24 Wrz 2008, 13:57
Z darowizną nie jest tak do końca - jeżeli współwłascicielem jest ktoś z najbliższej rodziny,to za darowizne nie płaci się podatku.Nie wiem tylko czy nie ma jakiejś granicy kwotowej,ale ja w zeszłym roku podarowałem siostrze samochód warty 15 tys zł i taka kwota była wpisana w umowie darowizny i nie płaciła żadnego podatku bo to najbliższa rodzina.
A jeżeli współwłaściciel nie jest najbliższą rodziną,to albo umowa zrzeczeczenia się albo umowa kupna-sprzedaży.Nie wiem,czy od umowy zrzeczenia płaci się jakiś podatek obecnie.O to oraz od czego i od jakiej kwoty oni to w US liczą musisz tam zapytać dokładnie.Popytaj ich czy jeżeli spiszesz umowę zrzeczenia się swojej części samochodu na rzecz właściciela,to od tego płaci się podatek i od czego zalezy ta wysokosć i czy sa jakieś ograniczenia kwotowe.Tak samo popytaj o darowiznę - jaki podatek płaci się jeżeli komuś coś podarujesz,a ten ktoś nie jest z rodziny.
Skrót WK to Wydział Komunikacji.Tam zapytaj,jaki druk jest ci potrzebny do umowy zrzeczenia się bądz darowizny.Oni takie druczki tam mają już gotowe,wystarczy tylko wypełnić.A jeżeli będzie to umowa kupna-sprzedaży,to możesz ją spisac na zwykłej kartce papieru będz ściagnąć z neta.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...