Renault Megane 2 - brak światła mijania

01 Paź 2019, 22:38

Mam problem z tylnym prawym (stojąc od tyłu auta) światłem mijania otóż na przewodzie przy samej lampie jest napiecie około 1 volt natomiast światło stop w tej żarówce działa bez zarzutu wymieniłem kostkę PPA Black bo stopiła się I napięcie na przewodach wyjściowych przy UPC wróciło do 12 V lecz z tylu na lampie ciągle 1 V zostaje. Czy ktoś miał taki problem lub wie co może być nie tak ?
Maciek2904
Nowicjusz

Zdjęcia: 1

02 Paź 2019, 10:55

Musisz dokładnie sprawdzić wiązkę, a w szczególności kabel (+) zasilający tą prawą żarówkę. Sprawdź ten kabel na ciągłość, ja obstawiam że to on spowodował gdzieś zwarcie przez co kostka ci się stopiła i być może przez to też jest problem z tym napięciem dochodzącym do żarówki.

Ja miałem kiedyś w jednej lamie w innym aucie ale to nie ma znaczenia nadpalone / topione przewody i już był problem z napięciem ;/ Jak je wymieniłem wszystko wróciło do normy.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

03 Paź 2019, 14:01

Jak sprawdzić taki długi przewód na ciągłość?
Maciek2904
Nowicjusz

Zdjęcia: 1

05 Paź 2019, 20:26

Jeżeli nie starczą ci przewody miernika, to najpierw musisz odszukać w skrzynce bezpieczników bezpiecznik zabezpieczający obwód tego światła. Następnie wyjmujesz bezpiecznik, sprawdzasz z której strony bezpiecznika jest napięcie po włączeniu świateł mijania. Do zacisku, na którym nie ma tego napięcia podłączasz jakiś przewód, na tyle długi, żeby starczył ci do złączki reflektora. Na złączce reflektora lokalizujesz który to przewód odpowiada za to światło mijania. Podłączasz elektrody miernika - jeden na jeden przewód ( np. ten od zacisku bezpiecznika ) a drugą na przewód w złączce reflektora. Miernik ustawiasz na pomiar przejścia lub pomiar oporu na najniższy zakres. Jak nie ma przejścia, to szukasz kolejnych złączek aż znajdziesz przejście.
Ale :
Maciek2904 napisał(a):Mam problem z tylnym prawym (stojąc od tyłu auta) światłem mijania otóż na przewodzie przy samej lampie jest napiecie około 1 volt natomiast światło stop w tej żarówce działa bez zarzutu

Nie ma w reflektorach przednich ( bo w nich są światła mijania ) żarówek od świateł stopu....
A jeżeli chodzi ci o tylne światło pozycyjne, to tak jak wyżej.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

"Samoczyszczący się" samochód Nissana
    Mycie samochodu to niezbyt przyjemna, a w dodatku kosztowna konieczność. W odpowiedzi na to Nissan rozpoczął testowanie innowacyjnej powłoki lakierniczej, do której nie przylega błoto, woda ani zwykły brud. Być może ...