Ubezpieczenie auta w Polsce

03 Paź 2012, 10:13

Witam,

Proszę o pomoc!

Moja znajoma Polka mieszkała wiele lat w Szwajcarii. Teraz wróciła do Polski. W Szwajcarii zostało jej auto, które zamierza w najbliższym czasie sprowadzić do naszego kraju. Auto jest obecnie zarejestrowane i ubezpieczone w Szwajcarii...

Pytanie: czy może jeździć tym autem bez limitu w naszym kraju, czy ma obowiązek przerejestrowania i ponownego ubezpieczenia w Polsce???

Będę wdzięczny za Wasze opinie!

Pozdrawiam,
Dominik
dominik11
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 07 1991
Auto: Honda

04 Paź 2012, 14:33

dominik11 napisał(a):czy może jeździć tym autem bez limitu w naszym kraju,
dominik11 napisał(a): Auto jest obecnie zarejestrowane i ubezpieczone w Szwajcarii...

Tak oczywiście moze jeżdzić tym samochodem w Polsce do woli ale pod warunkiem ze OBT będzie robiła w Szwajcarii i tam tez będzie wykupywała OC pojazdu
dominik11 napisał(a):czy ma obowiązek przerejestrowania i ponownego ubezpieczenia w Polsce???

Jezeli myśli o powrocie do kochanej ojczyzny na stałe :D i nie ma chęci jezdzic robic tam OBT i płacic OC to musi zrobić tak jak piszesz....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

04 Paź 2012, 16:04

Bardzo dziękuję za pomoc! :-)

Ponieważ prawdopodobnie to ja będę jechać tym autem ze Szwajcarii do Polski to czy powinienem mieć jakieś upoważnienie od właściciela samochodu (albo dodatkowe ubezpieczenie)? Acha, właścicielka wraca samolotem więc w razie kontaktu z Policją szwajcarską wolałbym uniknąć problemów...

Jak będziesz wiedzieć to dzięki za info, jeśli nie to tak jestem bardzo wdzięczny :-) :piwo:
dominik11
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 07 1991
Auto: Honda

04 Paź 2012, 17:21

dominik11 napisał(a):Ponieważ prawdopodobnie to ja będę jechać tym autem ze Szwajcarii do Polski to czy powinienem mieć jakieś upoważnienie od właściciela samochodu (albo dodatkowe ubezpieczenie)?

Krotko-nie.... :wink:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...