Rejestracja auta na kogoś innego

16 Sty 2019, 18:15

Witam

Mam nietypowe pytanie... Chce kupić auto i zarejestrować je na kogoś z mojej rodziny(o wiele niższa opłata OC)... Tylko problem polega na tym że mieszkam na drugim końcu polski i nie moge sciągnąć tutaj za bardzo nikogo z mojej rodziny... No i teraz pytanie - jak to zrobić żeby z umową gdzie auto jest kupione na mnie zarejestrować je w urzędzie na kogoś innego ?

Przepisać umowę czy jak_? tzn... że niby sprzedałem komuś z rodziny znowu ? to jest ogólne legalne i nie bedzie problemów itp ?
Gospel152008
Nowicjusz

16 Sty 2019, 20:44

Gospel152008 napisał(a): Chce kupić auto i zarejestrować je na kogoś z mojej rodziny
Jak bliska to jest rodzina... :?:
Gospel152008 napisał(a): jak to zrobić żeby z umową gdzie auto jest kupione na mnie zarejestrować je w urzędzie na kogoś innego ?
Robisz to bez problemu:
1/ umowa darowizny
2/umowa kupna/sprzedazy
Jest to wariant w przypadku kiedy sprzedajacy zglosił juz zbycie w swoim WK.. Oczywiście nie zwalnia Ciebie wizyta w US i opłata 2% podatku.Jezeli natomiast sprzedajacy nie zglosił w WK zbycia pojazdu to wtedy zmiana umowy k/s i sprawa załatwiona.
Gospel152008 napisał(a): to jest ogólne legalne i nie bedzie problemów itp ?
Owszem jest to legalne ale musisz uwazać z ceną sprzedazy...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

17 Sty 2019, 16:01

Jezeli natomiast sprzedajacy nie zglosił w WK zbycia pojazdu to wtedy zmiana umowy k/s i sprawa załatwiona.

Czyli w praktyce, kupuje samochód i np w ciągu tygodnia czy dwóch zawitam do domu i jakby "odsprzedaje" go mojej mame/tacie/bratu a oni potem ze swoją umową kupna do urzędu i załatwione, tak ?
Gospel152008
Nowicjusz

17 Sty 2019, 17:33

Gospel152008 napisał(a): jakby "odsprzedaje" go mojej mame/tacie/bratu a oni potem ze swoją umową kupna do urzędu i załatwione, tak ?
Tak to pobieznie wygląda.Oczywiście musisz tez dać im umowę k/s pomiędzy Tobą a właścicielem widniejącym w DR.Oczywiście do zalatwienia w pierwszem rzedzie US... Mozesz tez zrobić akt darowizny jezeli jest to najblizsza rodzina.Jaka jest wysokości $$$ wpisana w umowie k/s... :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

17 Sty 2019, 17:48

.Jaka jest wysokości $$$ wpisana w umowie k/s...?

Myślę że bedzie to koło 5-6 tysięcy złotych.... Zakładam że om mniejsza darowizna tym lepiej ?

W przypadku umowy k/s trzeba podatek dwa razy odprowadzić ? tzn raz kiedy jak kupuje i drugi raz przy zmianie umowy ? czy raczej darować sobie i zrobić to tylko raz... ?
Gospel152008
Nowicjusz

17 Sty 2019, 18:42

Gospel152008 napisał(a):Myślę że bedzie to koło 5-6 tysięcy złotych
Okresl się w końcu czy ten samochód juz kupiłeś czy dopiero masz zamiar kupić.. :?: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Różnorodne wersje Golfa na przestrzeni lat
    Debiut Volkswagena Golfa pierwszej generacji w 1974 roku okazał się początkiem imponujących historii pełnej sukcesów. Od tego czasu wyprodukowano ponad 33 miliony egzemplarzy tego modelu. Na szczególne podkreślenie ...

17 Sty 2019, 19:25

Nie kupiłem jeszcze - mam zamiar kupić...
Gospel152008
Nowicjusz

17 Sty 2019, 20:39

Gospel152008 napisał(a):Nie kupiłem jeszcze - mam zamiar kupić...
To nie wiem po co ten cały młyn robisz... :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

17 Sty 2019, 20:49

No jak to po co ? Przecież musze takie rzeczy wiedzieć... gdyby sie okazało ze jest inaczej niz zakładałem poniósł bym dodatkowe koszty - niepotrzebnie.

A tak to zapytałem i wiem.
Gospel152008
Nowicjusz

17 Sty 2019, 21:49

Uwaga na przyszłość-1-2 godz.myśl a pozniej pisz... :!:!
Do zamknięcia...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

17 Sty 2019, 23:07

Hmm...Nie wiem skąd ten głupi przytyk na koniec i cała nieadekwatna reakcja...

Przecież napisałem wyraźnie w pierwszym poście że "Chce kupić auto". Nawet sam to cytowałeś w odpowiedzi.

No ale nic, nie ma sensu marnować czasu na niepotrzebne kłótnie.

Dziękuję za bądź co bądź wartościową poradę... A z uwag na przyszłość: zanim się do kogoś przyczepisz że napisał coś nie tak - przeczytaj to ze zrozumieniem a później pisz(jeśli trzeba to poświęć 1-2 godziny) ;)
Gospel152008
Nowicjusz