Rejestracja pojazdu i ubezpieczenie - terminy

18 Sty 2012, 09:07

Kupuję samochód, który teraz muszę przerejestrować na siebie i ubezpieczyć.
Idę do UM i dostaje tymczasowe tablice rejestracyjne , czy już w tym dniu samochód musi być ubezpieczony na mnie?

Bo ubezpieczyć go mogę dopiero jak dostanę dowód rejestracyjny, więc czy dowód rejestracyjny dostaje wraz z tymczasową rejestracją i tego samego dnia muszę ubezpieczyć samochód? Słyszałem coś o pozwoleniu czasowym. Czy to dostaje wraz z tymczasową rejestracją? Czy na podstawie tego mogę ubezpieczyć samochód, czy muszę czekać na normalny dowó rejestracyjny?

Nie chciałbym czegoś pomieszać i mieć problemów czy to w Urzędzie Miasta, czy to u ubezpieczciela, więc będę bardz owdzięczny za informacje co kiedy trzeba zrobić.
laraloo
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice
Prawo jazdy: 09 06 2010

18 Sty 2012, 23:20

laraloo napisał(a):Idę do UM i dostaje tymczasowe tablice rejestracyjne, czy już w tym dniu samochód musi być ubezpieczony na mnie?

Nie wiem czy na Ciebie ale musisz posiadac aktualne OC bo nie dostaniesz ani PC ani tez normalnego DR...
laraloo napisał(a):? Słyszałem coś o pozwoleniu czasowym. Czy to dostaje wraz z tymczasową rejestracją? Czy na podstawie tego mogę ubezpieczyć samochód, czy muszę czekać na normalny dowó rejestracyjny?

Oczywiscie jezeli następuje zmiana własciciela to najpierw dostajesz w WK PC/pozwolenie czasowe/Normalny DR odbierasz dopiero po ok.14-20 dni...Oczywiście na podstawie PC mozesz wykupic OC na pojazd...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

19 Sty 2012, 07:51

Dzięki za pomoc.

Czyli żeby się upewnić, nr rejestracyjny na pozwoleniu czasowym, to będzie ten sam numer, który dostane potem w normalnym dowodzie?

Nie jest tak, że tymczasowe tablice i nr są inne niż te na stałe?
laraloo
Początkujący
Awatar użytkownika

19 Sty 2012, 23:11

laraloo napisał(a):Czyli żeby się upewnić, nr rejestracyjny na pozwoleniu czasowym, to będzie ten sam numer, który dostane potem w normalnym dowodzie?

Tylko i wyłącznie tak....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

23 Sty 2012, 08:29

Ostatnie pytanie: mam juz pozwolenie czasowe i idę wykupić ubezpieczenie na siebie. OD kiedy powinna być data początku ubezpieczenia? Od dnia mojej wizyty w Wydziale Komunikacji i otrzymania pzowoelnai czasowego, czy jest to bez znaczenia, byle tylko zmieścić się w 30 dniach od kupna i aby w dniu odbioru normalnego dowodu rejestracyjnego ubezpieczenie było już te na mnie?
laraloo
Początkujący
Awatar użytkownika

31 Sty 2012, 19:57

Migi60 napisał(a):Nie wiem czy na Ciebie ale musisz posiadac aktualne OC bo nie dostaniesz ani PC ani tez normalnego DR...

Zdecydowanie tak
EuCO
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 2.5 TFSI - International Engine of the Year 2013
    2,5-litrowy silnik TFSI otrzymał międzynarodowe wyróżnienie dla najlepszego silnika roku 2013 "International Engine of the Year", w kategorii jednostek od 2 do 2,5 l. Tak zadecydowało jury złożone z 87 dziennikarzy ...