saltaz napisał(a):Vermin - nigdzie nie napisałem że nie jestem nią zainteresowany.
W takim razie bardzo się cieszę. Mogę Ci powiedzieć że warto. Bardzo niedoceniany samochód. Co do E30, wyglądają na całkiem ładne sztuki... Wyglądają... Trzeba by je obadać. Jedyna rzecz do której mógłbym mieć zastrzeżenia po opisie to m40 w tej od Ciebie. Generalnie najsłabiej wykonany silnik (z benzynowych), który wylądował w e30.
Co nie zmienia faktu, że i tak są bardzo trwałe. Jednak może być tak, że niedługo po zakupie silnik powie dość. Tam były bodajże 3 większe problemy (jak coś pokręcę z innymi silnikami to sorry ale jestem już koszmarnie zmęczony):
Urywający się pasek rozrządu przez koło pasowe wk, które lubi tańczyć.
Zapychająca się magistrala olejowa, przez którą góra silnika ma gorsze smarowanie - można się domyślić czym to skutkuje. Aczkolwiek o tej godzinie nie wiem czy nie pomyliło mi się z m20b20. Niech ktoś sprostuje proszę.
Problem z zaworami.
Nie mam siły teraz nawet myśleć. Mam nadzieję, że ktoś Ci to rozwinie. Jak nie to postaram się to zrobić JUŻ dziś, albo jutro.
Jedynym ratunkiem było przełożenie dźwigienek zaworowych z m43. Ale koszt totalnie bezsensowny. Już chyba lepiej co roku zmieniać na inne używane m40 albo zrobić swap na jakiegoś 6-gara. No chyba że znajdziesz silnik z is'a - 318is (M42). Bardzo solidny, oszczędny i dynamiczny silnik, poza tym na łańcuchu. Jednak już droższy. Za to nie musisz przy swapie zmieniać tyle fantów co np. przy m20b25. 318is - Dyfer - mała głowa, silnik nie wiele cięższy od m40 itp. Seryjna szpera która była montowana w 318is (25%) podejdzie jbc. przy zmianie silnika bez problemu, a używki zaczynają się od 400 zł bodajże.
Na szukanie oryginalnego is'a (e30) w dobrym stanie, przy takim budżecie nawet się nie zabieraj. Szkoda bo to bardzo dobry samochód. E36 318is to już moim zdaniem 1/10 tego co is w e30, więc nie polecam.
Oczywiście może być też tak, że ten silnik zrobi jeszcze 300 tysięcy KM bez większych problemów. Najlepiej gdybyś miał jakiegoś speca od BMW (zwłaszcza e30), który by Ci to obadał przed zakupem. Sierra będzie na pewno słabsza:
Sierra 1.6 - 70 KM.
Bmw m40b18 - 115 KM.
Bmw m10b18 - Ta wersja chyba 105 KM.
Ale będzie też trochę lżejsza. Tak czy siak na zimę wystarczy z zapasem.
Za to w tej którą wysłał kirin88 jest m10b18. To jest już bardzo dobry silnik. Podstawowe rzeczy do zmiany po zakupie i silnik jest nie do zachetania. Sierra będzie na bank na gaźniku - dużo mniej rzeczy może się popsuć i dużo więcej zrobisz sam. E30 z M40 będzie na bank na wtrysku. M10 - Może być na gaźniku i może być na wtrysku. Sierre masz pewnie najbliżej. Jeśli chodzi o e30 to prędzej zainteresowałbym się tą co podał kirin88. Ta Twoja też nie wygląda tragicznie ale zawsze ma m40. Poza tym coś mi w niej nie pasuje, tylko nie wiem co (pomyśle o tym ale już nie dziś). M10 Bardzo polecam. Tanim kosztem można dodać trochę KM, zwłaszcza w wersjach na gaźniku. Silnik często był bazą pod większe mody i dawał radę, np. pod turbo. Dobranoc wszystkim.
Pozdrawiam
![Uśmiechnięty :)]()
.