Pomocy dokumenty z auta

23 Lis 2012, 16:38

Witam wszystkich bardzo serdecznie powiedzcie mi temat takiego typu mam malucha do ktorego wsadzilem silnik i skrzynie z garbusa 1.3 niestety policja zatrzymala dowod "samowolna zmiana konstrukcji. pojazdu znacznie zagrazajaca bezpieczenstwu innym uczestnikom ruchu drogowego"jak moge odzyskac ten dowod bo na przegladzie powiedzieli ze sie nie da doskonale wiemy ze nie da to sie przykryc kocem ba suficie wie z was moze ktos co dzialac pomozcie prosze :? :);Du
mily1515
Obserwowany

Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: fiat 126p
Silnik: 1.3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1994

23 Lis 2012, 18:01

Jak sam napisałeś zmieniłeś konstrukcję samochodu - maluszków nie produkowali z silnikami z garbusa. Jedynym sposobem odzyskania DR jest założyć silnik z maluszka i pojechać na przegląd, a potem do WK po DR. Przekładając silnik musisz oczywiście przełożyć skrzynię biegów. Innego sposobu odzyskania DR nie ma.
A tak z ciekawości zapytam - po co przekładałeś silnik z garbusa i jak na to wpadli niebieski mundurki? To teraz takie inteligentne som :D ?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Lis 2012, 00:35

mily1515 napisał(a):"samowolna zmiana konstrukcji. pojazdu znacznie zagrazajaca bezpieczenstwu innym uczestnikom ruchu drogowego"

Mieli całkowicie rację i dobrze zrobili.... :!: :!:
Jezeli odzyskasz DR to wtedy moze Ci coś podpowiem zeby to zrobić legalnie...Miałem "gucia" :D na OBT z silnikiem od innego samochodu/nie pamiętam juz od jakiego/ ale gostek załatwił wszystko legalnie...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

24 Lis 2012, 19:27

Ale legalna zmiana silnika w samochodzie to żaden problem - można to zrobić przecież bez żadnego problemu, ponieważ obecnie nie ma już w DR numerów silnika i jest on traktowany jako cześć zamienna tak jak żarówka czy cokolwiek innego w samochodzie. Jeżeli wymienia się silnik o tej samej pojemności to nawet nie trzeba tego zgłaszać niegdzie. Natomiast jak się zmienia silnik na taki o innej pojemności to już trzeba to zrobić bo jest to zmiana konstrukcyjna. Na forum jest kilka tematów o tym. Trzeba wymienić silnik, pojechac na stację diagnostyczną i później po pozytywnym badaniu do WK żeby zrobić zmiany w KP i DR. Nie wiem tylko, czy diagnosta czasem może chcieć dowód zakupu silnika.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Lis 2012, 21:59

Napisałeś:
MotoAlbercik napisał(a): ponieważ obecnie nie ma już w DR numerów silnika i jest on traktowany jako cześć zamienna

MotoAlbercik napisał(a): Nie wiem tylko, czy diagnosta czasem może chcieć dowód zakupu silnika.

Nie...Ja tylko muszę sprawdzić jedynie pojemność i moc silnika czy jest zgodna z dokumentami przedstawionymo przez klienta/przy takich zmianach potrzebna jest opinia rzeczoznawcy w której te parametry powinny być wpisane/chociaz dla mnie nie jest to dokument na podstawie którego dokonam badania takiego pojazdu....Traktuję to jedynie jako"swistek"papieru który ulatwia mi przeprowadzenie tego badania.Decyzja o wyniku badania zalezy tylko i wyłącznie ode mnie...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

24 Lis 2012, 22:54

jestem w drugiej klasie mechanika zawodówka i pomyślałem że fajnie by było coś takiego zmajstrować ale mam tylko kłopoty przez to bo nie mam dowodu od auta ładna lipa czyli co moge auto na żyletki zrobić??:(
mily1515
Obserwowany

Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: fiat 126p
Silnik: 1.3
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1994

25 Lis 2012, 00:30

mily1515 napisał(a):ale mam tylko kłopoty przez to bo nie mam dowodu od auta ładna lipa czyli co moge auto na żyletki zrobić??:(

Przeciez Ci napisałem co masz zrobić zeby wszystko było ok. .... :wink:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

27 Lis 2012, 10:54

oprócz opinii rzeczoznawcy o której pisze migi będzie z pewnością wymagane oświadczenie firmy, która dokonywała zmiany konstrukcyjnej wraz jej dokumentami rejestrowymi.

W zależności od urzędu mogą chcieć jeszcze zgody producenta (raczej nie do załatwienia).

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam