Rejestracja/OC/przegląd

07 Lis 2011, 21:42

Witam. Mam pytanie:
Planuje kupić auto (kwestia tygodnia). I teraz tak. Po zawarciu umowy na zakup auta, czy muszę takowe auto:
-zarejestrować - czy to jest mus?
-czy OC jest obowiązkowe, niezależnie czy auto będzie zarejestrowane czy nie?
-czy przegląd jest obowiązkowy.

Dlaczego się pytam.
Otóż chce kupić stare klasyczne auto i chce go od razu odrestaurować. A, że potrwa to mniej więcej około 1roku, dlatego chcę wiedzieć czy muszę go zarejestrować, zrobić przegląd i ubezpieczyć?
Gorthin
Nowicjusz

07 Lis 2011, 23:52

Gorthin napisał(a):zarejestrować - czy to jest mus?

Niby trzeba to zrobić w ciągu 30 dni ale nie ma na ten temat zadnego rozporządzenia ze jak przekroczysz ten termin to mozesz zostac ukarany...
Gorthin napisał(a):czy OC jest obowiązkowe, niezależnie czy auto będzie zarejestrowane czy nie?
Niestety ale musisz zaplacic OC...
Gorthin napisał(a):czy przegląd jest obowiązkowy.
Nie....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

11 Lis 2011, 13:13

Cześć!
Jestem młodą "kierowczynią" i planuję w przyszłym tygodniu kupić samochód. Model już jest wybrany, z jego właścicielem jestem już umówiona na podpisanie umowy, ale potrzebuję informacji, czy po załatwieniu wszystkich formalności mogę od razu wsiąść do samochodu i podjechać do domu? Oczywiście nie będę miała go jeszcze przerejestrowanego na siebie i będę miała tylko umowę o kupnie. Czy jeśli złapałaby mnie policja będę miała jakieś problemy? Jak to wygląda?
Yen1993
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Cieszyn
Prawo jazdy: 03 11 2011
Auto: Opel Corsa D 1.3 CDTI

11 Lis 2011, 13:58

od daty kupna możesz jeździć 30dni zanim przerejestrujesz na siebie.
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2002

11 Lis 2011, 14:00

jeśli masz: ważny dowód rejestracyjny, ubezpieczenie OC i ważny przegląd to nie ma najmniejszego problemu,
jeśli auto jest sprowadzone i nie ma wyżej wymienionych dokumentów, a nie ma też ważnego ubezpieczenia na wywóz (są takie) to niestety pozostaje laweta
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

11 Lis 2011, 14:52

Super! Bardzo Wam dziękuję :). Samochód jest "ze wsi obok", w związku z czym myślę, że tablice spokojnie będę mogła mieć te same, a dokumenty też wiadomo, że będą :). Właśnie! A jak to wygląda potem ze wszystkim załatwianiem? Na pewno trzeba iść do Skarbówki i Starostwa. Czy gdzieś jeszcze?
Yen1993
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Cieszyn
Prawo jazdy: 03 11 2011
Auto: Opel Corsa D 1.3 CDTI
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...

11 Lis 2011, 18:14

jeśli jest umowa kupna sprzedaży a nie faktura VAT to skarbówka i wydział komunikacji w starostwie
pocieszny
Forumowicz VIP

15 Lis 2011, 20:50

Dzięki za odpowiedzi.
Jednak mam jeszcze kilka.
W aucie, które kupiłem nie ma przeglądu zrobionego (skończył się w czerwcu). I teraz tak, co zrobić pierwsze przerejestrować auto, czy mogę iść wpierw na przegląd? Bo przegląd wbiją mi w stary dowód.

To samo tyczy się skarbówki. Mam umowę kupna/sprzedaży. Wpierw mam iść do starostwa przerejestrować auto, czy mogę iść z umową zapłacić w skarbówce?

No i po 3. Auto jest ubezpieczone, OC jest do maja 2012r. Poprzedni właściciel miał zapłacić w 2 ratach po 300zł. Pierwszą ratę zapłacił, a co z drugą? Czy po kupnie auta od niego ja jestem zobligowany do zapłaty tej drugiej raty? Czy to leży po jego stronie?
Gorthin
Nowicjusz

15 Lis 2011, 21:07

najpierw przegląd potem przerejestrowac,żeby wyrobić nowy dowód musi być ważny przegląd,oni przepisza ten ze starego dowodu do nowego i drugi raz nie będzie trzeba robić przeglądu jeśli o to chodzi.a reszta,nie wiem.
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

15 Lis 2011, 23:49

Dzięki. Więc z przeglądem już wiem.
Aczkolwiek dwa pozostałe pytania są chyba ważniejsze. Wypłatę mam dopiero około 26 i dopiero wtedy pójdę pozapłacać wszystko.

Chciałbym wiedzieć czy mogę pójść wpierw z umową do skarbówki, bo mam na to tylko 14 dni.
Gorthin
Nowicjusz

16 Lis 2011, 10:11

Gorthin napisał(a):Chciałbym wiedzieć czy mogę pójść wpierw z umową do skarbówki, bo mam na to tylko 14 dni.

Tak mozesz to załatwić w pierwszej kolejności bez względu na to czy wazny przegląd techniczny pojazdu....
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

16 Lis 2011, 10:16

Ps.Piszesz ze chcesz się wybrać do US ale nie podałeś wartości rynkowej tego pojazdu....Jezeli nie przekracza 1.000,-to nie musisz odwiedzac US.Natomiast jezeli jest wyzsza to tak...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

16 Lis 2011, 13:39

czasem odwiedzić trzeba niektóre WK wymagają pieczątki że opłaty nie wymaga się, warto spytać
pocieszny
Forumowicz VIP

16 Lis 2011, 16:25

Ok dzięki.
Podpisaliśmy umowę na 1100zł, więc muszę zapłacić 22zł, w tym tyg jeszcze pójdę.

Natomiast dalej nie wiem co z ty OC. Jedną ratę wpłacił, a na drugą przychodziły mu już przypomnienia o wpłacie. Mówił mi że wpłaci drugą ratę. Mogę zadzwonić do niego i się spytać, tylko zeby mnie nie oszukał :P

A jeśli by powiedział, że wpłacił to czy mogę zadzwonić do ubezpieczyciela i się upewnić?
Gorthin
Nowicjusz

16 Lis 2011, 16:40

tak,jak najbardziej możesz zadzwonić do ubezpieczyciela i się spytać czy już doszło czy coś takiego.
seba145
Zaawansowany