Rejestracja auta sprowadzonego z Niemiec ze SWAP'em

15 Lip 2009, 21:36

Witam

Mam takie pytanie:
Chciałbym zakupić samochód tak się składa że od Niemca, sytuacja wygląda w ten sposób że dokonał on sam przekładki i wpakował tam inny silniczek i nie zarejestrował tego jeszcze no i postanowił go sprzedać.

Czy w takiej sytuacji rejestracja tego że został zmieniony silnik powinna odbyć się w Niemczech czy też mogę tego dokonać w Polsce i nie będzie z tym większych problemów ?
Jakieś dodatkowe dokumenty powinien mi przekazać właściciel ? Oświadczenia że nie jest kradziony itd. ?

Z góry dzięki wielkie za pomoc i jakiś zarys sytuacji :)
5artos
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

16 Lip 2009, 09:32

najlepiej żeby Ci przekazał dokumenty na zakup silnika.
Ma to jedynie wtedy znaczenie gdy silnik ma inne parametry - np. moc lub pojemność od tego który masz teraz.

Po takiej zmianie trzeba będzie mieć przegląd to uwzględniający czyli aktualne dane pojazdu.

Jeżeli nic się nie zmienia to nie ma to znaczenia bo silnik jest w Niemczech i w Polsce traktowany obecnie jak część wymienna.

Dla pewności warto mieć umowę kupna takiej części.

Pozostałe czynności jak w każdym przypadku sprowadzenia auta z zagranicy.

tu do pobrania: umowa dwujęzyczna kupna samochodu
[link wygasł]

tu masz program do wyliczania akcyzy i wydrukowania wszystkich niezbędnych
urzędowych dokumentów:
1. deklaracja AKC-U, wniosek do naczelnika urzędu celnego
2. opłata 17 zł za wydanie zaświadczenia o zapłacie akcyzy
3. dowód wpłaty na akcyzę
4. druk VAT-24 + dowód wpłaty 160 zł
5. opłata recyklingowa

[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

16 Lip 2009, 12:52

Jeżeli chodzi o parametry silnika to są całkowicie inne, pojemność większa, moc, itd.

Także jeżeli właściciel by mi przekazał fakturę zakupu silnika i dokumenty z przeglądu (który odbył się tam w Niemczech) to było by wszystko w porządku ?

Co jeżeli posiada on jedynie fakturę zakupu silnika i jest w stanie napisać mi oświadczenie że silnik nie jest kradziony itd, a żadnego przeglądu w Niemczech nie robił i w BRIEF'ie wpisany jest silnik stary (z przed wymiany).

Czy jeżeli bym przyjechał takim pojazdem do Polski z wpisanym w BRIEF'ie stary silnik a w Aucie inny + faktura zakupu i oświadczenia od właściciela ?

z góry dzięki z pomoc.
5artos
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

16 Lip 2009, 17:04

myślę, że jak najbardziej faktura zakupu za granicą + oświadczenie jeśli jest wystarczy.

Niemieckie badanie i tak jest w Polsce obecnie nie ważne więc tym się nie przejmuj. Zrobisz sobie w Polsce badanie techniczne pierwsze i od razu zapytasz czy przypadkiem się nie robi dodatkowego po zmianie parametrów technicznych pojazdu.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak lakierować samochód samemu. Plama na masce i dachu.
    Ostatnio mój samochód dostał obrażeń w postaci rozpuszczalnika na maskę i dach. Więc teraz mam parę plam bez farby zupełnie. Chcę zalakierować to sam ale nie będę miał warunków warsztatowych. Jak to zrobić ...
    Toyota Corona 1957 rok
    Pierwsza Corona pojawiła się na rynku w 1957 roku. Początkowo Corona była oferowana z litrowym silnikiem o mocy 33 KM. W 1959 roku został on zastąpiony nowym 45-konnym silnikiem o tej samej pojemności. Kompaktowy samochód ...