Rejestracja pojazdu wyrejestrowanego.

09 Maj 2008, 13:45

chce zakupic sobie nissana 100nx wyrejestrowanego, nie wiem z jakiego powodu, pewniebrak przegladu czy cos. nie mam narazie kontaktu z panem ktory chce go sprzedac. za 2 tysie. ile bedzie mnie kosztowac rejestracja pojazdu ? jesli wogole sie da. prosze o wyrozumialas jestem swierzym kierowca (od grudnia ) i zoltodziobem w tych sprawach ale licze ze dzieki wam wiele sie naucze. pozdrawiam.
lehmk
Nowicjusz

10 Maj 2008, 09:12

Jeżeli samochód jest wyrejestrowany,to żeby go zarejestrować,najpierw musisz go kupić.Ale zanim go kupisz,warto podjechać na stację diagnostyczną,czy jest sprawny technicznie i czy przejdzie przegląd techniczny.Musisz się też zainteresować,czy ma ważne badania techniczne - jeżeli ich nie ma,to przed rejestrcją musisz je zrobić.Następnie idxziesz do WK z umową kupna-sprzedaży,z karteczką od diagnosty,że samochód jest sprawny technicznie i że przezedł przegląd techniczny i go rejestrujesz.Opłata za rejestrację to coś koło 160 zł z groszami.Po zarejestrowaniu musisz go od razu ubezpieczyć,ponieważ bez ubezpieczenia nie możesz nim przejechać nawet 1 metra.Jeżeli samochód jest wyrejestrowany,to do przeglądu musisz jechać na lawecie,chyba,że będziesz ryzykował mandayem i odholowaniem samochodu na parking policyjny,bo ponieważ jeżeli jest on wyrejestrowany,to nie jest również ubezpieczony.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Maj 2008, 22:27

pojazd wyrejestrowany, zwlaszcza osobowy nie moze byc ponownie zarejestrowany
kropka1
Początkujący

25 Maj 2008, 10:18

Jakiś przepis odnośnie tego?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

26 Maj 2008, 12:32

art 78 PoRD
2. wycofaniu czasowemu podlegaja:
a) sam ciężarowe i przyczepy o DMC od 3.5 t
b) ciagniki samochodowe
c) pojazdy specjalne
d) autobusy

i dalej art 79 pkt 4
pojazd wyrejestrowany nie podlega ponownej rejestracji z wyjatkiem:
1) odzyskanego po kradzieży
2) zabytkowego
3) majacego co najmniej 25 lat, którego model nie jest produkowany od 15 lat
4) ciągnika i przyczepy rolniczej
kropka1
Początkujący

27 Maj 2008, 19:39

Tak więc w jaki sposób zarejestrować samochód kupiony od kogoś np. na giełdzie,w komisie?Zbywca ma obowiązek go wyrejestrować do 30 dni od daty sprzedaży,a nabywca ma obowiązek go zarejestrować również w ciągu 30 dni od daty zakupu.Data zakupu i data sprzedaży to ta sama data.I jeżeli zbywca wyrejestruje pojazd zanim nabywca go zarejestruje?Jak wówczas taki pojazd zarejestrować?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKODA Octavia uzyskała 5 gwiazdek w testach Euro NCAP
    Nowa SKODA Octavia uzyskała 5 gwiazdek w testach zderzeniowych Euro NCAP. "Bezpieczeństwo jest dla marki ŠKODA priorytetem. Odzwierciedleniem tego jest nasz najnowszy model. Naszym celem było stworzenie samochodu, ...
    Uwaga! Od 1 czerwca 2021 ważne zmiany w przepisach.
    Od 1 czerwca 2021 roku wchodzą dość istotne zmiany w ustawie PoRD. Dotyczą nie tylko kierowców, ale też pieszych. Co się zmiania? Na początek najbardziej kontrowersyjny i pokręcony przepis : 1. pieszy znajdujący się ...

27 Maj 2008, 20:51

sorry ale jeżeli dla Ciebie sprzedaż i wyrejestrowanie to to samo to szkoda mojej dyskusji. Jeżeli sprzedajesz pojazd to sie zglasza sprzedaz pojazdu a nie go wyrejestrowuje. TO DWA RÓŻNE POJĘCIA.
kropka1
Początkujący

27 Maj 2008, 21:53

Wyrejestrowany , czyli wycofany z ruchu , skreślony z ewidencji pojazdów , z uciętym rogiem dowodu rejestracyjnego , czy jaki tam kto to określi . Tylko że takie coś miało miejsce dawno temu . Przepisy które przytoczył nasz kolega weszły w życie bodajrze , o ile pamiętam jeszcze przed 2000 rokiem . Tak że teoretycznie już takich pojazdów nie powinno być . Wiem co pisze , gdyż sam tego doświadczyłem na swojej skórze . Kupiłem na przetargu od firmy ubezpieczeniowej uszkodzone auto - wyrejestrowane . A że naprawa trwała troche długo to wybiła w międzyczasie godzina ; zero ;. Gdy przystąpiłem do papierkowej sprawy , wydział komunikacji według nowych przepisów odmówił rejestracji !!!!!
( dzięki życzliwym zarejestrowałem :D )
Wracając do tematu ; Na dzień dzisiejszy nie ma czegoś takiego jak wyrejestrowanie na stałe lub czasowo , samochodu osobowego . Jest tylko skasowanie - oddanie na złom . Być może kolega Lehmk niezbyt dokładnie sprecyzował to ; wyrejestrowanie ; więc zanim podniesiecie sobie Panowie poziom adrenaliny dobrze by było poznać więcej szczegółów .
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

28 Maj 2008, 12:25

a dlaczego Panowie :D , ja jestem w 100% kobietą. pozdrawiam
kropka1
Początkujący

28 Maj 2008, 16:43

Kropka1 - podyskutujmy jeszcze troszkę,bo temat ciekawy.
Powiedz proszę,co się robi w WK,jeżeli sprzedasz stary samochód i kupisz nowy.Jakie dokumenty musisz wypełnić,żeby załatwić tą sprawę?
Niedwano sprzedałem swój stary samochód i kupiłem nowy(tzn. używany).W WK musiałem pokazać umowę kupna-sprzedaży tego starego samochodu i musiałem wypełnić formularz "Prośba o wyrejestowanie/zezłomowanie samochodu.A jak chciałem zarejestrować ten,który kupiłem,to musiałem pokazać umowę kupna-sprzedaży samochodu,kartę pojazdu oraz wypełnić wniosek "Prośba o rejestrację stałą/czasową.
Wg mnie,w WK nie załatwia się czegoś takiego jak sprzedaż czy kupno samochodu.Od tego są giełdy,komisy.A w WK pojazdy się "przerejestrowuje"(w terminach WK nie ma oczywiście takiego słowa),czyli się wyrejestrowuje jeżeli się sprzedało lub zezłomowało dany pojazd i się rejestruje czasowo lub na stałe,jeżeli pojazd się kupiło.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

28 Maj 2008, 21:54

Najmocniej przepraszam koleżanke za moją gafe :oops: . Obiecuję że więcej się to nie powtórzy :wink:

Widze że poziom adrenaliny rośnie :lol: , no ale cóż zrobić jak definicja : wyrejestrowanie : ma dwa znaczenia :)

Pozdrawiam !
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

29 Maj 2008, 19:40

chłopaki wkońcu po to jest forum zeby dyskutowac. prawo o ruchu drogowym rozgranicza dokladnie te dwa pojecia. zbycie pojzdu a wyrejestrowanie to dwa rozne pojecia (chociaz dla potencjalnego petenta to to samo). wyrejestrowanie jest gdy: zlomujemy, po kradziezy lub gdy sprzedajemy za granice. jak WK nazywaja wnioski to juz inna sprawa, ale w wiekszosci przy sprzedazy jest to zgloszenie sprzedazy a nie wiosek o wyrejestrowanie. nawet oplata jest przy wyrejestrowaniu (bodaj 10 zl) a przy zgloszeniu sp nie ma oplaty. pozdr
kropka1
Początkujący

27 Lis 2012, 09:45

dodatkowo:
1. w przypadku zgłoszenia sprzedaży na Twojej umowie urząd komunikacji przybija pieczątkę "zgłoszono sprzedaż dnia..."
2. w przypadku wyrejestrowania jest wydrukowana decyzja o wyrejestrowaniu.

Jest jeszcze jedna opcja możliwości zarejestrowania samochodu wyrejestrowanego z powodu wywozu za granicę. Wtedy ma miejsce tzw ponowna rejestracja pojazdu i do rejestracji trzeba też przynieść decyzję o wyrejestrowaniu
Więcej o tym na stronie
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam