Zakup samochodu z miękkim dowodem

07 Gru 2010, 17:57

Witam,
Sprawa ma się następująco:
Pani, od której chcę kupić auto przerejestrowała je w poniedziałek i dostała miękki dowód.
Musiała je przerejestrować, ponieważ samochód miał niepełnoletniego właściciela i nie mogła go sprzedać za więcej niż 3tyś. zł bez zakładania sprawy w sądzie dla nieletnich.
Czy mogę kupić takie auto z miękkim dowodem czy muszę czekać na wydanie normalnego?

Mam jeszcze pytanie do ubezpieczenia. Czy moja mama będąc współwłaścicielem samochodu z tatą posiada zniżki na OC i czy jeżeli zarejestruję samochód z mamą to zapłacę OC takie jak wynika z jej zniżek? Jak chcę tak zrobić to czy na umowie kupna-sprzedaży musi być również ona wymieniona?

Z góry dziękuję za szybką odpowiedź i pozdrawiam,
Maciek
cr4sh85
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

07 Gru 2010, 18:35

Auta na miekkim dowodzie nie mozesz kupic bo zeby dostac twardy a zarazem i karte pojazdu ta pani musi osobiscie stawic sie w urzedzie i odebrac takze na miekkim dowdzie nawet nie ma karty pojazdu
<ZABRZAN>
Ciało rzucone na łoże traci na oporze :)
zabrzan13
Aktywny

Miejscowość: Jelenia Góra
Prawo jazdy: 11 02 2007
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mercedes ML w163
Silnik: 2.7 CDI
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2003

07 Gru 2010, 18:49

a mogę np podpisać umowę z datą miesiąc po wystawieniu miękkiego dowodu i dogadać się, żeby Pani wysłała mi dowód jak już go odbierze?
Jak auto będzie w stanie takim, że będę mógł je kupić to chciałbym to zrobić. Jestem z Wrocławia a samochód jest w Krakowie i nie uśmiecha mi się tam jeździć dwa razy ani w późniejszym terminie bo po prostu nie mam kiedy...

Chciałem jeszcze dodać, że auto nie było sprowadzone, więc nie powinno być problemu z wydaniem twardego dowodu.
cr4sh85
Nowicjusz

08 Gru 2010, 00:12

cr4sh85 napisał(a):Czy mogę kupić takie auto z miękkim dowodem czy muszę czekać na wydanie normalnego?

Nic nie stoi na przeszkodzie zeby kupić sam.z PC...
Oczywiscie jezeli ksiazka pojazdu została wydana osoba sprzedajaca musi Ci ją przekazać.Natomiast jezeli nie była dotychczas wydana to nikt juz jej nie będzie wydawał.W tym przypadku będziesz musiał jechać na SKP i wykonac bad.tech.pojazdu gdyz PC ma waznośc tylko na 30 dni i WK nie przyjmie Ci dokumentów do rejestracji tłumacząc sie tym ze nie wiedza do kiedy pojazd ma wazne BT.
cr4sh85 napisał(a):a mogę np podpisać umowę z datą miesiąc po wystawieniu miękkiego dowodu i dogadać się, żeby Pani wysłała mi dowód jak już go odbierze?

Mozesz tez zrobić w ten sposób ale wtedy musisz zostawić sprzedajacemu PC bo WK nie wyda nowego DR bez zdania PC.Na ile mozesz byc pewny w uczciwość sprzedajacego... :?: :?:
cr4sh85 napisał(a):Jak chcę tak zrobić to czy na umowie kupna-sprzedaży musi być również ona wymieniona?

Oczywiście ze będziesz korzystal ze znizek współwlasciciela jezeli on takowe posiada i wtedy musisz wpisac tą osobe do umowy k-s....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

08 Gru 2010, 09:04

Migi60 napisał(a):
cr4sh85 napisał(a):Czy mogę kupić takie auto z miękkim dowodem czy muszę czekać na wydanie normalnego?

Nic nie stoi na przeszkodzie zeby kupić sam.z PC...
Oczywiscie jezeli ksiazka pojazdu została wydana osoba sprzedajaca musi Ci ją przekazać.Natomiast jezeli nie była dotychczas wydana to nikt juz jej nie będzie wydawał.W tym przypadku będziesz musiał jechać na SKP i wykonac bad.tech.pojazdu gdyz PC ma waznośc tylko na 30 dni i WK nie przyjmie Ci dokumentów do rejestracji tłumacząc sie tym ze nie wiedza do kiedy pojazd ma wazne BT.

W międzyczasie poszukałem po innych forach i znalazłem informację, że w WK będą robić problemy z rejesracją. Zaraz zadzwonię i zapytam czy mogę tak zrobić. Auto jest z 1998 roku i chyba nie ma książki pojazdu. Dowiem się wszystkiego na miejscu bo i tak pojadę obejrzeć auto.

Migi60 napisał(a):
cr4sh85 napisał(a):a mogę np podpisać umowę z datą miesiąc po wystawieniu miękkiego dowodu i dogadać się, żeby Pani wysłała mi dowód jak już go odbierze?

Mozesz tez zrobić w ten sposób ale wtedy musisz zostawić sprzedajacemu PC bo WK nie wyda nowego DR bez zdania PC.Na ile mozesz byc pewny w uczciwość sprzedajacego... :?: :?:

Ale w takim wypadku nie wrócę samochodem do domu;P a na tym mi też zależy. Chyba, że zrobię sobie drugą wycieczkę do Krakowa. Zabiorę miękki dowód a jak zostanie wyrobiony twardy to się przejadę i odbiorę stały.
Mam nadzieję, że PWPW wyrobi się z wydrukiem do piątku.

[ Dodano: 8 Grudzień 2010, 09:49 ]
Nieważne czy miał wydaną kartę pojazdu czy nie miał, nie można zarejestrować samochodu z miękkim dowodem. Kupić i dogadać raczej tak, ale zarejestrować można tylko z twadym DR.
cr4sh85
Nowicjusz