Regulacja reflektorów matrycowych LED

06 Paź 2019, 01:28

Czy reflektory matrycowe LED można ustawić na każdej stacji diagnostycznej? Potrafią to diagności regulować?
aGradory

06 Paź 2019, 08:27

To jest dobre pytanie i sam jestem ciekaw jak się wykonuje taką regulację przy ewentualnych problemach z oświetleniem. Wydaje mi się że tu jedynie może być możliwość podniesienia bądź opuszczenia wiązki światła, a to jak już ona pada na pewno jest odpowiednio zaprogramowane w sterowniku od świateł i myślę że tego nie można zmieniać na stacji diagnostycznej podczas przeglądu. Jak wystąpią jakieś problemy o pewnie w obecnej chwili zostaje ASO.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

06 Paź 2019, 10:13

Regulacja matrix-ów jest taka sama jak w każdym innym reflektorze, nawet halogenowym. Czyli diagnosta ustawia na przyrządzie wiązkę światła. Tak jak zawsze.
Znikło tylko regulowanie snopu światła przez regulację ręczną ( pokrętło, które ustawia się w zależności od obciążenia samochodu ), czyli jest podobnie jak w ksenonach, ale już nie tak samo.
Jeżeli matrix-y świecą słabo, albo mają snop światła rozproszony, to winna może być przednia kamera ( np. zabrudzona ) lub zabrudzona, albo umyta jakimś specyfikiem nie przeznaczonym do szyb samochodowych szyba przednia ( za nią jest wspomniana kamerka ). Może też być winny system GPS - on również odpowiada za regulację oświetlenia. Nie da się np. włączyć pełnego strumienia wiązki w mieście.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Adaptacyjne światła z systemem Blade Scan (2019)
    Lexus od lat wyznacza trendy w kategorii oświetlenia samochodowego. Jako pierwszy wprowadził do samochodów drogowych przednie światła LED, a także system adaptacyjnych świateł drogowych. W 2019 roku dodał do tej listy ...