Rejestracja pojazdu. Problem z datami.

03 Paź 2012, 13:19

Witajcie.

Zakupiłem niedawno samochód i dopiero przy rejestracji pojawił się problem z jego zarejestrowaniem. Owe auto za wyjątkiem mnie posiadało jeszcze trzech właścicieli. Pierwsza umowa jest bez zarzutu. Wszystko tam gra. Natomiast następna umowa między Panem X i Panią Y się nie zgadza. Pani Y pisząc umowę musiała pomylić daty i zamiast napisać 02.09 napisała 22.09 i potem przeprawiła datę bez postawienia parafki. Spisując umowę ze mną (15.09) Pani też się myliła. Urząd stwierdził, że daty się niezgadzają. Poprzednia umowa jest zawarta natomiast 22.09.12. Oryginalnie oczywiście. Bo kobieta się pomyliła i poprawiła umowę na 02.09.12. Powiedzieli mi, że mam iść do tej kobiety aby postawiła parafkę. Problem polega w tym, że jest ona daleko i przekręciła mnie ze stanem techniczym auta. Także chętna nie jest do rozmowy. Poprzedni właściciel zaś nie chce ze mną rozmawiać. Powiedział Spier**** itd.

Czy istnieje metoda obejścia tego problemu. Np. pisząc prośbę o rejestrację mimo tej daty. Wnosząc iż nie mamy konktatu z poprzednim właścicielem. Bądź relacja jest bardzo negatywna? Problem tkwi tylko i wyłącznie w jednej dacie. Bo kobieta także pomyliła się w nazwie miasta, w którym zamieszkiwał poprzeni właściciel. Podpisała się pod tym. Pod datą niestety nie.

:|
otto88
Obserwowany

Auto: Toyota Paseo
Silnik: 1,5 90KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

04 Paź 2012, 09:57

otto88 napisał(a):Powiedzieli mi, że mam iść do tej kobiety aby postawiła parafkę.

Musisz zrobić tak jak powiedzieli Ci w WK bo inaczej nic nie ruszysz z miejsca w sprawie rejestracji tego samochodu... :(
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

04 Paź 2012, 11:23

Jedyną metodą w takiej sytuacji jest podrobienie umowy kupna. Jest to niezgodne z prawem, ale innej metody nie ma... Piszesz jeszcze raz to samo tylko, wpisując poprawne dane (przepisując ze źle napisanej umowy). Kobiecie w WK powiesz, że napisałeś umowę a ta kobieta podpisała. Problemów nie powinno być żadnych.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999

04 Paź 2012, 14:26

kamil638 napisał(a):Jedyną metodą w takiej sytuacji jest podrobienie umowy kupna.

Kolego ja widze ze Ty szybciej piszesz ni myślisz... :(
otto88 napisał(a):Pani Y pisząc umowę musiała pomylić daty i zamiast napisać 02.09 napisała 22.09 i potem przeprawiła datę bez postawienia parafki. Spisując umowę ze mną (15.09) Pani też się myliła. Urząd stwierdził, że daty się niezgadzają. Poprzednia umowa jest zawarta natomiast 22.09.12. Oryginalnie oczywiście.

Ja myślisz skąd "paniusia"w WK wiedziała ze daty się nie zgadzają... :?: Pewnie nad tym nie myślałeś... :?: :?: Nie wiem jak teraz-dawno nie odwiedzałem WK ale kiedyś jak zglaszałem zbycie-sprzedaz na kopii umowy k/s widniała data takiego zgłoszenia,autograf i pieczątka z WK.
Z wypowiedzi "otto 88" wnioskuję ze WK musi być w posiadaniu ksera umowy k/s....
Moze jeszcze niech on coś napisze w tym temacie zeby pewne sprawy wyjaśnić... :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

04 Paź 2012, 15:21

Byłem w urzędzie. Samochód zarejestrowałem z tym co miałem. Nie było problemów. Nawet chciałem dać jej dokument z policji stwierdzający ze pojazd nie jest poszukiwany. Poza tym chciałem jej dać moje oświadczenie o tym jak naprawdę wygląda sytuacja. Kobieta tego nie chciała. Tylko poszła mi na rękę . I mogę się cieszyć swoimi blachami :) Ale dzięki za pomoc.
otto88
Obserwowany

Auto: Toyota Paseo
Silnik: 1,5 90KM
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1997

04 Paź 2012, 17:17

otto88 napisał(a):lko poszła mi na rękę .
:ok: :ok: :ok:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel Astra - kompaktowy hatchback do miasta
    W przypadku tego hatchbacka odmiana Dynamic wyposażona w silnik Diesla o pojemności 1,6 litra i mocy 136 KM została wyceniona na kwotę 91 200 zł. Napęd przekazywany jest w tym przypadku za pomocą automatycznej skrzyni biegów ...