Rejestracja darowanego auta

21 Wrz 2008, 21:32

Witam,
Bede mial auto od ojca przekazane w formie darowizny. Z tego co zdazylem sie dowiedziec, musze pojsc do US z drukiem SD_Z1 (zeby nie placic podatku za auto warte mniej niz ~9000) a nastepnie do WK, gdzie musze pokazac:
-umowe darowizny, dowod tozsamosci, dowod rej, wniosek, tablice rej, badanie techn (jesli jest wymagane)

I wlasnie tutaj mam pytania:
1.Auto ma stare czarne tablice, rejestrowane bylo w tym samym WK co bede rejestrowal. Czy musze oddawac do WK stare tablice, czy zostana przepisane na mnie?
2. Badanie techn bylo robione ok miesiaca temu, czy bede musial robic je jeszcze raz, czy zostanie przebite do nowego dowodu rej?
3. Ubezpieczenie - od dnia w ktorym zglosze do WK wniosek o rejestracje mam 30 dni na zerwanie umowy ze starym TU i zawarcie z nowym? Czy ojciec musi cokolwiek zglaszac do TU?
4. Czy ojciec lub jego dowod osobisty jest w tym procesie potrzebny? (np przy zglaszaniu darowizny w US)?
fzero
Nowicjusz

21 Wrz 2008, 22:02

1.Tablice pójdą do wymiany, są po prostu za stare. Gdyby to były nowe blachy, to wtedy spokojnie by zostały.
2.Badanie techniczne musi być ważne i tyle. Nie musisz robić ponownie tego badania.
3.W dniu w którym zakładasz nowe blachy idziesz do ubezpieczyciela. Zmienia się właściciel, zmieniają się numery rejestracyjne, a stare ubezpieczenie jest na stare dane. Nie wolno Ci się poruszać takim autem. W momencie gdyby w drodze z WK do ubezpieczyciela zdarzył się wypadek lub stłuczka to masz przegwizdane. Kary za brak ważnego ubezpieczenia sięgają ok. 4 tys. zł! Nie warto ryzykować.

4.Tego nie pamiętam, ale nie ma strasznych problemów w Urzędzie Skarbowym.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Wrz 2008, 22:13

1 i 2 jak wyżej.
3 - od daty zakupu na przerejestrowanie masz 30 dni.W tym czasie musisz się też zastanowić,czy będziesz kontynuował ubezpieczenie taty,czy będziesz zawierał nową umowę u innego ubezpieczyciela.Po przerejestrowaniu samochodu musisz udać się od razu do ubezpieczalni - jeżeli zdecydowałes się kontynuować ubezpieczenie ojca,to spiszą tylko aneks i w zalezności od tego ile masz niżek ty i ile ojciec,albo dopłacisz parę złotych,albo nie dopłacisz nic,albo nawet dostaniesz zwrot.A jak zdecydujesz się na innego ubezpieczyciela,to u poprzedniego musisz rozwiązać umowę i iść do innego.Ale nie zapomnij wymówić umowy OC ojca,bo bedziesz płacił podwójne ubezpieczenie.
4 - ojciec ani jego dowód w US nie są potrzebni - tam tylko oddajesz ten papierek.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Wrz 2008, 19:34

Dzieki za odpowiedzi,

Jeszcze male watpliwosci:

Rozumiem ze w momencie zlozenia papierów i starych blach nie moge jezdzic samochodem przez jakis okres (czy dostaje jakies zastepcze)?
I dopiero kiedy odbiore nowe blachy i dowod musze isc do ubezpieczyciela zerwac umowe/podpisać nową?
Czy tutaj są jakies limity czasowe, ze musze zrobic to dokladnie tego samego dnia co odbiore papiery, bo inaczej nie beda chcieli zerwac umowy etc?
Czy ojciec ze swojej strony musi cokolwiek zglaszac do ubezpieczyciela?

pozdr:)
F
fzero
Nowicjusz

23 Wrz 2008, 17:05

Podczas przerejestrowywania samochodu dostajesz tymczasowy dowód rejestracyjny(tzw. miękki) na okres 1 miesiaca.Tablice dostajesz od razu(te białe) i nie zmieniają się one.Do miesiąca czasu dostajesz twardy dowód rejestracyjny.Czyli jak oddajesz tablice stare,to od razu dostajesz nowe i dowód rejestracyjny,Nie ma czegoś takiego,że przez kilka dni nie będziesz mogła jeździć autkiem.I jeszcze jedno - jeżeli masz tablice baiłe z unijną flagą,i mieszkasz w tym samym powiecie lub mieście co ojciec,to tablioce nie są wymienianie.Są one tylko wymieniane,jeżeli te stare są czarne.Wówczas dochodzi koszt tych tablic plus naklejki coś lekko ponad 100 zł.
Ojciec musi zgłosić w ubezpieczalni pozbycie się samochodu.A ty od razu po przerejestrowaniu musisz się udać do ubezpieczyciela żeby albo umowę przedłużyć,albo ja wypowiedziec i zawrzeć nową umowę u innego ubezpieczyciela.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

23 Wrz 2008, 20:25

Pozdrawiam serdecznie. J na twoim miejscu jeździłbym na ubezpieczeniu ojca pod warunkiem że będziesz dopisany do ubezpieczenia ojca. Zniżki i tak będą ci się zbierały. Jak będziesz miał już jakieś zniżki wtedy przerejestruj je na siebie.
Pozdrawiam

PS: ja tak zrobiłem i było ok.
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

24 Wrz 2008, 07:18

Hey może ktoś z was orientuje sie jak wyglada sprzedaz auta w przypadku gdy jest dwoch wlascicieli i jeden sprzedaje swoja czesc drugiemu. Czy to na podstawie normalnej umowy kupna-sprzedazy i jak to sie zalatwia w urzedzie skarbowym tzn czy od tego jakis podatek?? no i auto nie jest jeszcze zarejestrowane a do urzedu skarbowego zgloszono deklaracje pcc3 i pcc3 a i jak to teraz zrobic zeby w urzedzie miasta zarejestrowac juz tylko na jednego wlasciciela?
g33p4rd
Nowicjusz

24 Wrz 2008, 11:01

Kiedyś wystarczyło,że właściciel spisał z współwłaścicielem imowę,że jeden z nich zrzeka się swojej cześci sampochodu na rzecz tego drugiego.I to wystarczyło.Ale najlepiej będzie jak zapytasz o to WK,żeby nie robili problemów przy przerejestrowywaniu.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

24 Wrz 2008, 13:27

WK?? a mozesz rozwinac skrot :) kurcze wlasnienie wiem jak to zrobic bo droga darowizny to duzy podatek wyjdzie od polowy wartosci rynkowej i myslalam o tym wlasnie zeby sie zrzec ale nie wiem gdzie i kogo pytac a w us powiedzieli mi tylko o sprzedazy przez wspolnika ale tez nie wiem na jakich zasadach no i jak z podatkiem od czego liczony wtedy i jaki procent
g33p4rd
Nowicjusz

24 Wrz 2008, 13:28

i jeszcze po poprzednim wlascicielu nie jest auto zarejestrowane takze chcialabym od razu na siebie tylko jak to zrobic z tym wspolnikiem:)
g33p4rd
Nowicjusz

24 Wrz 2008, 13:57

Z darowizną nie jest tak do końca - jeżeli współwłascicielem jest ktoś z najbliższej rodziny,to za darowizne nie płaci się podatku.Nie wiem tylko czy nie ma jakiejś granicy kwotowej,ale ja w zeszłym roku podarowałem siostrze samochód warty 15 tys zł i taka kwota była wpisana w umowie darowizny i nie płaciła żadnego podatku bo to najbliższa rodzina.
A jeżeli współwłaściciel nie jest najbliższą rodziną,to albo umowa zrzeczeczenia się albo umowa kupna-sprzedaży.Nie wiem,czy od umowy zrzeczenia płaci się jakiś podatek obecnie.O to oraz od czego i od jakiej kwoty oni to w US liczą musisz tam zapytać dokładnie.Popytaj ich czy jeżeli spiszesz umowę zrzeczenia się swojej części samochodu na rzecz właściciela,to od tego płaci się podatek i od czego zalezy ta wysokosć i czy sa jakieś ograniczenia kwotowe.Tak samo popytaj o darowiznę - jaki podatek płaci się jeżeli komuś coś podarujesz,a ten ktoś nie jest z rodziny.
Skrót WK to Wydział Komunikacji.Tam zapytaj,jaki druk jest ci potrzebny do umowy zrzeczenia się bądz darowizny.Oni takie druczki tam mają już gotowe,wystarczy tylko wypełnić.A jeżeli będzie to umowa kupna-sprzedaży,to możesz ją spisac na zwykłej kartce papieru będz ściagnąć z neta.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika