Rejestracja auta jako minie przesiedleńcze bez umowy kupna-sprzedaży

15 Cze 2020, 23:28

Witam może mi ktos pomoże. Mieszkałem w Holandii 8 lat. 4 Lata temu kupiłem auto w NL w komisie który automatycznie dokonał rejestracji na moje nazwisko. I nie wydał żadnej faktury zakupy auta oraz żadnej umowy kupna sprzedaży. Jedynie dokumenty przeniesienia własności. Tydzień temu wrocilem do Polski i ściągnąłem auto jako mienie przesiedlenicze a w Urzedzie skarbowym wołali ode mnie umowy kupna lub fakturę a wiadomo ze w Nl nie ma czegoś takiego jak umowa kupna sprzedaży. I teraz pytanie czy auto zarejestruje normalnie w wydziale komunikacji ?? Bez umowy kupna sprzedaży bądź faktury zakupu?
Piosurv
Nowicjusz

16 Cze 2020, 07:44

Piosurv napisał(a):kupiłem auto w NL w komisie który automatycznie dokonał rejestracji na moje nazwisko. I nie wydał żadnej faktury zakupy auta oraz żadnej umowy kupna sprzedaży. Jedynie dokumenty przeniesienia własności.
To jest dokument potwierdzający że jesteś właścicielem tego samochodu więc nie powinno być problemu z rejestracją tym bardziej, że jest on twoją własnością już od czterech lat.

Zanim jednak wywieziesz samochód który jest zarejestrowany na Ciebie powinieneś go wyrejestrować w RDW. Tam pojazd zostaje odmeldowany i oddajesz żółte tablice.

Teraz w zależności od tego czy posiadasz plastikową kartę czy papierowe dokumenty otrzymujesz:
1. papierowy model rejestracji:
- Vrijwaringsbewijs - świadectwo zwolnienia z holenderskiej rejestracji,
- Tenaamstellingsbewijs, część (deel) IB - świadectwo przepisania na nazwisko
2. masz nowy, plastykową kartę:
- Vrijwaringsbewijs - dowód zwolnienia z holenderskiej rejestracji,
- Kentekencard - róg karty plastykowej zostaje odcięty przez pracownika RDW (w tym momencie karta jest ważna tylko na czas wywozu z Holandii),
- Kentekenbewijs część (deel) II - papierowy dokument rejestracyjny jaki RDW wydaje po 2014 r. Znajdują się tu dane osoby wywożącej samochód.

Teraz żeby poruszać się samochodem potrzebne będą numery eksportowe i ubezpieczenie.

Do rejestracji potrzebne będą dokumenty:
- dowód tożsamości,
- kopia wyciągu z Izby Gospodarczej (uittreksel KvK) tylko w wypadku jednostki gospodarczej,
- tablice rejestracyjne (kentekenplaten),
Przy dowodzie papierowym (kentekenbewijs):
- tenaamstellingsbewijs, część IB - świadectwo przepisania na nazwisko,
- overschrijvingsbewijs (świadectwo przepisania) - nie wymagane ale wówczas musi to świadectwo załatwić poprzedni właściciel,
Przy plastykowej karcie rejestracji (kentekencard):
- tenaamstellingscode - świadectwo przepisania na nazwisko
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

16 Cze 2020, 07:49

Auto juz jest od tygodnia w Polsce na tablicach zjazdowych. Ma już polski przegląd i polskie ubezpieczenie bo zjazdowe sie już skończyło. Dokumenty już tez przetłumaczone. Tylko sęk w tym ze urzędniczka sie czepia braku dokumentu zakupu czyli umowy lub faktury
Piosurv
Nowicjusz

16 Cze 2020, 08:06

Piosurv napisał(a):Tylko sęk w tym ze urzędniczka sie czepia braku dokumentu zakupu czyli umowy lub faktury
No ale auto było zarejestrowane na Ciebie za granicą więc przecież ty go teraz nie kupowałeś i jest on twoją własnością od kilku lat.
Powiedziała Ci co w tym przypadku zrobić?

Samochód przecież nie zmienił właściciela tylko kraj w którym będzie zarejestrowany.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

16 Cze 2020, 08:16

Ale wiesz jak to jest z urzedasami... im nie przetłumaczysz . Oni i tak wiedza po swojemu.
Piosurv
Nowicjusz

18 Sie 2021, 19:23

I jak wybrnąłeś? Mam teraz podobną sytuację
mac73
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Największy rozpraszacz kierowcy? Jazda na zderzaku
    Co najbardziej rozprasza kierowców podczas jazdy? Brytyjscy kierowcy twierdzą, że jest to widoczny we wstecznym lusterku samochód, który jedzie zbyt blisko nich. Jazda na zderzaku to problem również ...