Citroen C4 Picasso - problem ze zmianą biegów (nie cięgna)

09 Mar 2018, 01:48

Witam,

chciałbym wszystkie życzliwe osoby poprosić o pomoc i ew. sugestie odnośnie poniższego problemu:
Dwa tygodnie wstecz żona jechała do pracy C4 Picasso (2007r. 1.6HDi manual) i coś w samochodzie zaczęło mocno śmierdzieć, dodatkowo zablokowała się możliwość przełączania biegów. Mechanik zabrał auto na lawecie - diagnoza: sprzęgło do wymiany.
Kupiłem sprzęgło SACHS przy wymianie okazało się, że łożysko kompletnie "zmieliło" (fot. w załączeniu). Po wymianie sprzęgła mechanik stwierdził iż problem ze zmianą biegów nadal jest. Wymieniono dodatkowo pompę hydrauliczną i wysprzęglik.
Auto odebrałem - wszystko OK. Następnego dnia problem powrócił...
Nie da się zmienić biegu - ale ciekawostka, że na zapalonym silniku. Musiałem koniecznie gdzieś samochodem podjechać i powolutku na 1-ce, później zgasiłem auto zmiana na wsteczny, zgasiłem, zmiana na 1-kę i powrót. Co ciekawe, w trakcie powrotu wszystko odpuściło... Pojechałem samochodem na 20km przejażdżkę i wszystko super.
Następnego dnia problem wrócił - niestety auto się nie "rozjeździło" i zostaje wyłącznie opcja "zgaś-zmień bieg"...
Początkowo myślałem, że układ zapowietrzony - odpowietrzano już 3 razy...
Myślałem że kwestia mrozów (w zeszłym roku były wymieniane cięgna z tego powodu, ale problem ustąpił) ale przeczy temu możliwość zmiany biegu po zgaszeniu silnika...

Ma ktoś jakiś pomysł..? Bo już nie mam siły, a auto potrzebne - trzeba wozić 3 dzieci do szkoły...

Z góry dziękuję za pomoc.
SNI
Obserwowany

Auto: C4 Picasso

09 Mar 2018, 10:25

Olej w skrzyni jest wymieniony i na odpowiednim poziomie?
Próbowałeś wciskać sprzęgło kilka razy zanim spróbujesz zmienić bieg?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

09 Mar 2018, 23:54

Olej w skrzyni nie był wymieniany, natomiast kilkukrotne wyciskanie sprzęgła niewiele daje. Albo biegi wchodzą prawidłowo od razu 1 na 4 przypadki, albo nie 3/4.
SNI
Obserwowany

Auto: C4 Picasso

12 Sty 2020, 07:50

Witam. Sytuacja którą Pan opisał dzisiaj wystąpiła w moim C4 picasso. Identycznie. Jak Pan rozwiązał problem? Co się okazało?
Ostatnio podbity przez artek723, 12 Sty 2020, 07:50
artek723
Obserwowany