Lampy xenonowe a brak spryskiwaczy

05 Gru 2019, 01:54

Witam, pod koniec miesiąca mam przeglad, golfa 3 posiadam od niecałego roku i odkryłam ostatnio że mam zamontowane lampy xenonowe a w zderzaku nawet nie mam otworów na spryskiwacze. W poprzednim przeglądzie u starego właściciela lampy były zakwalifikowane jako te mało istotne usterki ale teraz nie jestem pewna czy u mnie na stacji kontroli pojazdów mnie z tym przepuszczą. Nie ma może jakiejś atrapy spryskiwaczy czy czegoś (czytałam że tego nie sprawdzają patrzą tylko czy jest), nie planowałam dodatkowych wydatków a auto wiem że przegląd przejdzie tylko te spryskiwacze mnie martwią i nie przygotowałam dodatkowych pieniędzy na montaż tego, wszystko władowałam wcześniej w naprawy. Mam wtyki na jednej stacji kontroli ale moje auto ma obniżone podwozie i tuning silnika i czytałam że w tym wypadku trzeba się udać do okręgowej stacji kontroli więc po znajomości chyba też tego nie załatwię.
Missiit
Nowicjusz

Zdjęcia: 3

05 Gru 2019, 08:58

Xenon nie zawsze posiada spryskiwacze ale bardziej martwił bym się tym że w golfie 3 nigdy fabrycznie nie było xenonu więc wyjąć te ustrojstwo z Chin i założyć zwykle żarówki
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

05 Gru 2019, 11:08

Missiit napisał(a):odkryłam ostatnio że mam zamontowane lampy xenonowe

Tak jak pisze kmolega - w Golfie III nie było reflektorów ksenonowych.
A nie masz czasem reflektorów halogenowych, a włożone są tylko chińskie żarówki ksenonowe tzw HID-y? Bo skąd ktoś wziąłby reflektory ksenonowe do tego auta? Wyjmij żarówkę/palnik i sprawdź jaki ma cokół.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Gru 2019, 12:48

To są te pierwsze lampy ze screena, poprzedni właściciel zostawił mi zapasowe żarówki, potem pójdę sprawdzić jakie one są
Missiit
Nowicjusz

05 Gru 2019, 20:21

W tych lampach masz żarówki H1 i H3 w oryginale. Więc pewnie masz założony taki zestaw Xenon HID jak wspomnieli wyżej koledzy coś w tym stylu [link do oferty na Allegro wygasł] co jest nielegalne i z tym na pewno nie przejdzie przeglądu.
Zajrzyj tam i jak jest coś takiego to trzeba zdemontować i założyć dobre żarówki będzie na pewno lepiej świeciło. Takie zestawy zdają złudne wrażenie że więcej widać a w rzeczywistości widzisz mniej.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

06 Gru 2019, 10:37

Masz HID-y. Chińskie badziewie które udaje ksenony. Przy spotkaniu z policją zatrzymają ci DR, a badań na SKP nie przejdziesz. Chyba, że diagnosta " nie zauważy ". Tak naprawdę oślepiają tych jadących z naprzeciwka, mają zbyt rozproszony strumień światła i słabo świecą. Nie wiem czy jechałaś już po ciemku i jak było mokro, albo padał deszcz. Za wiele nie widać niestety. Świecą może fajnie jak jest fajna, sucha noc.
Wyjmij te żarówki z reflektorów i zrób fotkę. Upewnimy się. W twoim aucie powinny być w tych reflektorach żarówki H1.
Są oprócz standardowych reflektorów jeszcze soczewkowe. Nawet takie z diodami LED jako postojówki i dzienne. Ale żarówki powinny być H1 lub H7. Ksenonów niestety nie znalazłem do tego auta.
Wyjmij żarówkę, zrób fotkę i pokaż. Powiemy ci co masz.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota GT86
    Sportowe coupé Toyoty zdobyło wielką sławę jako samochód dający ogromną frajdę z jazdy, który jednocześnie nie kosztuje majątku. Wersja kabriolet z pewnością przysporzyłaby dodatkowych fanów tylnonapędowej ...

09 Gru 2019, 22:11

Takie same mam zamontowane to są zapasowe które dostałam
Missiit
Nowicjusz

09 Gru 2019, 22:17

Kitajskie śmieci bez homologacji.... do śmieci
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

09 Gru 2019, 22:18

H1 jeśli nie do końca widać na fotce, właśnie to jest moje pierwsze auto innymi nie jezdziłam więc nie mam porównania jakie światło dają te lampy. Nie świecą jakoś dobrze to fakt najgorzej też nie jest mam wrażenie tylko, że widzę bardzo mały obszar przed autem (chyba źle mam je ustawione). W poprzednim przeglądzie jako za mało istotną wadę uznano moje światła dlatego przegląd przeszedł plus auto wtedy miał jescze stary właściciel.
Jest mi ktoś w stanie powiedzieć w tym wypadku jakie konkretnie żarówki powinnam kupić do tych reflektorów? Czy muszę wszystko wymienić
Ostatnio edytowany przez Missiit, 09 Gru 2019, 22:29, edytowano w sumie 1 raz
Missiit
Nowicjusz

09 Gru 2019, 22:29

Missiit napisał(a): (chyba źle mam je ustawione).
raczej to wina tego smietnika. Dobrze Ci radzę wyrzuć to i kup DOBRE zwykłe żarówki. Będzie to korzystniej dla Ciebie i dla tych jadących z naprzeciwka a i odległość świecenia się zwiększy :ok:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

09 Gru 2019, 22:31

Dobre to znaczy jakie? Przepraszam ale jak mówiłam to moje pierwsze auto i się totalnie nie znam.
Missiit
Nowicjusz

09 Gru 2019, 22:43

Missiit napisał(a):Dobre to znaczy jakie?
Proponuję np. Philips Żarówki H1 X-treme Vision +130% Światła lub Osram H1 Night Breaker Laser +150% lub BOSCH GIGALIGHT H1 12V 55W PLUS 120 %

Te ostatnie powinny najdłużej wytrzymać ale moim zdaniem najfajniej świecą te pierwsze :) ogólnie między nimi nie ma jakieś bardzo dużej różnicy.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

09 Gru 2019, 23:56

Super dziękuję za informację ☺️
Missiit
Nowicjusz