Rcz 1.6 thp 200km- problem z błędami silnika

27 Lip 2022, 14:33

Witam...jak w temacie. Posiadam Peugeota Rcz 1.6 thp 200km z 2013 z przebiegiem 170kkm. Mam problem z samochodem, wyskakują błędy które mam na zdjęciu. Jedni mówią rozrząd inni czujniki wału i zmiennych faz. Rozrząd wymieniony przy 130kkm. Pytanie dla ogarniających błędy...co to może być. Silnik trochę musi pokręcić zanim odpali. Po skasowaniu błędów wszystko ok przez około 5-8 km.
Jimmy1981
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 05 1998
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Golf
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008
  • 27 Lip 2022, 15:07

Ale tu nie ma nad czymś się zastanawiać, do rozbiórki i weryfikacji rozrząd i zmienne fazy bo to są elementy że sobą współpracujące, jeżeli rozrząd będzie przedstawiony to i zmienna faza nie będzie działać prawidłowo.
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

27 Lip 2022, 15:11

Myślałem żeby tego uniknąć...ktoś mi proponował wymienić czujnik wału oraz czujnik zmiennych faz...
    Jimmy1981
    Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 05 1998
    Przebieg/rok: 35tys. km
    Auto: Golf
    Silnik: 2.0
    Paliwo: Diesel
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2008

27 Lip 2022, 19:57

No pewnie, wymień to wymień tamto, sprzęgło też warto przy okazji wymienić a i jeszcze półośkę bo może to akurat przez to.... i takim właśnie podejściem na siłę traci się kasę bo remont kosztuje Cię x2 tyle że na raty :wink:
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
      Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
      Jakie powinny być nawyki dobrego kierowcy?
      Mianem dobrego kierowcy określamy osobę która stara się popełniać jak najmniej błędów podczas prowadzenia i użytkowania auta. Taki kierowca powinien również dbać o swoje auto i regularnie poddawać je ...