Zaległe ubezpieczenie a wyrejestrowanie.

25 Sty 2012, 21:56

No więc mam nieco skomplikowaną sytuacje a mianowicie:

Chodzi o ciągnik rolniczy ale mniejsza z tym , był on zarejestrowany na ojca który od jakiś 6-7lat nie płacił OC. Ojciec zmarł tydzień temu i ciągnik przechodzi na mnie i na matkę. My najchętniej byśmy go wyrejestrowali tylko co z tym zaległym OC?
Mozgi
Nowicjusz

25 Sty 2012, 22:12

Mozgi napisał(a): My najchętniej byśmy go wyrejestrowali tylko co z tym zaległym OC?

Niestety ale do zapłacenia.Nie masz innego wyjścia... :(
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

25 Sty 2012, 22:13

Za te kilka lat nazbierała się niezła suma...
Mozgi
Nowicjusz

25 Sty 2012, 23:17

Mozgi napisał(a): był on zarejestrowany na ojca
Mozgi napisał(a): My najchętniej byśmy go wyrejestrowali
Mozgi napisał(a): ciągnik przechodzi na mnie i na matkę.

Dopóki nie będziecie mieli załatwionych papierów spadkowych to nie sądzę ze cokolwiek mozecie załatwić.To ze chcesz Ty go wyrejestrowac to nie znaczy ze WK go ot tak sobie wyrejestruje.Podstawa do wyrejestrowania jest:
1/ Umowa kupna-sprzedazy
2/ Zdanie pojazdu do złomowania
3/ Kradziez pojazdu
Jak sam widzisz nie jest to taka prosta droga.Jezeli natomiast biega o to nieszczęsne OC to moze byc problem.Większość WK ząda aktualnego OC przy zgłoszeniu sprzedazy,złomowaniu itp.Zalezy jak to u Ciebie przebiega :?: :?: Oni sa nawet zdolni powiadomić FU o tym ze nie masz aktualnego OC....
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

25 Sty 2012, 23:26

Jeśli chodzi o sprawy spadkowe to mam akt notarialny na nieruchomości i ziemie która przechodzi na mnie i moją matkę automatycznie bo takie jest prawo dziedziczenia i dzisiaj pokazałem to w WK to powiedzieli że to wystarczy (chciałem motorower przerejestrować ,który również jest na ojca). Co do wyrejestrowania to znam procedury i z tym nie będzie problemu.
Mozgi
Nowicjusz

26 Sty 2012, 19:56

No więc trochę wyjaśnię.

Znalazłem dzisiaj dowód rejestracyjny ciągnika i jakieś kwity OC. Właścicielem pojazdu w dowodzie jest jeszcze mój dziadek który przekazał ciągnik ojcu w darowiźnie za opiekę. Mój ojciec powinien już wtedy (9lat temu) przerejestrować go na siebie ale tego nie uczynił.

Byłem dzisiaj w placówce Warty bo tam był ubezpieczony ciągnik i rzeczywiście ostatnie OC było zapłacone do 2006r. I teraz tak jeśli chce go zarejestrować na mnie i na mamę ( jesteśmy spadkobiercami) to idę do Warty oni piszą nową polisę na mnie i mamę - bez nr. rejestracyjnego , idę do WK robię nowy dowód i tablice i przerejestrowuje idę z powrotem do warty i oni wpisują nr. rejestracyjny i jestem odcięty od poprzedniej polisy.
Mozgi
Nowicjusz

26 Sty 2012, 20:55

Mozgi napisał(a): to idę do Warty oni piszą nową polisę na mnie i mamę - bez nr. rejestracyjnego , idę do WK robię nowy dowód i tablice i przerejestrowuje idę z powrotem do warty i oni wpisują nr. rejestracyjny i jestem odcięty od poprzedniej polisy.

No pierwszy raz szłyszę o takim numerze... :wink: Czyli jak się chce to mogą zalatwić nie raz po myśli klienta..Powodzonka...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

26 Sty 2012, 21:02

Nom też się zdziwiłem i dokładnie wypytałem i mówili że mogą tak zrobić bez problemu ;)
Mozgi
Nowicjusz

31 Sty 2012, 20:30

Migi60 napisał(a):No pierwszy raz szłyszę o takim numerze... :wink: Czyli jak się chce to mogą zalatwić nie raz po myśli klienta..Powodzonka...

Bo ubezpieczalnie trzeba czasami przycisnąć ;)
EuCO
Nowicjusz