Problem z rejestracja tablic

07 Paź 2016, 15:35

Witam!
jestem tutaj nowy i jesli zlamalem jakis punkt w regulaminie to przepraszam i obiecuje poprawe :)
Moj problem jest taki;
Kupilem samochod z niemiec, ktory przed sprzedaza zostal wyrejestrowany i zostal przywieziony do Polski na lawecie. Nie ma zadnych tablic, mam do tego samochodu oba briefy ktore juz zdazylem przetlumaczyc, ubezpieczenie niemieckie ktore jest wazne do przyszlego roku czyli podobno w polsce juz nie uwzgledniane bo w niemczech wydaja ubezp na 2 lata a tutaj na rok, mam takze do tego dowod wyrejestrowania (nie tlumaczylem go bo nie czulem takiej potrzeby), akcyze, ktora zostala juz zaplacona. Chcialbym w poniedzialek isc rejestrowac auto ale potrzebny jest przeglad w Polsce (pierwszy przeglad). Czy majac czerwone blachy i wykupione ubezpieczenie np na 30dni (oc) moge jechac tym autem do stacji kontroli pojazdow? Czy podczas trasy moga mnie zatrzymac i moge dostac duzy mandat? Ogolnie czy w stacji diagnostycznej dostal bym dokumenty oznajmiajace zrobienie przegladu? czy musi byc na lawecie przywiezione tylko i wylacznie? Potrzebuje jakis papierek na ktorym ten przeglad zostanie udokumentowany czy dostane na miejscu gotowy? dziekuje i pozdrawiam :)
xadiress
Obserwowany

Prawo jazdy: 22 05 2016
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: opel corsa
Silnik: 1
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

10 Paź 2016, 14:11

Tymczasowe czerwone tablice rejestracyjne służą właśnie do tego, by na nich pojechać na przegląd ;)
Ubea
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Auto: Opel Astra
Paliwo: Benzyna