Rdza na tarczach hamulcowych

24 Lut 2013, 16:37

Mam nowe tarcze od pół roku. Jak było w miarę ciepło to wykorzystywałem okazje i troche jeździłem i dużo hamowałem żeby zetrzeć rdzę z tarcz. Ostatnio poruszałem się autem na początku stycznia. Dzisiaj cała powierzechnia tarcz jest pokryta rdzą.
Mam normalnie zacząć jeździć autem czy dać do mechanika żeby wyczyścił mi tarcze, klocki?
hehe
Początkujący

Prawo jazdy: 10 06 2010
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: VW Polo 6n2
Silnik: 1.0 50KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

24 Lut 2013, 21:10

W praktyce jest to około 0,5cm i tworzący się rant. Może to być kwestia np. po zapiekanych klocków lub źle dobranych wkładek ciernych.
2cm pas rdzy od zewnętrznej krawędzi tarczy to nienormalna sytuacja.
Możliwe że ktoś Ci źle klocki zamontował i się nie ścierają równomiernie, mam na myśli że nie ustawił tłoczka i naciska jedną strone bardziej od drugiej, ale to i tak troche by ścierało. Weź odkręć koła i obejrzyj szczęki, tarcze oraz klocki.
seba002
Początkujący

Prawo jazdy: 07 01 2007
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Alfa Romeo 147
Silnik: TS 1.6 105KM
Rok produkcji: 2003

24 Lut 2013, 21:51

Przy częstszym użytkowaniu auta rdza się nie pojawia, bo się niewielkie oznaki rdzy ścierały się na bieżąco.
Natomiast teraz auto 2 miesiące stało w śniegu, deszczu itd itd. To nie jest normalne że rdza się pojawiła?
A tarcza jak się ściera to ściera się równomiernie. Tylko teraz po 2miesięcznym postoju tarcza jest pokryta rdzą.
hehe
Początkujący

Prawo jazdy: 10 06 2010
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: VW Polo 6n2
Silnik: 1.0 50KM
Rok produkcji: 2001

24 Lut 2013, 23:42

pojeździł to zobaczysz, jak się będzie ścierać to wszystko ok,jak jest gruba warstwa to trzeba się tym zainteresować :)
seba002
Początkujący

Prawo jazdy: 07 01 2007
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Alfa Romeo 147
Silnik: TS 1.6 105KM
Rok produkcji: 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...