Rejestracja i przerejestrowanie auta tego samego dnia

21 Lis 2016, 19:41

Witam! Kupiłem ponad 30 dni temu samochód (Opel Vectra B) i go nie przerejstrowałem, czy mogę to zrobić jutro, czy jest już za późno?
Kolejny problem to to ,że kupiłem ten samochód na siebie i dziś przyszło mi pismo o koniecznosci zapłaty OC wyliczonego na mnie (6tys zł) do końca tygodnia, lecz mogę z niego zrezygnować ,aczkolwiek muszę tego samego dnia przenieść się do innego ubezpieczyciela. I tu powstaje problem gdyż wszędzie zedrą ze mnie ogromne pieniądze (mam 20 lat i nie mam prawa jazdy). Co robić? Czy mogę wyrejestrować samochód i nie płacić OC ? Pomocy , mam tylko 7 dni na zrobienie tego!!! Pozdrawiam!
Trelsom
Obserwowany

Auto: Opel Vectra B

22 Lis 2016, 18:28

Trelsom napisał(a):Czy mogę wyrejestrować samochód i nie płacić OC ?
A na jakiej podstawie chcesz go wyrejestrować... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

22 Lis 2016, 22:27

Trelsom napisał(a):Kupiłem ponad 30 dni temu samochód (Opel Vectra B) i go nie przerejstrowałem, czy mogę to zrobić jutro, czy jest już za późno?

Można przerejestrować.
velcapone
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 104
Auto: Subaru Legacy
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna

25 Lis 2016, 13:36

Możesz jeszcze przerejestrować samochód.

Natomiast jeżeli wyrejestrujesz samochód, to musisz go poddać złomowaniu. Wyrejestrowane auto nie może po prostu stać na ulicy. Zresztą po wyrejestrowaniu samochodu nie można go już ponownie zarejestrować. Zatem to ostateczna decyzja.

Jeżeli chcesz zaoszczędzić na OC, to po pierwsze sprawdź oferty innych towarzystw (w moim podpisie znajdziesz link do kalkulatora OC). Jako młoda osoba musisz liczyć się z dużą składką, ale jednak da się znaleźć coś lepszego niż 6 tys. Jeżeli masz możliwość to pomyśl jeszcze nad współwłasnością auta z doświadczonym kierowcą. Jego zniżki obniżą znacząco koszt polisy.
Ubea
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Auto: Opel Astra
Paliwo: Benzyna

27 Lis 2016, 15:20

Ubea napisał(a):Natomiast jeżeli wyrejestrujesz samochód, to musisz go poddać złomowaniu.

Odwrotenie :wink: - najpierw złomowanie, a na podstawie złomowania wyrejestrowanie.
Trelsom napisał(a):Kupiłem ponad 30 dni temu samochód (Opel Vectra B) i go nie przerejstrowałem, czy mogę to zrobić jutro, czy jest już za późno?

Możesz przerejestrować. Nie ma żadnej kazry za opóźnienie.
Jutro musisz podjąć decyzję - czy zapłacić te 6 tyś ( strasznie dużo tak na marginesie ) czy wypowiedzieć umowę i ubezpieczyć się u kogo innego. W nwecie i na naszym forum sa kalkulatory OC, więc poszukaj, czy nie znajdziesz czegoś tańszego. A jak nadal będzie drogo, to pomyśl o współwłaścicielu, który ma zniżki - zapłaci więcej niż normalnie, ale napewno mniej, niż miałbyś ty zapłacić sam. Musisz też pamiętać, że ubezpieczyciel może ci policzyć składkę za wykorzystany okres ubezpieczenia u niego - czyli od dnia zakupu samochodu do dnia wypowiedzenia umowy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Lut 2017, 22:10

Polecam skorzystac z profesjonalnych uslug zajmujacych sie recyklingiem i zwyczajnym zlomowaniem. Takie Firmy zalatwiaja wszystkie papierkowe sprawy no i placi godziwie za szrot. :yes:
karbow
Nowicjusz

Miejscowość: POLSKA
Prawo jazdy: 25 11 2011
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: VOLVO v40
Silnik: 1,9 TD 90KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe Audi S3 - najlepsze osiągi w swojej klasie
    Trzecia już generacja mocnego kompaktu jakim jest Nowe Audi S3 podniosła wysoko poprzeczkę możliwości przemysłu motoryzacyjnego. Całkowicie nowy silnik 2.0 TFSI Jednostka napędowa 2.0 TFSI otwiera nowy rozdział w historii ...

19 Lut 2017, 22:22

A ja polecam patrzeć na daty.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4