Rejestracja pojazdu na niemieckich tablicach POMOCY!

25 Lut 2014, 14:18

Witam, otóż zamierzam kupić auto które jest na niemieckich (niebieskich) tablicach ze wszystkimi naklejkami niemieckim przeglądem i opłaconym OC (nie wiem czy w Polsce czy w Niemczech) i jak twierdzi sprzedawca tym autem można jeździć.

1. Moje pytanie jest takie, chcąc wrócić tym autem na kołach do domu tj. ok. 300 km, mam taką możliwość czy jednak opcji takiej nie ma?

2. Jak z przygotowaniem tego pojazdu do rejestracji? Auto jest do opłat które muszę zrobić sam. Skoro ma wszystkie naklejki na rejestracji i można się nim poruszać po Polsce (jak twierdzi sprzedawca) zapewne auto nie zostało wyrejestrowane w Niemczech. Podczas rejestracji w PL muszę wysyłać jakieś papiery ewentualnie tablice do Niemiec w celu wyrejestrowania auta tam, czy wszystko załatwię w Polsce?

3. Jak z akcyzą? Czy płace 3,1 % czy jak to na forum gdzieś czytałem co ludzie piszą że w takim przypadku całą akcyzę? ( Ile wynosi ta cała akcyza?)
Nynus123
Nowicjusz

Auto: Opel
8

25 Lut 2014, 15:23

Jerzeli jest maly i duzy brif i niemieckie oryginalne tablice z ubezpieczeniem to nieznaczy ze wolno ci nim jezdzic chyba ze masz zameldowanie w niemczech a tak zalerzy na jakiego policjanta trafisz podczas kontroli , nie zarejstrujesz auta w polsce puki go nie wymeldujesz a tam niestety musisz isc do urzedu
Gala
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Frankfurt am Main
Prawo jazdy: 0- 0-1989
Przebieg/rok: 45tys. km
Auto: Mercedes
Silnik: 2.2cdi
Paliwo: Diesel
2

25 Lut 2014, 15:50

Gala popraw te błędy i nie zaniżaj poziomu forum. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
1

25 Lut 2014, 17:35

Zrobil bym to ale nie mam polskiej klawiatury a w polsce tylko do 3 klasy uczeszczalem sory :D
Gala
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Frankfurt am Main
Prawo jazdy: 0- 0-1989
Przebieg/rok: 45tys. km
Auto: Mercedes
Silnik: 2.2cdi
5

26 Lut 2014, 12:22

Nynus123 napisał(a):3. Jak z akcyzą? Czy płace 3,1 % czy jak to na forum gdzieś czytałem co ludzie piszą że w takim przypadku całą akcyzę? ( Ile wynosi ta cała akcyza?)
Moze raczysz wpisac pojemnośc silnika.Wysokośc akcyzy zalezy od pojemności silnika a tej nie widzę.. :(
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
0

26 Lut 2014, 12:30

Znajdź osoby które się tym zjamują w okolicy na necie jest trochę ogłoszeń dasz tylko dokumenty i wszystko załatwią łacznie z dostaniem nowych tablic. Cena to około 150 zł + koszty te co zawsze
robertmro9
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1980
Auto: A4
Silnik: 1.9 TDI 130
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Concept serii 1 tii 2007
    Studium stylistyczne skupione wyłącznie na wyścigach motorowych. Samochód zbudowany w oparciu o BMW serii 1 Coupé wpisuje się w tradycję tworzenia kompaktowych, lekkich i sportowych aut coupé produkcji ...

26 Lut 2014, 14:21

Migi60 napisał(a):
Nynus123 napisał(a):3. Jak z akcyzą? Czy płace 3,1 % czy jak to na forum gdzieś czytałem co ludzie piszą że w takim przypadku całą akcyzę? ( Ile wynosi ta cała akcyza?)
Moze raczysz wpisac pojemnośc silnika.Wysokośc akcyzy zalezy od pojemności silnika a tej nie widzę.. :(

No skoro napisałem że 3,1% to domyśl się jaka pojemność, zapewne do 2000cm3.
W ogóle widzę że większość osób to tu pisze bez sensu. Chyba sobie posty nabijacie.
Nynus123
Nowicjusz

2

26 Lut 2014, 14:39

Nynus123 napisał(a):W ogóle widzę że większość osób to tu pisze bez sensu

Ty tu od oceniania nie jesteś, a jak nie podajesz szczegółów to my się domyślać nie będziemy.. Nikt tu wróżką nie jest.
Nynus123 napisał(a):Chyba sobie posty nabijacie.

I kto tu sobie posty nabija :?: Na drugi raz pomyśl zanim coś napiszesz.
Koniu
Forumowicz VIP

1

26 Lut 2014, 18:39

Forum z tego co mi się wydaje to jest po to aby sobie pomagać a nie pisać zupełnie odbiegając od tematu że ktoś robi błędy. Może skończył tylko podstawówkę, ważne że wiadomo o co chodzi.
A to że Ty akurat znasz ortografię to nie musisz się wywyższać pisząc poliglotyczne posty.

Temat uważam za zamknięty.
Nynus123
Nowicjusz

0

26 Lut 2014, 18:52

Nynus123 napisał(a):Forum z tego co mi się wydaje to jest po to aby sobie pomagać a nie pisać zupełnie odbiegając od tematu że ktoś robi błędy.
No przepraszam Cię bardzo ale jak ktoś zaniża poziom forum to trzeba reagować.
Nynus123 napisał(a):A to że Ty akurat znasz ortografię to nie musisz się wywyższać pisząc poliglotyczne posty.
Napiszę jeszcze raz, Ty tu nie jesteś od oceniania, my dobrze wiemy co mamy robić.
Nynus123 napisał(a):Temat uważam za zamknięty.

A więc ZAMYKAM
Koniu
Forumowicz VIP

1