Rejestracja nieprzerejestrowanego auta od firmy

01 Paź 2020, 16:50

Hej!
Pewnie źle wybrałam miejsce na napisanie tego tematu ale nie znalazłam zakładki rejestracja :/
Mam na oku fajną e39. Sprowadzona z Niemiec, opłacona ale niezarejestrowana. Stoi na niemieckich blachach. Właściciel chce sprzedać go na fakturę. Czy nie będzie problemu z rejestracją?
Pytanie: Jakie dokumenty musi mi dać?
Czy musi dać mi umowę którą spisywał z niemcem? co jeśli niema poprzedniej umowy tylko też fakturę? jakie dokumenty będą potrzebne żebym mogła zarejestrować auto na siebie?
O co go pytać? na co zwrócić uwagę?
mam do niego 500km w jedną stronę nie chciałabym się przejechać :no:
Może ktoś pomoże :D
Katrina87
Obserwowany

01 Paź 2020, 17:07

Jak dobrze pamiętam czas na rejestrację samochodu sprowadzonego jest obecnie przedłużony do 180 dni. Jeżeli sprowadzający sprzeda samochód przed końcem tego czasu nie musi go rejestrować ale musi opłacić wszystkie opłaty w tym cło, akcyzę itp. Tu jest więcej oplata-akcyzy-placi-kupujacy-czy-sprowadzajacy-vt122450.htm

Wtedy kupujesz samochód na fakturę ze wszystkimi opłatami i pozostaje Ci tylko jego rejestracja w kraju.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

01 Paź 2020, 17:18

rozumiem, a wiesz może jakie dokumenty muszę od niego dostać? nigdy nie kupowałam auta od firmy. Gdzieś wyczytałam że potwierdzenie wpisu do KRS powinien mi dać// :o
Katrina87
Obserwowany

02 Paź 2020, 18:19

Katrina87 napisał(a):Właściciel chce sprzedać go na fakturę. Czy nie będzie problemu z rejestracją?

NIe będzie problemu, jak działa Profi oczywiście..chyba że ściemnia :lol:
Katrina87 napisał(a):Pytanie: Jakie dokumenty musi mi dać?

Powinien dać, ale czy da , czy nie da , trzeba pytać:
a) Oryginalny dowód rejestracyjny
b) Fakturę sprzedaży, zapewne faktura VAT marża
c) pierwszy przegląd techniczny w kraju - my zawsze dajemy
d) potwierdzenie zapłaty podatku akcyzowego
e) wydruk z CEIDG o prowadzeniu działalności, chociaż po NIP można samemu sobie pobrać.
f) oświadczenie kiedy samochód przyjechał do kraju i w jaki sposób? w sensie czy na kołach z tablicami czy bez .
g) polisę ubezpieczeniową na powrót do domu, ważną z tymże przeglądem technicznym.

Katrina87 napisał(a):Czy musi dać mi umowę którą spisywał z niemcem? co jeśli niema poprzedniej umowy tylko też fakturę?

NIe musi dawać, i Ci nie da ponieważ wystawia fakturę ...swoją umowę lub fakturę ma w swoich dokumentach w księgowości
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zimowa EkoJazda
    Jak jeździć ekologicznie i ekonomicznie zimą? Zasady są te same o każdej porze roku, ale w trudnych warunkach pogodowych, niskich temperaturach mają jeszcze większy wpływ na bezpieczeństwo wszystkich uczestników ruchu ...