Co grozi za jazde bez prawka w wieku 16 lat ?

22 Wrz 2008, 20:39

Witam. Jeżeli mam 16 lat, jeżdże autem ojca, mam przy sobie papiery do auta ale oczywiście brak prawka, co zrobi mi policja podczas zatrzymania ?

P.S Proszę nie najeżdżać na mnie, że moge kogoś zabić, łamię przepisy... Raz na jakiś czas chce się przejechać niedaleko domu, wiadomo jak to jest, a w moim rejonie często jeździ Policja... :roll:

Pozdrawiam.
Kamillo
Nowicjusz

22 Wrz 2008, 21:29

Jak Cię łapną, to masz pewny mandacik 500 zł, ale nie pamiętam czy coś jeszcze...
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

22 Wrz 2008, 21:36

Martoro napisał(a):Jak Cię łapną, to masz pewny mandacik 500 zł, ale nie pamiętam czy coś jeszcze...

To akurat wiedzialem. Interesuje mnie to, czy nie mógłbym potem robić prawa jazdy przez dany okres i czy rodzice musielimy ponosić jakąś kare, prócz 500zł.
Kamillo
Nowicjusz

22 Wrz 2008, 21:39

A no tak, kiedyś było odroczenie bodaj do 25. roku życia, ale nie pamiętam, czy nadal to obowiązuje. Myślę, że ewentualne konsekwencje może także ponieść właściciel samochodu
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

22 Wrz 2008, 21:47

nie ten przepis już jest nieaktualny od kilku lat - tylko 500 pln
Kto za młodu głupim nie był ten na starość nie zmądrzeje...
bbr86
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych

22 Wrz 2008, 22:00

Wielkie dzięki, będe trochę spokojniejszy :D
Kamillo
Nowicjusz

22 Wrz 2008, 22:27

Kamillo napisał(a):Wielkie dzięki, będe trochę spokojniejszy :D

hmm... no nie wiem czy możesz być spokojniejszy kolego :) ja kiedyś również jeździłem bez prawka tak jak ty i niestety spowodowałem wypadek - sprawa w sądzie itd. na szczęście skończyło się tylko na grzywnej/karze ale mogło być o wiele gorzej także zastanów się czy warto - nawet jeśli nie ty będziesz sprawcą ale np. ktoś w ciebie wjedzie albo nie daj Boże dziecko wejdzie Ci pod koła !!! wtedy masz jednym słowem przechlapane...
Kto za młodu głupim nie był ten na starość nie zmądrzeje...
bbr86
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych

23 Wrz 2008, 18:18

Nie jest tak do końca kolorowo jak pisze kolega bbr86 - po pierwsze mandacik 500 zł lub skierowanie sprawy do Sądu Grodzkiego(ale to się mało zdarza,jedynie w przypadku jak spowodujesz wypadek),a sąd może orzec zakaz możliwości wyrobienia prawka na dany okres np. przez 2 lata.Do tego policja może sprawdzić skąd masz samochód i dlaczego - jeżeli ojciec ci go dał,czyli wiedział,że będziesz nim jeździł bez prawka,to ojciec może mieć problemy za udostępnianie kluczyków do samochodu osobie do tego nieupowaznionej.Ale tego tez raczej nie praktykują.Często zdarza się,że jeżeli ojciec o niczym nie wie,to możesz zostać oskarżony o kradzież samochodu,ponieważ zabrałeś go bez wiedzy własciciela(mimo,że jest to twój ojciec,jest to kradzież jego własności).I to jest często stosowane przez policję.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000