Rejestracja pojazdu sprowadzonego z austrii na lawecie pomoc

28 Lis 2013, 19:24

Witam, posiadam samochód osobowy sprowadzony z austri, chce go zarejestrować i mam kilka pytan, samochód był sprowadzony na lawecie a co za tym idzie nie ma tablic rejestracyjnych , proszę o pomoc;)

1) jak bedzie wygladac rejestracja? gdzie mam sie udać krok po kroku?
2) jakie dokumenty/wnioski i gdzie bede musiał złożyć?
3)jak wyglada sprawa przegladu i tych tablic próbnych kiedy mam go zrobić, i jak mam jechać na przeglad nie mając OC?
4) jak wyglada sprawa OC, kiedy mam je opłacić i na jaki numer rejestracyjny skoro są tablice stałe i tablice próbne (te czerwone)
5) Posiadam na samochodzie, na szybie czołowej naklejki chyba z przejazdów przez granice czy będą one w jakiś sposób wymagane do rejestracji czy nie? mogę je zdjąć przed rejestracją i przeglądem ?

Dziękuje za pomoc :) i prosze o wmiare szybkie i konkretne odpowiedzi, szukałem juz na internecie informacji na tematy które mnie interesują lecz nie znalazłem nic co by mnie zainteresowało :)
DONEKSR
Nowicjusz

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Renault Megane coupe
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

06 Gru 2013, 04:53

:ok: W tej sytuacji pierwsze kroki musisz skierować do Wydz. Kom.Tam wypełniasz wniosek i otrzymujesz tablice próbne ważne 1m-c.Następnie udajesz się do wybranej firmy ubezpieczeniowej celem dokonania ubezpieczenia.Musisz to zrobić w tym samym dniu,bo póżniej możesz mieć problemy że jeżdziłeś bes ubezpieczenia.Ubezpieczyciel na polisie wpisze ten numer jaki jest na tablicy próbnej.jak już zakończysz i otrzymasz już numery właściwe to udasz się ponownie do ubezpieczyciela celem wymiany polisy,która będzie zawierała już ten właściwy numer
rejestracyjny.Nie podaję tutaj jakie musisz mieć dokumenty aby otrzymać nr próbne.Wystarczy zadzwonić lub iść do wydz kom. i tam Ci wszystko powiedzą.
Tygo nie piszę gdyż w RP to ciągle coś zmieniają,a ja nie chcę Cię wprowadzać w błąd.
Piszę to co jest na bank i na pewno.
Pozdrawiam.
Jerzy
Nowicjusz

Prawo jazdy: 24 06 1964
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Ford Galaxy III
Silnik: 2.0 TDI/140 KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007