:13

Witam, otóż nieszczęśliwym trafem miałem stłuczkę nie z mojej winy Toyotą Rav4 II 2005 rok 2.0 D4D 116km. Toyota jest z polskiego salonu, wcześniej bezwypadkowa z całą historią pojazdu i serwisem do końca. Przebieg około 160tys. udokumentowany, wszystkie naprawy przeprowadzane na oryginalnych częściach. Auto nie jest dużo rozwalone jednak według ubezpieczyciela szkoda całkowita.
Wartość auta przed szkodą wyceniona na 25800zł, po szkodzie 15900zł. Czyli dostałbym 9900zł co nie wystarczy na naprawę samochodu i tej opcji nawet nie rozważam. Rozważam dwie możliwości i chciałbym zapytać was o radę. Pierwsza możliwość to naprawiać auto na zamiennikach by nie przekroczyć wartości samochodu, kosztorys już jest sporządzony czeka tylko na akceptację lub zabrać te 25800zł dołożyć do około 40tys. lub delikatnie ponad i kupić Hondę CR-V 2.2 i-CDTi z rocznika 2007-2008. Wiem że są to dwa różne samochody i bardziej chciałbym usłyszeć jakąś radę co w takiej sytuacji lepiej zrobić gdyż muszę podjąć decyzję na dniach.
Jeżeli trafiłem na nieodpowiedni dział to z góry przepraszam ale nie znalazłem nic lepszego.
Pozdrawiam.
rt00
Nowicjusz

Auto: Golf 3
Silnik: 1.9d 64km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1994

27 Kwi 2016, 14:47

CVR bedzie tu lepsza opcja jak nie chcesz jeździć autem powypadkowym.
Silnik tez znacznie ciekawszy od tego z Rav.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

27 Kwi 2016, 17:34

Jeśli chciałbyś ratować jeszcze toyote to pamiętaj możesz naprawić za swoje, tak aby nie przekroczyć wartości samochodu (tych 25 tys) i z rachunkiem za naprawę do ubezpieczyciela. Powinien wypłacić odszkodowanie.
Longhorn
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 518
Miejscowość: pdk
Auto: Toyota Corolla E12 FL
Silnik: 1.4 VVT-i 97KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2006
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Nadwozie i bezpieczeństwo BMW ActiveHybrid 3
    Struktura nadwozia BMW ActiveHybrid 3 spełnia najwyższe standardy w zakresie wytrzymałości i lekkości konstrukcji. Używając właściwych materiałów we właściwych miejscach uzyskano nie tylko świetną strukturę służącą ...