Rejestracja/OC/przegląd

07 Lis 2011, 20:42

Witam. Mam pytanie:
Planuje kupić auto (kwestia tygodnia). I teraz tak. Po zawarciu umowy na zakup auta, czy muszę takowe auto:
-zarejestrować - czy to jest mus?
-czy OC jest obowiązkowe, niezależnie czy auto będzie zarejestrowane czy nie?
-czy przegląd jest obowiązkowy.

Dlaczego się pytam.
Otóż chce kupić stare klasyczne auto i chce go od razu odrestaurować. A, że potrwa to mniej więcej około 1roku, dlatego chcę wiedzieć czy muszę go zarejestrować, zrobić przegląd i ubezpieczyć?
Gorthin
Nowicjusz

07 Lis 2011, 22:52

Gorthin napisał(a):zarejestrować - czy to jest mus?

Niby trzeba to zrobić w ciągu 30 dni ale nie ma na ten temat zadnego rozporządzenia ze jak przekroczysz ten termin to mozesz zostac ukarany...
Gorthin napisał(a):czy OC jest obowiązkowe, niezależnie czy auto będzie zarejestrowane czy nie?
Niestety ale musisz zaplacic OC...
Gorthin napisał(a):czy przegląd jest obowiązkowy.
Nie....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

11 Lis 2011, 12:13

Cześć!
Jestem młodą "kierowczynią" i planuję w przyszłym tygodniu kupić samochód. Model już jest wybrany, z jego właścicielem jestem już umówiona na podpisanie umowy, ale potrzebuję informacji, czy po załatwieniu wszystkich formalności mogę od razu wsiąść do samochodu i podjechać do domu? Oczywiście nie będę miała go jeszcze przerejestrowanego na siebie i będę miała tylko umowę o kupnie. Czy jeśli złapałaby mnie policja będę miała jakieś problemy? Jak to wygląda?
Yen1993
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Cieszyn
Prawo jazdy: 03 11 2011
Auto: Opel Corsa D 1.3 CDTI

11 Lis 2011, 12:58

od daty kupna możesz jeździć 30dni zanim przerejestrujesz na siebie.
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2002

11 Lis 2011, 13:00

jeśli masz: ważny dowód rejestracyjny, ubezpieczenie OC i ważny przegląd to nie ma najmniejszego problemu,
jeśli auto jest sprowadzone i nie ma wyżej wymienionych dokumentów, a nie ma też ważnego ubezpieczenia na wywóz (są takie) to niestety pozostaje laweta
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

11 Lis 2011, 13:52

Super! Bardzo Wam dziękuję :). Samochód jest "ze wsi obok", w związku z czym myślę, że tablice spokojnie będę mogła mieć te same, a dokumenty też wiadomo, że będą :). Właśnie! A jak to wygląda potem ze wszystkim załatwianiem? Na pewno trzeba iść do Skarbówki i Starostwa. Czy gdzieś jeszcze?
Yen1993
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Cieszyn
Prawo jazdy: 03 11 2011
Auto: Opel Corsa D 1.3 CDTI
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wiosenne pylenie to zmora nie tylko dla alergików
    Pyłki są zmorą nie tylko alergików, ale także kierowców bez względu na to, czy są na nie uczuleni czy nie. Dlaczego? Pyłki osadzające się na szybach samochodu potrafią ograniczać pole widzenia, a jazda w takich ...
    Warsaw Oldtimer Show 2018 / relacja
    Klasycznie piękne oldtimery i youngtimery można było obejrzeć w majowy drugi weekend na V Targach Pojazdów Zabytkowych Oldtimer Warsaw Show 2018 które odbyły się w Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie. To największe ...

11 Lis 2011, 17:14

jeśli jest umowa kupna sprzedaży a nie faktura VAT to skarbówka i wydział komunikacji w starostwie
pocieszny
Forumowicz VIP

15 Lis 2011, 19:50

Dzięki za odpowiedzi.
Jednak mam jeszcze kilka.
W aucie, które kupiłem nie ma przeglądu zrobionego (skończył się w czerwcu). I teraz tak, co zrobić pierwsze przerejestrować auto, czy mogę iść wpierw na przegląd? Bo przegląd wbiją mi w stary dowód.

To samo tyczy się skarbówki. Mam umowę kupna/sprzedaży. Wpierw mam iść do starostwa przerejestrować auto, czy mogę iść z umową zapłacić w skarbówce?

No i po 3. Auto jest ubezpieczone, OC jest do maja 2012r. Poprzedni właściciel miał zapłacić w 2 ratach po 300zł. Pierwszą ratę zapłacił, a co z drugą? Czy po kupnie auta od niego ja jestem zobligowany do zapłaty tej drugiej raty? Czy to leży po jego stronie?
Gorthin
Nowicjusz

15 Lis 2011, 20:07

najpierw przegląd potem przerejestrowac,żeby wyrobić nowy dowód musi być ważny przegląd,oni przepisza ten ze starego dowodu do nowego i drugi raz nie będzie trzeba robić przeglądu jeśli o to chodzi.a reszta,nie wiem.
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

15 Lis 2011, 22:49

Dzięki. Więc z przeglądem już wiem.
Aczkolwiek dwa pozostałe pytania są chyba ważniejsze. Wypłatę mam dopiero około 26 i dopiero wtedy pójdę pozapłacać wszystko.

Chciałbym wiedzieć czy mogę pójść wpierw z umową do skarbówki, bo mam na to tylko 14 dni.
Gorthin
Nowicjusz

16 Lis 2011, 09:11

Gorthin napisał(a):Chciałbym wiedzieć czy mogę pójść wpierw z umową do skarbówki, bo mam na to tylko 14 dni.

Tak mozesz to załatwić w pierwszej kolejności bez względu na to czy wazny przegląd techniczny pojazdu....
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

16 Lis 2011, 09:16

Ps.Piszesz ze chcesz się wybrać do US ale nie podałeś wartości rynkowej tego pojazdu....Jezeli nie przekracza 1.000,-to nie musisz odwiedzac US.Natomiast jezeli jest wyzsza to tak...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

16 Lis 2011, 12:39

czasem odwiedzić trzeba niektóre WK wymagają pieczątki że opłaty nie wymaga się, warto spytać
pocieszny
Forumowicz VIP

16 Lis 2011, 15:25

Ok dzięki.
Podpisaliśmy umowę na 1100zł, więc muszę zapłacić 22zł, w tym tyg jeszcze pójdę.

Natomiast dalej nie wiem co z ty OC. Jedną ratę wpłacił, a na drugą przychodziły mu już przypomnienia o wpłacie. Mówił mi że wpłaci drugą ratę. Mogę zadzwonić do niego i się spytać, tylko zeby mnie nie oszukał :P

A jeśli by powiedział, że wpłacił to czy mogę zadzwonić do ubezpieczyciela i się upewnić?
Gorthin
Nowicjusz

16 Lis 2011, 15:40

tak,jak najbardziej możesz zadzwonić do ubezpieczyciela i się spytać czy już doszło czy coś takiego.
seba145
Zaawansowany