Regulacja skoku siłownika w zamku centralnym

19 Wrz 2010, 10:17

Witajcie

Szukałem w sieci ale nie mogłem znaleźć instrukcji jak regulować skok siłownika zamka (mniejwięcej takiego: Zdjęcie ).

Mam taki siłownik i jego skok jest zdecydowanie większy od skoku zamka więc nie mogę na sztywno połączyć cięgien. Co powinienem zrobić żeby to do siebie dopasować?
majster500
Nowicjusz

Miejscowość: Toruń

19 Wrz 2010, 13:25

W drzwiach są cięgna od zamka. A do siłownika powinieneś mieć osobne cięgno. Oba te ciągna łaczysz ze soba takim łącznikiem, który powinien być w zestawie. Regulację robi się tym łącznikiem. Czyli jeżeli zamek w drzwiach jest zamknięty, to ramię siłonika musi być całkiem schowane i wtedy łaczysz tym łącznikiem to cięgno z siłownika z tym cięgnem od zamka. Następnie otwierasz zamek i ramię siłownika powinno wyjść do góry.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Wrz 2010, 17:08

Tak też zrobiłem ale siłownik (jest to master) wariuje, bo od razu po otwarciu (pilotem) się zamyka. Czyli chyba wysuwa się za mało i coś z czujnikami w nim nie pasuje.
majster500
Nowicjusz

Miejscowość: Toruń

20 Wrz 2010, 14:29

Dokładnie - jeżeli zamek zamyka się spowrotem, to jest źle wyregulowane to cięgno z siłownika - styki master w siłowniku nie zostają zwarte do masy na zamykanie. Ale jeżeli jest to sprawa styków master, to tak powinno się dziać zarówno z pilota jak i z kluczyka. Jeżeli dzieje się tak tylko z pilota, to przyczyny trzeba by szukac w module centralnego.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LS będzie miał silnik V6
    Lexus zarejestrował w japońskim urzędzie patentowym znak towarowy "LS 350". W praktyce oznacza to, że gama jednostek napędowych przechodzącej obecnie próby drogowe nowej, piątej generacji flagowej limuzyny Lexusa obejmować ...