Reflektory H7, LED czy ksenony

12 Gru 2019, 09:45

Własnie zastanawiam się nad zmianą auta i zastanawiam się co wybrać. Głównym czynnikiem jest jakość światła, bo dużo jeżdżę w nocy (obecnie Mondeo Mk4 z H7 Tungsram +120%). Czy zostać przy Mondeo i szukać modelu z lampami LED czy może lepiej Skoda Superb z ksenonami?
Widziałem lampy LED w aucie niżej klasy - Leonie i tam jakość światła była gorsza niż moich Tungsramów H7.
A może lepiej zostać przy H7 bo wtedy mogę zaoszczędzić i wybrać H7 z może jeszcze lepszymi żarówkami niż Tungsram +120% np Philips czy Osram?
DarkoZZZ
Nowicjusz

12 Gru 2019, 10:09

Klasyfikacja świateł od najgorszych do najlepszych, oraz od najstarszych do najnowszych jest taka : Halogenowe, ksenonowe, ledowe.
Przy ksenonach i ledach wszystko zależy od rodzaju tego oświetlenia. Są np. ksenony zwykłe i są skrętne. Ledy również są w różnych rodzajach w różnych samochodach i każdy producent nazywa je sobie po swojemu. Są np takie, które wiedzą kiedy świecić mocniej, kiedy słabiej, kiedy mają się przełączyć na długie, a kiedy na krótkie. Są też zwykłe, są ledowe tylko jako pozycyjne i dzienne, czyli mieszane ( led z halogenem ).
Ja uważam, że ledowe są lepsze od ksenonów, ale w pełnym wyposażeniu. A te są niestety drogie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Gru 2019, 10:12

Celujesz w nowy samochód?

Jakość światła od reflektorów H7 dadzą oryginalne ksenony ale światła ledowe w te z niższej półki bez soczewek przypuszczam, że będą słabszej jakości niż ksenon.

DarkoZZZ napisał(a):A może lepiej zostać przy H7 bo wtedy mogę zaoszczędzić i wybrać H7 z może jeszcze lepszymi żarówkami niż Tungsram +120% np Philips czy Osram?
W reflektorach soczewkowych takie żarówki świecą naprawdę dobrze mówię tu o markowych. Kiedyś porównywałem sobie tego Tungsrama +120% z Philipsem Racing Vision +150% i te drugi dawały lepsze światło. jedynym minusem takich wysilonych żarówek jest ich szybsze przepalanie się w stosunku to tych zwykłych.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

12 Gru 2019, 13:51

Moze nie nówkę, ale auto z 2016-2017.
Zobaczę jak będzie się sprawować Philips +150% w moim obecnym aucie, czy będzie może wyraźnie lepszy od moich Tungsramów +12%, wtedy przy autach z tego rocznika możan kupić słabszą wersję i zaoszczędzić 5-10 tys.
DarkoZZZ
Nowicjusz

12 Gru 2019, 20:19

DarkoZZZ napisał(a):Zobaczę jak będzie się sprawować Philips +150% w moim obecnym aucie, czy będzie może wyraźnie lepszy od moich Tungsramów +12%
Powinno być trochę lepiej one dają bardziej białe światło ale sam ocenisz. Ja byłem z nich zadowolony.

DarkoZZZ napisał(a):Moze nie nówkę, ale auto z 2016-2017.
Tak jak napisał @MotoAlbercik schody zaczną się kiedy będziesz miał problem z LEDem bo dopóki będą działały to jest fajnie, a później potrafią wygenerować spore koszty przy naprawie.

Ja bym szukał reflektorów soczewkowych np. H7 lub ksenonów. Ta druga opcja droższa od pierwszej ale tańsza od ewentualnych problemów przy LEDach :)
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

15 Gru 2019, 14:47

Tylko że trzeba jeszcze pamiętać o barwie światła tych reflektorów. Ledowe dają światło białe dzienne. Ksenony w zależności od temperatury barwowej. Natomiast żarówki to niestety żadna nie daje światła białego. Jest światło zbliżone do białego np. żarówki Philips White Vision Ultra, gdzie temp. barwowa to 4200K. Nie wiem, czy jeszcze jakiś producent daje taką temp. barwową w H7 czy H1. Ale przy 4200 to dopiero zaczyna się światło białe. Na drodze widać fajnie, ale nadal nie jest to światło prawdziwie białe jak led czy ksenon.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Przegląd samochodu przed zimą - co warto sprawdzić?
    Okres zimowy jest trudny i nasze samochody żeby były w pełni sprawne w tym czasie to powinniśmy dokładnie przejrzeć samochód i usunąć wszystkie te usterki, które mają bezpośredni wpływ na bezpieczeństwo jazdy ...