Niedługo pierwszy przegląd- pęknięta szyba i parę innych

16 Wrz 2010, 21:26

Witam, niedługo mam pierwszy przegląd mojego pierwszego samochodu- daewoo tico.
Nie wiem czego się spodziewać, przegląd jest ważny do 11.10.2010- kiedy by pojechać?

Co do wad samochodu to mam pęknięta przednią szybę po stronie pasażera w pionie tak do połowy szyby- czy jest jakiś sens się tam tak wybierać, czy jednak tą szybę pierw wymienić?
Znajomy coś mówił że on załatwi że mi to przejdzie, ale nie wiem czy mu wierzyć.

Druga sprawa to stuki przy zmianie biegów, podejrzewam że poduszki poleciały lub tuleje wahacza, ale nie mam miejsca ani czasu tego sprawdzać. Lepiej pojechać do mechanika teraz to obejrzeć, czy poczekać aż na przeglądzie się doszukają co stuka?

Poza tym to luz na ręcznym- mam całe hamulce tył nowe, ale ręczny po 3 miesiącach już jest do niczego- standard w tico. Mi ręczny jest niepotrzebny, pytanie to czy przejdzie to przegląd?

Rzeczy typu brak podświetlenia tablicy, płynu do spryskiwaczy i lekka korozja załatwię jutro.
Może warto umyć porządnie auto na przegląd- by wyglądało lepiej? (mam całe z błota obecnie a podobno jest biały) :mrgreen:
Matteo
Nowicjusz

Miejscowość: Rybnik

16 Wrz 2010, 21:31

Szybe lepiej wymień bo wiem jak ojciec miał w Ivecu,od zimna w tamtą zimie mu pekla i tak jeżdził,mówiłem wymień bo coś sie stani a gdzie tam i tak jeżdził i jeżdził a peknięcie coraz to dłuższe sie robiło i aż pewnego dnia panowie władza zatrzymali go do kontroli i dziękujemy dowodzik wzieli i szybe chcąc nie chcąc wymieniać musiał a przeglądu raczej by Ci nie podbił.I co do podświetlenia tablicy to lepiej wymień bo kumplowi na przeglądzie w Uno też sie do tego przyczepili.No i może faktycznie umyj auto żeby lepiej wyglądało.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

16 Wrz 2010, 22:23

Matteo napisał(a):jednak tą szybę pierw wymienić?

Tylko i wyłącznie tak... :!: :!:
Matteo napisał(a):Znajomy coś mówił że on załatwi że mi to przejdzie, ale nie wiem czy mu wierzyć.

Czemu nie,mozesz mu wierzyc jak ma kumpla diagnostę-klepacza... :!: :!:
Matteo napisał(a): lub tuleje wahacza, ale nie mam miejsca ani czasu tego sprawdzać

Pewny nie jestem ale masz chyba do wymiany tuleje drązka stabilizatora/połączenie drązka stabilizatora z wahaczem/lub sworznie na wahaczach...
Matteo napisał(a):Mi ręczny jest niepotrzebny, pytanie to czy przejdzie to przegląd?

Ale jak ja robię OBT to ręczny dla mnie jest potrzebny... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

18 Wrz 2010, 17:43

Nawet nie masz po co jechać na SKP - przeglądu i tak nie przejdziesz.
Najpierw napraw to wszystko co wymieniłeś, a potem dopiero jedz na przegląd.
Z tą szybą to i tak ryzykujesz - jak cię policja zatrzyma i zauważy to pęknięcie, to masz po DR.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

18 Wrz 2010, 17:59

Dokładnie to samo napisałem bo ojciec miał taką sytuacje ostatnio.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Tramwaj w ruchu drogowym
    Działania na rzecz poprawy komunikacji dotykają różnych środków transportu. W ostatnich latach do łask wraca transport tramwajowy. Przez wiele lat przesunięty na drugi plan, teraz jest mocno rozbudowywany. Tramwaj, ...