Regulacja wysokości pedału sprzęgła

13 Sty 2020, 12:04

Cześć, mam pytanie odnośnie regulacji wysokości sprzęgła w autach ok. 10 letnich jak np. focus mk2, golf V, astra itp.
W skutek kłopotów ze zdrowiem mam problem z pełną ruchomością lewej stopy ( podciąganiem jej do góry). W związku z tym w każdym samochodzie pedał sprzęgła jest dla mnie trochę za wysoko -1cm/2cm i muszę się sporo napracować żeby podciągnąć stopę wystarczająco wysoko aby aby trafiła ona na sprzęgło. Wie ktoś może czy istnienie możliwość opuszczenia trochę niżej pedału żeby nie miało to złych konsekwencji dla sprzęgła?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Luki04
Nowicjusz

13 Sty 2020, 12:17

Powinna być śruba regulacyjna z nakrętką kontrującą która umożliwia zmianę fizycznej wysokości samego pedału sprzęgła względem podłogi. Wartość tej regulacji nie będzie duża ale myślę że zakres około 2cm powinien być dostępny.

Po regulacji należy sprawdzić czy sprzęgło funkcjonuje prawidłowo i jest rozłączane po puszczeniu pedału do końca.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

13 Sty 2020, 15:12

nie znam się za bardzo ale czy nie jest tak, że możliwość regulacji śrubą jest tylko w sprzęgłach sterowanych linką? W hydraulicznych też ?
Luki04
Nowicjusz

13 Sty 2020, 17:32

W hydraulicznych też :ok:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4