Rejestracja auta z zastawem bankowym

07 Gru 2010, 10:46

Witam serdecznie rok temu kupiłem przyczepę gastronomiczną, do tej pory jej nie przerejestrowałem z braku czasu i innych przyczyn, mam jednak dylemat! z tyłu w dowodzie jest wbita pieczątka "zastaw bankowy" problem w tym że ten bank już nie istnieje w Polsce,
a kredyt wnioskując z daty na pieczątce był zaciągnięty w 1998 roku więc na pewno jest już spłacony. Czy w związku z zastawem (który już nie obowiązuje) wydział komunikacji może odmówić mi rejestracji przyczepy? czy są przepisy które to określają?
ogrodnik1986
Nowicjusz

Miejscowość: Hrubieszów

07 Gru 2010, 18:26

Ale coś tu mieszasz pojęcia - piszesz, że przyczepa jest już zarejestrowana, a potem pytasz, czy WK ci ją zarejestruje... WK nie zarejestruje ci tej przyczepy, tylko jednynie co, to przerejestruje.
Ale z tym może być problem, ponieważ jeżeli w DR jest pieczątka, że jest to zastaw bankowy, czyli przyczepa ta była brana pewnie na kredyt i tym samym bank robi się współwłaścicielem, to bez zgody tego banku właściciel nie może jej sprzedać. I to jest najważniejsze. A jeżeli bank wyrazi zgodę na sprzedaż, to w WK trzeba przedstawić adekwatne pismo z banku.
Problem masz w tym, żę ten bank już nie istnieje. Ale właściciel tej przyczepy, jeżeli spłacił kredyt, to musi mieć na to dokument banowy, na podstawie którego WK wykreśli bank z DR. I dopiero wówczas właściciel będzie mógł to sprzedać bez udziału banku, a ty kupić i przerejestrować. Jeżeli takiego dokumentu nie ma, to można podejrzeewać, że kredyt nadal jest niespłacony, a właściciel chce to ukryć.
Tak czy inaczej, jeżeli nie ma zgody banku na sprzedaż tej przyczepy, albo jeżeli nie ma dokumentu potwierdzająćego spłatę kredytu, to jest to niepewna transakcja.
Dowiedz się też, co się stało z tym bankiem - może inny bank wykupił jego udziały i teraz jest on pod inną nazwą.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Gru 2010, 09:55

czyli powinno wystarczyć stosowne zaświadczenie z banku?
Auto do wynajęcia zapraszam na moje WWW
ogrodnik1986
Nowicjusz

Miejscowość: Hrubieszów

08 Gru 2010, 12:07

Dokładnie - bank daje zaświadczenie, że kredyt jest spłacowny, właściciel idzie do WK, gdzie z DR wykreślają zastaw i dopiero może sprzedać tą przyczepę.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Tuningowany Lexus LC 500 na SEMA Show w Las Vegas
    Wyścigowa wersja Lexusa LC 500 powstała na bazie prototypu. Auto zadebiutowało wczoraj na targach Specialty Equipment Market Association w Las Vegas. Ma nadwozie o zoptymalizowanej aerodynamice, sportowe zawieszenie, hamulce, ...
    Auto Moto Show - Skaryszew 2011 / relacja
    Impreza Auto Moto Show w Skaryszewie już za nami! Gorący i pełen wysokiego ciśnienia dźwięku weekend minął nam szybko i również w tym roku okazał się dużym sukcesem. W sobotę można było zobaczyć przymiarki do konkurencji ...