Rejestracja i dowód rejestracyjny auta z niemiec.Pytanie.

10 Sie 2008, 20:25

Witam. Mam takie pytanie. Zamierzam kupic auto sprowadzone z Niemiec. O ile sie nie myle dostane na poczatku dowod rej. tymczasowy, na miesiac. A dopiero pozniej mam go wymienic na `normalny`. Czy na dowodzie tymczasowym moge wyjechac za granice? I co sie stanie jak wymienie dowod pozniej niz po miesiacu? Czy osobiscie musze wymieniac ten dowod jako wlasciciel? Dzieki za pomoc.
Henryk75
Nowicjusz

12 Sie 2008, 20:47

Henryk75 napisał(a):Witam. Mam takie pytanie. Zamierzam kupic auto sprowadzone z Niemiec. O ile sie nie myle dostane na poczatku dowod rej. tymczasowy, na miesiac. A dopiero pozniej mam go wymienic na `normalny`. Czy na dowodzie tymczasowym moge wyjechac za granice? I co sie stanie jak wymienie dowod pozniej niz po miesiacu? Czy osobiscie musze wymieniac ten dowod jako wlasciciel? Dzieki za pomoc.

Witaj,

mozesz na tymczasowym dowodzie wyjechac do Niemiec i nic sie nie stanie jak wymienisz go pozniej niz po miesiacu - ale po utracie jego waznosci lepiej nie dac sie zlapac policji.
Dowodu nie musisz odbierac osobiscie, ale chyba potrzebny jest podpis wlasciciela pojazdu, dlatego warto wniosek wydania dow. rej. wypelnic i podpisac wczesniej - najlepiej zapytaj w wydziale komunikacji w twoim miescie jak to dokladnie wyglada. Do odbioru stalego dow. rej potrzebne jest tez potwierdzenie ubezpieczenia OC.
thomas83
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: DE

13 Sie 2008, 14:35

Możesz wyjechać za granicę z dowodem tymczasowym, ale jest on ważny tylko miesiąc, po tym okresie dowód traci ważność i jeździsz niezarejestrowanym autem na własne ryzyko. Ważność dowodu tymczasowego można przedłużyć tylko w odpowiednim urzędzie komunikacji i tylko wtedy jeśli urząd nie ma jeszcze dla Ciebie dowodu właściwego. Dowód właściwy może odebrać osoba przez Ciebie wyznaczona, ale nie tak jak pisał thomson83 na podstawie wniosku wypełnionego i podpisanego przez Ciebie, lecz na podstawie pełnomocnictwa, którego druki są w urzędzie. Koszt takiego pełnomocnictwa to 17zł. Nawet jeśli wypełnisz wniosek i sam się na nim podpiszesz, urzędnik nie wyda dowodu rejestracyjnego bez pełnomocnictwa.
Pozdrawiam
skowron
Nowicjusz

Miejscowość: Kielce
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[C] Alfa 147 2,0 TS / Audi A3 8P 2,0 FSI / BMW e87 120i
    Podstawowe kryteria zestawienia: - hatchback segmentu C - silnik benzynowy o mocy ok. 150KM - manualna skrzynia biegów - modele z okolic 2005r. Wytypowane modele do zestawienia: Alfa Romeo 147 2,0 TS - 150KM Audi A3 ...
    Silnik V35A-FTS
    Silnik V35A-FTS można nazwać nowością w ofercie Lexusa. Japończycy pokazali ten motor w 2017 roku i jak na razie trafił pod maskę tylko jednego modelu – aktualnego Lexusa LS 500. Jednostka ma 6 cylindrów w układzie ...