Rejestracja nie na kupującego samochód

11 Paź 2016, 17:25

Witam, otóż w zeszły weekend kupiłem samochód marki BMW i z racji tego ze mam dopiero 20lat ubezpiecznie go kosztować mnie bedzie strasznie duże pieniądze (zorientowałem się dopiero dzis w ubezpieczalni). Stwierdziłem z moim ojcem, ze w takim wypadku samochód zarejestrujemy na niego, jednak przy kupnie samochodu umowa została spisana tylko na mnie. Czy nie bedzie problemu w urzędzie z zarejestrowaniem samochodu, a potem ubezpieczeniu go TYLKO na mojego ojca, czy muszę sporządzać jakies "darowizny"?
Pozdrawiam
szaryosa
Obserwowany

Prawo jazdy: 23 01 1996
Auto: BMW
Silnik: 1.9 118KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

12 Paź 2016, 10:07

Ubezpieczenie wykupują osoby będące właścicielami auta.
Możesz więc:
- albo spisać umowę darowizny całego auta na tatę (wtedy tylko on wykupuje ubezpieczenie, a Ciebie podaje ewentualnie jako kierowcę. Ubezpieczyciel oprze się wtedy przede wszystkim na zniżkach taty),
- albo darować tacie jedynie część auta (wtedy oboje jesteście współwłaścicielami auta i ubezpieczyciel, wyliczając składkę, uwzględni zarówno zniżki taty, jak i Twoje zwyżki. Taka opcja będzie na pewno droższa niż pierwsza, ale dzięki temu będziesz mógł zacząć już budować swoją historię bezszkodowej jazdy, co opłaci się w przyszłości).

W naszym kalkulatorze możesz sprawdzić, ile będą kosztować poszczególne opcje w różnych towarzystwach.

Jeszcze takie pytanie: do kiedy obowiązuje OC wykupione przez poprzedniego właściciela? Jeżeli kupiłeś auto bez ważnego OC, to pamiętaj, że za brak polisy odpowiadasz od dnia zakupu samochodu. UFG może wtedy przysłać karę za brak OC przez te kilka dni.
Ubea
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Auto: Opel Astra

12 Paź 2016, 10:09

Dzięki wielkie za prostą odpowiedz, wszystko juz wiem :) Za pewne przepisze na ojca 100% samochodu. Co do ważności polisy to mam jeszcze ponad miesiąc, wiec jestem spokojny. Dzięki jeszcze raz!
szaryosa
Obserwowany

Prawo jazdy: 23 01 1996
Auto: BMW
Silnik: 1.9 118KM
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

12 Paź 2016, 10:13

Nie ma za co :)

Pamiętaj jeszcze tylko, że ubezpieczyciel może dokonać rekalkulacji OC poprzedniego właściciela i, w przypadku podwyżki, kazać dopłacić za te dni, kiedy korzystałeś z tego OC. W Twoim przypadku podwyżka jest bardzo prawdopodobna, więc najlepiej jak najszybciej zająć się wszystkimi sprawami i przepisać auto na ojca.
Ubea
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Auto: Opel Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Brak białych linii na jezdni - jak reagują kierowcy?
    Bardzo wielu kierowców nie stosuje się do obowiązujących limitów prędkości. Jak skłonić ich do ostrożniejszej jazdy w mieście? Można… usunąć białe linie oddzielające od siebie pasy ruchu na jezdni albo ...